1 évnél régebbi cikk

Dunaújvárosi tehetség is bekerülhet a 2024-es sakkolimpikonok közé
Fehérvár Médiacentrum fotója
duol.hu/Laczkó Izabella
Dunaújvárosi tehetség is bekerülhet a 2024-es sakkolimpikonok közé

Pásti Áron alig múlt 16 éves, de már korosztályos Európa-bajnok sakkozónak mondhatja magát. Jelenleg a 2024-es budapesti sakkolimpiára készül, ahova az eddig elért eredményei alapján jó esélye van kijutni.

A dunaújvárosi Pásti Áron sakkozói pályafutását ötévesen kezdte, egy évre rá már játszmákra járt, most pedig korosztályos Rapid Európa Bajnok, három nemzetközi mesteri normát is megszerzett, s a 2400 élő pontot is átlépte.

Áront korosztálya legjobbjai között tartják számon, és a felnőtt korosztály ajtaján is kopogtat már. Mi több, a 2024-es budapesti sakkolimpián előreláthatólag a nemzeti válogatott csapat tagja lesz - nem véletlenül hívta meg őt is az aktuális világbajnok, Magnus Carlsen norvégiai edzőtáborába - írja a duol.hu. A portál egyebek között eddigi pályafutásáról, jövőbeli céljairól, és a sakk kihívásairól is kérdezte a fiatal sakkozót.

Honnan jött a lehetőség, hogy kijuss a norvég edzőtáborba és milyen volt a világbajnokkal játszani?

Ezt a lehetőséget magától Polgár Judittól kaptuk, aki nekem és két másik tehetséges sakkozónak kínálta fel ezt a kihagyhatatlan ajánlatot. Március 16-án érkeztünk meg a helyszínre, Trysilbe, ahol rögtön bele is csaptunk a dolgok közepébe, és már az első nap hajnali 2-3-ig szinte megállás nélkül sakkoztunk. A világbajnokkal természetesen elképesztő volt találkozni, de emellett a rendezvényen a világ legjobb edzői is megfordultak.

Fantasztikus, hogy 16 évesen már eddig eljutottál, ezek szerint Polgár Judit is nagy lehetőséget lát benned. Miért pont a sakkot választottad?

Őszintén szólva a nővérem motivált, hogy sakkozzak. Még csupán ötéves voltam, amikor úgy döntöttem, meg akarom verni őt ebben a játékban. Ezt elhatározva beiratkoztam a Bástya Dunaújvárosi Sakk Egyesületbe – ahova egyébként még a mai napig visszajárok mint vendégjátékos –, és nekiláttam az edzésnek. Körülbelül egy év elteltével, hat­évesen el is értem a célom, és legyőztem a testvérem. Ekkor vettem részt az első versenyemen is, ahol kissé gyenge teljesítményt nyújtva utolsó lettem, viszont a sportba teljesen beleszerettem.

Egy nap mégis mennyi időt foglalkozol a sakkal?

Általában hat-tíz órát töltök sakkozással. Ha van edzés, akkor ott gyakorlok, de egyedül is jól tudom fejleszteni a játékom, sőt, a legtöbb munkát egyedül végzem. Ilyenkor sakk-könyveket bújok, online anyagokból dolgozom, YouTube-videókból tanulok, változatokat, kezdőlépéseket memorizálok, vagy meccseket elemzek.

Mindemellett persze tizedik osztályos gimnazistaként tanulni is kell. Erre jut idő?

Minél többet sakkozok, annál nehezebb egyensúlyban tartani a tanulást és a sportot, de próbálkozom, hogy sikerüljön. Jelenleg esti tagozaton tanulok, hiszen a rengeteg utazás miatt ez csak így kivitelezhető. Szerencsére sok tantárgyat szeretek, így a dolgom kicsit könnyebb. Például én is meg tudom erősíteni azt a feltételezést, hogy a sakkozók jók matekból.

Ezek szerint sokat köszönhetsz a sakknak. Mi a célod a sporttal, meddig szeretnéd űzni?

Jelenleg a nemzetközi mesteri cím megszerzése a célom, majd pedig a nagymesteri cím elérése. Továbbá szeretnék bekerülni a magyar olimpiai csapatba.

Ehhez azért még kellene fejlődnöm az élő pontszám terén, de talán nem tűnik lehetetlen küldetésnek. A fő célom pedig természetesen az, hogy világbajnok legyek, azonban ez rengeteg időt és kemény munkát igényel.

Mi a legnagyobb kihívás számodra ebben a sportban?

Az elsődleges kihívás mindig az, hogy legyőzzem az aktuális ellenfelet, a többi megpróbáltatás pedig ezzel van összefüggésben. Sokszor az idő a legnagyobb ellenségem, az, hogy gyorsan, megfelelő döntést tudjak hozni, máskor pedig a kezdőlépés okoz dilemmát. Ezek nem feltétlen problémák, hiszen én folyamatosan keresem a kihívásokat, és ha tudom, hogy valami nem megy annyira, mint kellene, akkor próbálok tudatosan fejlődni.

Ki a példaképed?

Az egyik legnagyobb példaképem Vaszil Ivancsuk, akivel először Európa-bajnokságon találkoztam.

Én nagyon szeretem a játékstílusát, szerintem a sakktörténet legnagyobb zsenije. Polgár Judit is nagy példaképem, nagyon tehetséges sakkozónak tartom, felnézek rá.

Gondoltad volna, hogy ennyi idősen ilyen eredményeket érsz el?

Őszintén szólva, abszolút nem számítottam rá. Az első versenyem után azt mondtam, hogy én valószínűleg semmilyen érmet nem nyerek majd, de ettől függetlenül egész életemben ezt szeretném csinálni. Szerintem a sport szeretete és a kemény munka is nagyban közrejátszott abban, hogy idáig eljutottam, de persze édesanyámnak szintén nagyon sokat köszönhetek, aki mindent egyedül finanszíroz azért, hogy meg tudjam valósítani az álmom.

Mit ajánlasz annak, aki olyan sikeres akar lenni, mint te?

Edzeni, edzeni, edzeni! Természetesen nem mondom azt, hogy minimális érzék sem kell hozzá, hiszen ez nem igaz, azonban a sakk nagy része tanulható.

Ha az ember beleteszi a munkát, akkor biztosan gyorsan fejlődik majd. Nem is kell, hogy fiatalon kezdjék, a lényeg az, hogy meglegyen a kellő akarat, valamint a kitartás. 

(Áron mindent megtesz, hogy bekerüljön a válogatottba, ám az eredményes felkészülés nem kevés költséggel jár, ezért ehhez támogatókat keres. A 16 éves Európa-bajnok minden segítséget köszönettel fogad, és azt reméli, hogy lesznek olyan támogatók, akik segítenek neki ebben. A kapcsolatot a sakk@pastiaron.hu e-mail címen lehet felvenni vele!)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek