5 évnél régebbi cikk

A focitörténelem Vidi-sikert jósol a stadionavatón
Fehérvár Médiacentrum fotójaA focitörténelem Vidi-sikert jósol a stadionavatón

Nem első alkalommal rendeznek majd valamilyen avató mérkőzést Sóstón, a fehérvári fociszentély eddigi átadómeccsei a Vidi diadalát vetítik előre az Újpest elleni bajnokin.

Hosszú várakozás után 2018. november 21-én visszatérhet a Sóstói Stadionba Székesfehérvár kedvenc labdarúgócsapata. A sors iróniájaként a piros-kék klub még Videoton FC-ként költözött ki, de MOL Vidi FC néven költözik vissza. Rég volt már ez a kiköltözés, 2015. december 15-én a Paks elleni 1-0 (gólszerző Géresi Krisztián) után intett búcsút a Vidi a "régi" Sóstónak, míg 2018. november 21-én üdvözölheti az "új" Sóstót.

A fehérvári futballszentély életében akadt már néhány olyan összecsapás, amely valamilyen okból első- vagy avatómérkőzésként vonult be a focitörténelembe. Az egyesület első pályája a Berényi úti salakos pálya volt, amelyet 1941 és 1943 között építettek, felavatására 1943. szeptember 26-án került sor. A háború után 1950-től 1959-ig itt játszotta a csapat a mérkőzéseit. Közben az első füves pálya avatása 1955. tavaszán volt, de ugyanakkor a salakos pályát meghagyták edzőpályának. A füves pályán játszott a csapat 1955 és 1959 között, illetve 1962-től 1967-ig.

1967-ben készült el végleg a Sóstói Stadion, melyet szeptember 20-án a VT Vasas a Rot-Weiss Erfurt ellen avatott fel. Pap István vezérigazgató köszöntőbeszéde után gólzáporos meccset láthatott a publikum, a német csapat végül 3-2-re nyert. Az első hazai találatot Bognár Ferenc szerezte, 22 méterről értékesített egy szabadrúgást, majd hamarosan Bodnár is mattolta az erfurtiakat.

Még ugyanebben az évben akadt egy másik "első" meccs a Sóstói Stadionban, ez pedig az első hivatalos bajnoki mérkőzés volt. A VT Vasas 1967-ben, a klub történetében első alkalommal kivívta a legmagasabb osztályba jutást. Az akkor még naptári év szerint rendezett NBI/B utolsó fordulójának meccsét, a már biztos feljutó VT Vasas és a Kecskemét összecsapását a nagy érdeklődésre tekintettel már nem a Berényi úti pályán, hanem Sóstón játszották. A majd 8000 néző hazai sikert láthatott, Balog, Kű és Bodnár góljaival 3-0-ra nyertek a fehérvári legények.

A következő avatómeccs 1978-ra datálódik, ebben az esztendőben rendezték az első lámpafényes meccset, ráadásul ekkor debütált az azóta már lebontott, legendás eredményjelző is. A dátum október 18., a Videoton 1-0-ra verte a Honvédot, Nováth György volt a gólszerző, aki duplán örülhetett, hiszen nem csupán az eredményjelzőn volt első a neve, de neki magának is ez volt az első NBI-es találata. Nem is volt csúnya gól, Fejes labdájával iramodott meg Novath, majd futtában, 17 méterről bombázott a léc alá.

A Sóstói Stadiont a 2000-es évek elején alakították át, új főlelátót kapott, amelynek avatómeccse ismét hazai diadalt hozott. 2005. augusztus 21-én vehették birtokba első alkalommal a szurkolók az új lelátót, a csapat pedig szép győzelemmel tisztelgett a jeles esemény előtt. Az ellenfél a Honvéd volt, az akkor épp FC Fehérvár néven futó csapat pedig 3-0-ra nyert. A 23. percben Mario Bozic nyitotta a gólok sorát, majd a 70. percben Disztl Dávid, bő tíz minutummal később pedig Farkas Balázs is betalált.

A Sóstói Stadion eddigi első meccsei tehát kifejezetten jól sikerültek a piros-kékek számára. Az Erfurt ugyan nyert anno Fehérváron, ám a magyar bajnokikon nem hibáztak a hazaiak. Volt 1-0 és kétszer 3-0, a statisztika alapján tehát kapott gól nélküli Vidi-siker várható a legújabb, november 21-i, Újpest elleni avatómeccsen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek