1 évnél régebbi cikk

„Fiatalabb koromban kosarasnak hittek” – Az Alba meccsén járt Jakabos Zsuzsanna
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
„Fiatalabb koromban kosarasnak hittek” – Az Alba meccsén járt Jakabos Zsuzsanna

Az Arconic-Alba fehérvár legutóbbi mérkőzésén Jakabos Zsuzsanna végezte el a kezdődobást. A többszörös Európa-bajnok úszóról magassága miatt sokszor feltételezik, hogy egykor kosarazott, de csupán hobbiszinten került közelebbi barátságba a labdával.

Nem kezdte jól az évet az Arconic-Alba Fehérvár kosárlabdacsapata: az Oroszlány elleni győzelmet követően a legutóbbi, a Körmendtől hazai pályán elszenvedett vereség már a harmadik volt zsinórban. Pedig úgy tűnt, hogy egy Európa-bajnok kezdődobása akár  szerencsét is hozhat a kiélezett meccsen, melyen a labdát Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszónk indította útjára.

Jakabos Zsuzsanna a 25 méteres (200 pillangó, 200 vegyes) és az 50 méteres (4x200 gyors) is Európa-bajnoki címet nyert korábban, 2022-ben a római kontinensviadalon 400 vegyesen lett ezüstérmes. A kiváló úszó az Arconic-Alba Fehérvár – Körmend mérkőzésen egészen új élménnyel gazdagodott, mint mondta, kifejezetten izgult a kezdődobás elvégzésekor.

– Nagyon izgultam, komolyan, még sosem volt ilyenben részem! Amikor versenyen úszom, akár például 17 ezer ember előtt, akkor az nem zavar, mert teljesen ki tudom zárni a külvilágot, csak magamra figyelek. De ez itt más, nem a saját közegemben voltam, szóval izgultam, de ugyanakkor nagyon jól esett az a szeretet, amit kaptam, jól éreztem magam!

Jakabos Zsuzsanna számára ezzel együtt sem idegen a kosárlabda világa, kérdésünkre elmesélte, mely életszakaszban és hogyan keresztezte eddigi útját a sportág.

– Fiatalabb koromban a magasságom miatt (185 cm – a szerk.) sokszor kérdezték, hogy kosárlabdázom-e, így nőttem fel, hogy a sport kapcsán mindig ez volt az első kérdés. A pécsi lányok meccsein jártam is több alkalommal, illetve nagy élmény volt a Rátgéber Akadémiára is ellátogatni. Úszóként is része volt az életemnek a sportág, mert régebben bemelegítések alkalmával kosaraztunk, illetve egy ideje már otthonra is tervezünk a kertbe egy palánkot, lassan tényleg időszerű is lesz a megvalósítása!  Sajnos volt három térdműtétem, így nekem a futás már kiesett az életemből ebből fakadóan a kosárlabdát is óvatosan kell kezelnem.

A kiváló úszó számára hamarosan elkezdődik a kemény munka időszaka, hiszen 2023 nagyon fontos év lesz az úszók számára. Közeleg a 2024-es párizsi olimpia, az ötkarikás játékokat megelőző évek pedig általában a szintidők teljesítéséről szólnak, ez lebeg most Jakabos Zsuzsanna szeme előtt is.

– Jövőre olimpia, remélhetőleg ott lehetek majd! Másfél évvel a játékok előtt indul számunkra a kvalifikációs időszak, ami azt jelenti, hogy idén tavasztól már lehet szinteket úszni. Most elutazom egy edzőtáborba, aztán áprilisban országos bajnokság, az olimpiai szintidőkön kívül most ezek teljesítése lebeg a szemem előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek