1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: 12. Mozinet Filmnapok, Maci-nap, Vidi-DVSC focimeccs, Takáts Tamás Blues Band és Asterix és Obelix
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Christophe Brachet/Pathé
Fehérvári programok a hétvégére: 12. Mozinet Filmnapok, Maci-nap, Vidi-DVSC focimeccs, Takáts Tamás Blues Band és Asterix és Obelix

Február első hétvégéjén sincs megállás: többek között megleshetitek a 12. Mozinet Filmnapok újabb alkotását, részt vehettek a Maci-napon, tombolhattok a Vidi-DVSC focimeccsen, bulizhattok a Takáts Tamás Blues Band koncertjén, vagy megleshetitek Asterix és Obelix újabb felvonását a moziban.

Mozi: 12. Mozinet Filmnapok
Mikor?: Február 3., péntek 18:00
Hol?: Barátág mozi

Yvan Attal A vád című, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált francia filmjének premier előtti vetítésével folytatódik a 12. Mozinet Filmnapok programja február 3-án, pénteken 18 órakor a Barátság moziban, vetítés után dr. Lőrik József ügyvéd lesz a fehérvári művészmozi vendége. Az alkotás egy nemi erőszak történeteként tesz fel kényelmetlen kérdéseket, két különböző nézőponttal szemléltetve, hogy semmi sem fekete vagy fehér – ezekről lehet beszélgetni a film után a nagy tárgyalási tapasztalattal rendelkező jogásszal.

Állati: Maci-nap
Mikor?: Február 3., péntek 17:00
Hol?: Hiemer-ház

Ha meg akarod tudni, mit jósol a medve az időjárásról, less be a Hiemer-házba február 3-án, pénteken! Hogy megtaláld a maci barlangját, egy kalandpályán kell átjutnod, utadat a Sóstó élővilága kíséri. Keresd a macit és találkozz a Sóstó állataival! A plüss macidat ne felejtsétek otthon!

Mozi: Kopogás a kunyhóban
Mikor?: Február 2-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy kislány a szüleivel egy elhagyatott kunyhóban vakációzna, azonban négy fegyveres idegen túszul ejti őket, és azt követelik a családtól, hogy hozzanak meg egy képtelen döntést az apokalipszis elkerülésének érdekében. A család a külvilággal szinte nem tud kommunikálni, így kell eldönteniük, mit hisznek el és mit nem, mielőtt mindennek vége.

Mozi: Asterix és Obelix: A középső birodalom
Mikor?: Február 2-től
Hol?: Cinema City Alba

Kr. e. 50-ben a kínai császárnét megbuktatta és börtönbe záratta egy áruló herceg. A császárné egyetlen lánya és hűséges testőre a galloktól kér segítséget. A természetfeletti erővel bíró Asterix és Obelix örömmel fogadja a felkérést, hogy kiszabadítsák az uralkodót és megmentsék az országot. Ám miközben útra kelnek a távoli országba, egy másik nehézséggel is meg kell birkózniuk: Cézár szintén a trónra áhítozik, és az új hódítás reményében ő is a Középső Birodalom felé veszi az irányt.

Kézműves: Medve nap
Mikor?: Február 4., szombat 10:00
Hol?: Kézművesek Háza

A hiedelem szerint február 2-án, gyertyaszentelő napján ha a medve kijön téli fekhelyéről és meglátja az árnyékát a napos időben, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz még a tél. Ha borongós az idő, akkor kint marad, mert ez azt jelenti, hogy hamarosan vége a télnek és rövidesen jön a tavasz.
 
Ehhez a hagyományhoz kapcsolódóan szerveznek kreatív medve napot 2023. február 4-én, szombaton 10 és 16 óra között a Rác utcai Kézművesek Házában. A résztvevők a mesterekkel közösen készítenek mackót például filcből, textilből, fából, mézeskalácsból, valamint nemezelve, horgolva, fűzve, faragva és sütve is. A alapanyagokat, az eszközöket és a mintákat a szervezők biztosítják, az anyagköltség 2000 forint.

Kirándulás: Az éltető víz
Mikor?: Február 4., szombat 10:15
Hol?: Sóstó Természetvédelmi Terület

Február elején van a vizes élőhelyek világnapja, ennek alkalmából indul a felfedező túra az Északi-tó körül. A rehabilitáció során különös figyelmet fordítottak a minél változatosabb élőhelyek kialakítására, így a terület méltó példája a hazai természetvédelemnek.

A 2-2,5 kilométeres túra február 4-én, szombaton 10:15-kor indul a Sóstó Vadvédelmi Központtól, időtartama mintegy másfél-két óra körül várható. Jegyeket vásárolni a Tourinform irodában tudnak az érdeklődők átutalással, készpénzzel vagy bankkártyával. A túrára maximum 25 főt tudnak fogadni, a részvételhez előzetes jelentkezést kérnek az alábbi elérhetőségek bármelyikén.

Koncert: Takáts Tamás Blues Band
Mikor?: Február 4., szombat 19:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Takáts Tamás (aki az éneklés mellett szájharmonikán is játszik), Gál Gábor gitáros, Patyi Sándor basszusgitáros és Tóth Károly dobos, azaz a Takáts Tamás Blues Band az amerikai blues és a magyar rock legjobb hagyományait ötvözik karakteres dalaikban - ráadásul szombaton Székesfehérváron lépnek fel, ezt érdemes meglesnetek!

Sport: MOL Fehérvár FC-DVSC focimeccs
Mikor?: Február 4., szombat 19:30
Hol?: MOL Aréna Sóstó

Az OTP Bank Liga tavaszi szezonjának második fordulójában a MOL Fehérvár FC a DVSC csapatát fogadja a MOL Aréna Sóstón. A csapat jelenleg három ponttal kerüli el a kiesőzónát, így fontos pontokat szerezhetnek a debreceniek ellen.

A horvátországi edzőtáborozás után múlt hétvégén a Kecskeméti TE otthonában folytatta az OTP Bank Liga küzdelmeit a MOL Fehérvár FC. A fehérváriak 2-1 arányban maradtak alul a tabella második helyezettje ellen, ezzel nehéz helyzetbe sodorva magukat, hiszen mindössze három ponttal kerülik el a kiesést jelentő helyeket. A tizenkét csapatos NB1 sajátossága, hogy ezzel együtt az Európai Konferencia Liga selejtezőt érő harmadik hely mindössze hét pontra van Huszti Szabolcs együttesétől.

Kirándulás: Egyszer volt, hol nem volt
Mikor?: Február 5., vasárnap 9:30
Hol?: Csákberény, a Petőfi Sándor utca végén a temetővel szemközt lévő füves parkoló

Erdőismereti túrát szerveznek vasárnap a Déli-Vértesben a Gémförtés-völgy–Kopasz-hegy–Pap-irtás–Orondi-szőlők útvonalon. A kirándulás célja, hogy megismerjük a cserszömörcés, molyhos tölgyes, virágos kőrises karsztbokorerdők és árvalányhajas rétek sokszínű világát, a bükkösök élővilágát, a dolomitsziklagyepek növényeit és állatait, a páfrányokkal borított, csipkézett dolomitszirteket, a mélyre futó szárazvölgyeket, a telepített feketefenyvesek sejtelmes suttogását, a táj geológiáját és történelmét. Az útvonal egyes szakaszairól a Móri-árok és a Zámolyi-medence felé is csodaszép a kilátás.

Kiállítás: Sorsok és fonalak
Mikor?: Február 11., szombat 11:00
Hol?: Kézművesek Háza

Hollósi István tavaly májusban bekövetkezett haláláig a seregélyesi tájház gondnoka, mindenese volt. Az ő tiszteletére nyitja meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Sorsok és fonalak című kiállítását február 11-én, szombaton 11 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A kiállítást Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitja meg. Az ünnepségen közreműködnek az iskola tanulói és tanárai. A tárlat március 9-ig látogatható hétköznapokon 10 és 16 óra, szombaton pedig 10 és 14 óra között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek