1 évnél régebbi cikk

Fura telefonálási szokások: utcán kihangosított beszélgetések, agyba dugós fülesek és egyedi csengőhang
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Fura telefonálási szokások: utcán kihangosított beszélgetések, agyba dugós fülesek és egyedi csengőhang

A technika történetében a telefóniának egy külön fejezete lesz, ez már most látszik. Modern korunkban kevés olyan technikai eszközt alkottak, mely ennyire hatással volt ránk.

A minap az egyik tudományos tévécsatornán a kilencvenes évek top technikai kütyüit rangsorolták. Mondanom sem kell, hogy a mobiltelefon benne volt a top 5-ben. Anno egy életérzés volt, ha valaki megengedhette magának a mobilelőfizetést és még volt is lehetősége rá, hogy egy jó drága, menő Nokia, Ericsson, vagy egy kuriózumnak számító Hagenuk készülékkel a kezében tudassa, hogy ő bizony fontos része az utcai civilizációnak.

De ez már a múlt. Az akkor oly menő dolgok, ahogy az élet is, nem kicsit változtak. Az új generációk és szokásaik alapjaiban változtatják életünk akár legapróbb részleteit is. Ki gondolta volna, hogy a Nokia kígyós játéka és a telefonokra némi ügyeskedéssel rávarázsolható egyedi szolgáltatói logók, valamint az egyedi csengőhangok így a 2020-as évek elejére már ciki lesz?

Ha mi magunk is kicsit figyelmesebben veszünk részt az életben és nem merülünk el saját berögződéseinkben, akkor megfigyelhetjük azokat a mindennapos dolgokat, melyek éppen most trendinek számítanak, de lehet, hogy 5-10 év múlva ezek is cikik lesznek majd.

Az egyedi csengőhangok piaca tulajdonképpen megszűnt létezni. Fénykorában még pénzt is adtunk egy-egy menő polifónikus, nagyon vacak csengőhangért. Ugyanakkor napjainkban ha valakinek megszólal a telefonja, mindegy, hogy gyári csörömpöléssel vagy az éppen top listás zenével, már azt nézik, hogy ez meg micsoda? Ki ez a boomer, aki még ilyet használ?

Kapcsolódó
Hogyan tovább, ha fizetőssé válik az eddig ingyenes e-mail szolgáltatásunk?

Még közel két hetük van a Citromail felhasználóinak, aztán az eddig ingyenes elektronikus levelezésük március elsejétől fizetőssé válik.

Az új, viselhető kütyük korában a csengőhangoknak befellegzett. A telefon értesítései beköltöztek az okosórák, fitnesz karkötők világába és gazdájukat a csuklón való rezgésükkel vagy rosszabb esetben diszkrét csippanásukkal értesítik arról, hogy valami történik a személyes online világukban. Igaz, a csengőhangok még léteznek, az egyediségre is számos, ingyenes és menő lehetőség adott, de egyre kevésbé használjuk már.

Hasonló a helyzet magával a telefonon történő beszélgetéssel is. A jól ismert, sokszor berögzült mozdulat, hogy a csörömpölő mobilt kikeressük a zsebünkből, táskánkból és a fülünk felé emelve fogadjuk a hívást, már nagyon ódivatú mozdulatsor.

Az utcán, buszon, vonaton megfigyelhetjük, hogy napjainkban a közterületen telefonálók két részre osztódtak. Vagy az agyba dugós, mostanság nagyon kényelmes, de főleg menőnek számító fülesekkel telefonál, vagy -  ami szerintem cikibb, mint bármi más korábbi mobilos szokás -  kézben tartva a szája előtt, kihangosítva telefonál úgy, hogy még az utca másik oldalán is azt halljuk, hogy mi lesz náluk a hétvégi ebéd.

A technológia fejlődése és a felhasználók alkalmazkodása az újdonságokhoz sosem fog megállni. Változás csak abban lesz, hogy tízévente más és más fura szokáson ámulunk vagy nevetünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek