11 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Floralia, Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivál, Sportmajális, Gasztromajális, Állásbörze és Mavka, az erdő őrzője
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Floralia, Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivál, Sportmajális, Gasztromajális, Állásbörze és Mavka, az erdő őrzője

A május 1-i hosszú hétvégén annyi program lesz a városban és környékén, hogy nem győztök majd válogatni: többek között kilátogathattok a Floraliára, falatozhattok a Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztiválon vagy a Gasztromajálison, benézhettek az Állásbörzére, vagy megnézhetitek Mavkát a moziban.

Tavasz: Floralia - A Szent István Király Múzeum hagyományos tavaszköszöntő ünnepe
Mikor?: Április 29-30., szombat-vasárnap
Hol?: Tác, SZIKM Gorsium Régészeti Park

Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseményét, Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyományát őrzi és eleveníti meg hosszú évtizedek óta a Floralia, amely idén április 29-én és 30-án várja a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban. 

A szokásos programelemek persze ugyanúgy megjelennek a tavaszköszöntőn, így idén is lesz színdarab, melyet Matuz János külön erre az alkalomra rendezett, Gorsiumi csetepaté: a provincia ajándéka Diocletianusnak címmel. Ilyen léptékű késő-római kori hagyományőrző fesztivál még nem volt hazánkban. 

A római kori kultúrát, szokásokat hagyományőrző csapatok ismertetik meg a látogatókkal, fegyverbemutatók és interaktív foglalkozások is várják a családokat. A múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal készülnek a gyermekek számára. A tavaszköszöntő ünnepen tanúi lehetünk a gladiátorok küzdelmének, a római légiók csatáinak is.

Az idei év különlegessége lesz a fogathajtó verseny, melyet első alkalommal rendeznek meg Gorsiumban. Ezt az igazán látványos programot minkét napon 14 órai kezdettel láthatják majd az érdeklődők.

Kapcsolódó
Újra Floraliára várják az érdeklődőket Gorsiumban

Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseményét, Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyományát őrzi és eleveníti meg hosszú évtizedek óta a Floralia, amely idén április 29-én és 30-án várja a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban. 

Munka: Alba Regia Állásbörze
Mikor?: Április 28., péntek
Hol?: MOL Aréna Sóstó, rendezvényterem

A MOL Aréna Sóstó ad otthont annak az állásbörzének, melyet április 28-án, pénteken rendeznek Székesfehérváron. Az Alba Regia Állásbörzén több mint 400 állásajánlat várja a látogatókat. A szervezők elsősorban azokat várják, akik aktívan keresnek állást, munkahely váltáson gondolkodnak, új lehetőségeket, új kihívásokat keresnek, éppen elvesztették az állásukat, esetleg pályakezdők vagy gyakornoki helyet keresnek. Az állásbörzén közvetlenül lehet beszélgetni jó nevű cégek képviselőivel, akik készséggel tájékoztatják az érdeklődőket a lehetőségekről. A részvétel mindenki számára ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, a részletekről az albaregiaallasborze.hu oldalon lehet tájékozódni.

Mozi: Mavka, az erdő őrzője
Mikor?: Május 4-től
Hol?: Cinema City Alba

Mavka, az erdei tündér legfőbb küldetése az erdő szívének megóvása. A lány mindig a békére és a harmóniára törekszik, ám bármit megtesz az erdő védelme érdekében. Egy nap találkozik egy zenész fiúval, aki azonnal rabul ejti a szívét, annak ellenére, hogy a törvények értelmében Mavka nem érintkezhet emberekkel. A lány megoldhatatlan feladat előtt áll: választania kell a küldetése és a szerelem között. Ráadásul eközben gonosz erők el akarják pusztítani az erdőt. A Mavka, az erdő őrzője hihetetlen kalandok, varázslat, mágia és szerelem meséje – az egész család számára.

Mozi: Mi lett volna ha…
Mikor?: Május 4-től
Hol?: Cinema City Alba

Mi lett volna, ha…? Ezzel a felütéssel tekint életére Julia, akinek a karrierje és a magánélete összes fontos állomásánál felvillan egy másik élet, egy másik sors, az, amelyiket élhette volna, ha az adott pillanatban máshogyan dönt. Vajon boldogabb, sikeresebb élete lett volna, találkozott volna másik szerelemmel, csillogóbb karriert futott volna be? Egy élet: számtalan lehetőség. A Mi lett volna, ha… szerelmes vallomás az élethez, ami egyenesen a szívhez szól.

Gasztro: Gasztromajális
Mikor?: Május 1., hétfő 10:00-20:00
Hol?: Selyem utca 1., Iparcikk piac

Az esemény délelőtt 10 órakor indul, melyen mindenkit várnak, aki csípi a régi autókat, az élőzenét, és nem utolsó sorban az ellenállhatatlan ételeket, hiszen a Böllér Boutique mellett több regionális étterem és cukrászda gondoskodik a remek hangulatról, illetve a megannyi ízletes enni- és innivalóról. Sőt, számos program is színesíti majd a rendezvényt, mint a különböző workshopok, táncbemutatók, koncertek, gyereksarok vagy a főzőverseny. További információ a folyamatosan frissülő Facebook-oldalukon érhető el:

Gasztro: XV. Velencei-tavi Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivál
Mikor?: Április 28-május 1., péntek-hétfő
Hol?: Agárd

Idén már 15. alkalommal rendezik meg a Velencei-tavi Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivált Agárd városközpontjában. A háromnapos gasztrofeszt mindig nagy népszerűségnek örvendett, és nemcsak azért, mert ingyenes, hanem mert a kulináris élvezetek mellett remek koncertekkel és sokszínű programokkal is készülnek mindig a szervezők - így lesz ez 2023-ban is.

A színpadi programok mellett meseréttel, gyermekhorgászversennyel, futóversennyel, kultúrpajtával, főzőversennyel és egyéb helyszínek programjaival is készülnek (Velencei-tavi Galéria, Agárdi Pálinkafőzde). Ezeken kívül mini vidámpark, kirakodóvásár és portékás vásár is lesz a fesztivál minden napján.

Teljes program:

Kapcsolódó
Idén négynapos lesz a Velencei-tavi Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivál

Koncertek és gasztronómiai élvezetek a Velencei-tó partján, Agárdon április 28-tól május 1-ig.

Tánc: II. Fehérvári Tánc Ünnep
Mikor?: Április 29., szombat
Hol?: Köfém Művelődési Központ

A tánc világnapja alkalmából immár második alkalommal rendezi meg a Fehérvári Tánc Ünnepet a Székesfehérvári Táncművészek Szövetsége. Az egész napos program április 29-én, szombaton 10 órakor Belvárosban kezdődik, majd 11 és 21 óra között a Köfém Művelődési Házban folytatódik. A záró gálaműsor belépődíjas, minden egyéb program ingyenes.

Kézműves: III. Textiludvar - Textilkert
Mikor?: Április 29., szombat 
Hol?: Rác utca

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában szakmai előadásokkal és különleges textilek, alapanyagok, szőttesek és textiltárgyak vásárával várják az érdeklődőket.

Délelőtt 10 órától Katona Edit etnográfus előadást tart a feliratos textilekről, tárgyakról és Khinayat Babakhumar kazah etnográfus professzor a kazah textilekről fog beszélni. Délután mesterség-bemutatókat láthatnak és foglalkozásokon vehetnek részt a kilátogatók.

Mozi: A magyar film napja
Mikor?: Április 30., vasárnap
Hol?: Barátság mozi

Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével idén is megünneplik a magyar film napját április 30-án, vasárnap. A Nemzeti Filmintézet (NFI) által hat éve útjára indított kezdeményezéshez ebben az esztendőben is csatlakozott a fehérvári Barátság mozi: két magyar filmet tűz műsorára ezen a napon – a vetítésekre már váltható belépő a mozi honlapján és pénztárában.

A Barátság moziban ezen a napon két magyar film látható – elsőként, 15:30-kor Szomjas György 1981-ben bemutatott kultuszfilmjét, a Kopaszkutya című zenés filmszatírát láthatja a közönség Schuster Lóránt, Földes László Hobo, Deák Bill Gyula és Póka Egon főszereplésével. 

Az ünnepnap második előadása 17:30-kor Ljasuk Dimitry nagy sikere, a Jóreménység-sziget – a valós eseményeken alapuló, inspiráló történet tavaly novemberi bemutatója óta levehetetlen a Barátság mozi műsoráról. 

Sport: Sportmajális
Mikor?: Május 1., hétfő
Hol?: Bregyó közi sportközpont

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ felhívására félszáz egyesület, szervezet jelentkezett, a várost átszelő felvonuláson több mint kétezer sportoló vesz részt, így ismét népes és színes tömeget láthatnak majd a nézelődők május elsején, hétfőn.

A sportegyesületek reggel fél kilenckor a Petőfi-szobornál találkoznak, ahol a polgármesteri köszöntőt követően adják át a Székesfehérvár Sportjáért elismeréseket. A díjátadó után induló látványos menetben negyven egyesület amatőr és profi sportolói vonulnak fel a Palotai út – Ligetsor – Bregyó köz útvonalon a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Brassdance zenekar kíséretével.

A Sportmajálison az egyesületek az egész napos kitelepülés mellett színpadi bemutatókkal is igyekeznek felhívni magukra a figyelmet: 10.30-tól délután ötig folyamatosan váltják egymást a színpadon, a közönséget is megmozgatva. A bemutatók sora a közönséggel közös, egyórás QueenBody edzéssel zárul: a zene, a mozgás és az együtt mozgás során a résztvevők egyszerre égetik a zsírt és formálják a testet.

További infók:

Kapcsolódó
Exatlon pályát, mászófalat, streetballt is kínál az idei fehérvári Sportmajális

Május elsején hagyományosan sporttal ünnepel a város: 12. alkalommal rendezik meg a Sportmajálist. A rendezvény idén is a várost átszelő, több ezer sportolót és rajongót összefogó felvonulással indul a Petőfi-szobortól, ezt pedig bemutatók és edzések követik a Bregyó közi sportközpontban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek