1 évnél régebbi cikk

A Windows 8.1 támogatás megszűnt - érinti ez a használt laptopom?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pcarena.hu
A Windows 8.1 támogatás megszűnt - érinti ez a használt laptopom?

Közel sem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be a használt laptopunkat. Ha magánkézből, háztól vásároljuk, akkor jó eséllyel nem lesz a gépünkön telepített operációs rendszer. Vagy ha lesz, akkor egy régi, már rég nem támogatott típus. Lehet épp egy Windows 8.1? Meglehet. De mire számíthatunk ekkor, ha már nincs támogatás rá a Microsofttól? Lássuk!

Használt laptop Windows 10-zel? Lehetséges!

Ha egy PC Arénához hasonló megbízható cégtől kerül megvásárlásra például egy használt Dell laptop, akkor nincs mitől tartanunk, kérhetjük akár telepített Windows 10-zel is a gépünket. 

Ellenben ha magánkézből vásároljuk a gépet, akkor valószínűleg semmilyen operációs rendszer nem lesz rajta. Ilyenkor arra kell hagyatkoznunk, ami nekünk van otthon, vagy újat kell vásárolnunk. De mi van akkor, ha épp Windows 8.1-ünk van, és ennek épp most szűnt meg a támogatása?

Mit érdemes tudni a Windows 8.1-es verziójáról?

Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb operációs rendszer a Windows. A Microsoft cég által készített rendszert folyamatosan fejlesztik, így újabb és újabb verziók látnak napvilágot. Emiatt egy idő után a régi verziók támogatását megszüntetik.

A Windows 8 támogatása például már 2016-ban megszűnt, azaz 4 évvel a megjelenése után. Igaz, ez nem is volt egy túl kedvelt verzió a csempés felhasználói felületével. Ellenben a 2013-ban megjelent Windows 8.1 már annál inkább.

Azonban az idő halad, immár a 11-es verzió is elérhető, ezért a Microsoft úgy döntött, itt az ideje a 8.1-es verzió támogatását megszüntetni. Erre 2023. január 10-én került sor.

Mit is takar az pontosan, hogy megszűnik a Windows 8.1 támogatása?

A mindennapi működést nem befolyásolja ez a változás, azaz ugyanúgy futni fog az operációs rendszer a gépen, mint eddig is. De sajnos veszélyeknek lehet kitéve a számítógépünk, mert nem érkeznek majd frissítések ehhez a verzióhoz. Ezzel pedig könnyen célponttá válhat a gépünk a vírusok és egyéb kártevő programok számára. 

Bár megtarthatjuk, de valószínűleg emiatt nem érdemes ebben gondolkoznunk. Érdemes új verzióra (10-es vagy 11-es) váltani!

Mit tegyünk, ha váltanánk újabb verzióra?

Mind a 10-es, mint pedig a 11-es verzióról jók a szakértői vélemények, így bármelyikre érdemes lehet váltani. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a Windows 10 támogatása 2025. október 14-én lejár. Ennek az információnak a tudatában talán érthető, hogy miért ajánlják egyre többen inkább a legújabb verzió, a 11-es beszerzését.

Először is meg kell vizsgálnunk, hogy a gépünkök működik-e az új szoftver. Nagyon gyorsan fejlődik az informatika, így egy nagyon régi gép esetén gondok lehetnek a sebességgel, vagy egyáltalán azzal, hogy fut-e rajta az új verzió.

Ha tényleg nagyon régi a számítógépünk, akkor érdemes lesz akár le is cserélni. Amellett, hogy sokkal nagyobb teljesítményt kaphatunk, sokkal hatékonyabbak is leszünk, ha munkára is használjuk.

Sőt, így egyúttal akár az operációs rendszer kérdéskör végére is pont kerülhet, ha előre telepítetten kérjük a felújított használt laptopunkat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek