1 évnél régebbi cikk

Útra és parkoló autókra dőlt fák, tűz a Rádió utcában, kidőlt közlekedési lámpa. Címről címre mennek menteni a tűzoltók Fehérváron
·Hírekszél·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fmc
Útra és parkoló autókra dőlt fák, tűz a Rádió utcában, kidőlt közlekedési lámpa. Címről címre mennek menteni a tűzoltók Fehérváron
·Hírekszél·Utolsó frissítés: undefined

Hatalmas károkat okozott a szél Székesfehérváron, folyamatosan mentenek atűzoltók a városban is.

Hatalmas széllel érkezett meg a hidegfront Fejérbe is, aminek rengeteg fa és tető esett áldozatául. "Fejér vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjai reggel óta címről címre haladva számolják fel a szélvihar okozta károkat. Legtöbbször útra, parkoló autókra dőlt fák miatt kérik a katasztrófavédelem segítségét Fejérben" - tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Székesfehérváron is sok helyen okozott komoly károkat, és adott feladatot a tűzoltóknak az időjárás. A Balatoni úton két fa dőlt az útra, és többek között a Vezér utcáknál is az útra fordult fa miatt mentenek. A Budai úton egy emeletes ház tetőszigetelését 10-15 négyzetméternyi felületen tépte le a szél, és repítette a ház előtti füves területre. Itt szerencsére személyi sérülés nem történt.

Nem voltak ilyen szerencsések az egyik fehérvári, városszéli telephelyen, ahol lemezgarázst borította fel az erős szél, és egy utánfutót felrepített. A Béke téren parkoló autóra dőlt fa, személyi sérülés nem történt itt, de a gépjármű teteje teljesen beszakadt.

A Kiskút útja és Szent Flórián körút kereszteződésében a jelzőlámpa szakadt le, kérik, hogy mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen erre, mivel a rongálódás olyan mértékű, hogy megszűnt a jelzőlámpás forgalomirányítás.

A Vízaknai utcában vezetékre dőlt rá egy fa, ott az E.ON szakembereivel közösen végzi a mentést a Katasztrófavédelem. 

A szél mellett tűzeset is adott feladatot a város tűzoltóinak. Szombaton reggel rongyok égtek egy társasház földszinti lakásának egyik helyiségében, a székesfehérvári Rádió utcában.

A város hivatásos tűzoltói kiürítették a lépcsőházat, tizenhárom lakónak kellett ideiglenesen elhagynia otthonát. Az egységek egy vízsugárral oltották el a tüzet a lakásban, amelynek lakóját átadták a mentőknek. A tűzoltók átszellőztették a lépcsőházat, így a lakók visszatérhetnek a lakásokba.

Mivel Fejér nagyobb részére és Székesfehérvárra is jelenleg a legmagasabb, piros riasztást adta ki az erős szél miatt a meteorológiai szolgálat, így a Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad.

Kiemelik, a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet - figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Figyelmeztetnek arra is, hogy az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek