11 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Kortárs Művészeti Fesztivál, Richter Egészségváros, Futókörök Napja és Halálos iramban 10
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Peter Mountain/Universal Pictures
Fehérvári programok a hétvégére: Kortárs Művészeti Fesztivál, Richter Egészségváros, Futókörök Napja és Halálos iramban 10

Május végéhez közeledve is lesznek programok bőven: többek között részt vehettek a Kortárs Művészeti Fesztivál temérdek programján, kilátogathattok a Richter Egészségváros-eseményre, sportolhattok a Futókörök Napján, vagy mozizhattok, ahol a Halálos iramban 10 van terítéken.

Kult: Kortárs Művészeti Fesztivál
Mikor?: Május 19-21., péntek-vasárnap
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Csónakázó-tó, Fehérvár több pontján

Kiállításmegnyitóval kezdődik május 19-én, pénteken 17 órakor a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál. A Csónakázó-tó partjára érkezőket a Székesfehérvári Művészek Társasága Közös helyünk című szabadtéri tárlata fogadja. Mosberger Róbert Fénypavilonjának falán Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós alkotásainak nyomata kap helyet.

Május 19-én, pénteken 16.30 órakor az Alba Regia Táncegyüttes ad ízelítőt a Mesenép című előadásából, majd ezt követően nyílik Art Overdose címmel a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak bemutatkozó kiállítása az SZKKK aulájában.

Szombaton a kortárs művészet egy mostanában egyre divatosabb ágával, a tetoválással ismerkedhetnek a fesztivál vendégei: a látogatók élőben követhetik, hogyan készül el a kiválasztott minta. Ezen a napon is lesz tánc a színpadon, ezúttal a Székesfehérvári Balett Színház művészeinek előadását, a Whim (Szeszély) című darab részletét láthatják a nézők

A vasárnapi programban főszerepet játszik az irodalom: a Nagy Magyar Versek sorozat ezúttal a Csónakázó-tó partjára érkezik. 80 perc költészet és muzsika a boldogságról, a csalódásról, az együttlétről, a szenvedélyről, a titkokról, álmokról, kapcsolatokról, „ütés-vágásról” és a magányról – Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya és Szabó Balázs előadásában.

A Kortárs Művészeti Fesztivál eseményéhez több művészeti csoport, szervezet is csatlakozik. Az Alba Regia Táncegyüttes május 19-én, pénteken ismét bemutatja a Petőfi Sándor lírája ihlette Verslábak című előadását a Táncházban. A Köfém Művelődési Házban kiállítás nyílik Színek és szavak – Versek és festmények címmel.

Május 20-án, szombaton 22 órától a Paraba csapata hajnalig tartó táncmulatságra hívja az érdeklődőket a Fezen klubba. A Museum Caféban május 20-án, szombaton 18 órakor nyílik Tóth Csaba Keksz napló című kiállítása, május 21-én, vasárnap este héttől pedig a Damara, a kisbetűs ünnepnapok és a Waiting Room zenekarok koncertje várja a vendégeket. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban május 19-től látható a székesfehérvári Dér Adrienn Létidők című installációja.

Koncert: Los Andinos
Mikor?: Május 19., péntek
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Színpadra lépésének 40. évfordulóját ünnepli a Los Andinos együttes. Május 19-én, pénteken 19.00 órakor kezdődik a zenekar jubileumi koncertje a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Az együttes 1982 tavaszán alakult Székesfehérváron, majd 1983-ban lépett először színpadra. A dél-amerikai Közép-Andok-hegységben élő népek változatos és gazdag népzenei anyagát gyűjti és adja elő. A zenekari tagok 1989-től folyamatosan bővítették tudásukat, tapasztalataikat a gyűjtőútjaikon, amelyeken Mario Godoy Aguirre ecuadori népzenekutató segítette őket. A falvakat és az ünnepeket járva tanulmányozták a szokásokat, a népviseleteket, a hangszerjátékot és a hangszerkészítést, így műsoraikban saját gyűjtésű dallamok is megszólalnak.

Mozi: Halálos iramban 10
Mikor?: Május 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

Kezdődik az út vége. A Halálos iramban saga tizedik része vezeti be a záró fejezeteit a mozitörténet egyik leghíresebb és legnépszerűbb sorozatának, mely a harmadik évtizedében jár, és még mindig jól tartja magát, ugyanazzal a szereplőgárdával, amelyikkel elindult. Dom Toretto (Vin Diesel) és családja számos lehetetlennek tűnő küldetésben bizonyult ravaszabbnak, higgadtabbnak és gyorsabbnak minden útjukba kerülő ellenségnél

Most minden eddiginél halálosabb veszéllyel kell szembenézniük: a múlt árnyékából rettenetes fenyegetés bújik elő, melyet a vérbosszú táplál, és az illető el van szánva arra, hogy szétzúzza ezt a családot, és örökre tönkretegyen mindent - és mindenkit - akit Dom szeret. 2011-ben, az Ötödik sebességben Dom és csapata elkapta az aljas brazil drogbárót, Hernan Reyest, és lefejezte a birodalmát egy hídon, Rio De Janeiróban. Ám azt nem tudták, hogy Reyes fia, Dante (Jason Momoa, Aquaman) szemtanúja volt az egésznek, és az elmúlt 12 évet azzal töltötte, hogy tervet szőtt Dom kegyetlen megleckéztetésére.

Dante ármánya szétszórja Dom családját a világ különböző pontjaira, Los Angelestől a római katakombákig, Brazíliától Londonig, Portugáliától az Antarktiszig. Új szövetségek köttetnek, és régi ellenségek bukkannak fel újra. Ám minden megváltozik, amikor Dom rájön, hogy nyolcéves fia (Leo Abelo Perry, Feketék fehéren) Dante bosszújának végső célpontja…

Mozi: Bűnös vagyok
Mikor?: Május 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

A harmincas évek romantikus Párizsában egy fiatal, kezdő színésznőt meggyanúsítanak egy neves filmproducer meggyilkolásával. Bár a nő ártatlan, ügyvéd barátnője javaslatára végül bűnösnek vallja magát, hogy az esetet önvédelemnek állítsák be, és olyan női egyenjogúsági ügyet csináljanak belőle, amely híressé teszi mindkettejüket. Úgy tűnik, tervük fényesen beválik, ám nem várt fordulatok sokasága bonyolítja az esetet.

Egészség: Richter Egészségváros
Mikor?: Május 20., szombat 
Hol?: Hotel Magyar Király, Palotai kapu tér

Minden eddiginél szélesebb körű egészségmegőrző programmal és az egészséges életmód mellett elkötelezett ismert személyekkel – Rudolf Péter színművésszel, műsorvezetőkkel és sportolókkal – érkezik Székesfehérvárra a Richter Egészségváros. Május 20-án, szombaton 9.00 órakor indul a felvezető séta a Hotel Magyar Királytól a Palotai kapu térig, ahol a késő délutáni órákig egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon túl interaktív és informatív előadásokon, illetve szórakoztató színpadi programokon lehet részt venni.

A Richter kampánya ezúttal is kettős célt szolgál: a csatlakozók sokat tesznek a saját egészségükért, emellett a részvételükkel adománypontokat gyűjtenek a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház támogatására.

Sport: Futókörök Napja
Mikor?: Május 21., vasárnap
Hol?: Halesz

Május 21-én, vasárnap 9.00 és 17.00 óra között rendezik meg a 2023-as Futókörök Napját a Haleszban. A versenyen bárki részt vehet, a megtett köröket időmérő chipek segítségével fogják mérni a szervezők, a legtöbbet futó sportolók pedig értékes sportszervásárlási utalványban részesülnek. A részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, amit a helyszínen, a verseny ideje alatt lehet megtenni.

Kapcsolódó
Ismét jön a Futókörök Napja - értékes nyereményekért lehet gyűjteni a kilométereket

Az országszerte 26 különböző helyszínen zajló megmérettetésre mindenki szeretettel várnak, a legtöbbet futók pedig értékes sportszervásárlási utalványban is részesülnek.

Sport: VI. Vass Nemzetközi Ökölvívó Gála
Mikor?: Május 19., péntek 18:00
Hol?: Várpalota, Thury-vár

A következő megmérettetés a Fehérvár ökölvívóinak május 19-én, pénteken a VI. Vass Nemzetközi Ökölvívó Gála lesz!

A sportrendezvénynek a várpalotai Thury-vár ad otthont, ahol újra ringbe lép Berki Ferenc Jr., aki a venezuelai Melbyn Hernandezzel néz farkasszemet. Hernandez nemzeti válogatott volt, sokszor képviselte hazáját világversenyeken, részvételével igazi dél-amerikai bunyót láthat a közönség! A frissen igazolt öklözők, mint Takács Dániel, Nagy Angéla és Péntek Martin is készen állnak az újabb megmérettetésre!

A közönséget a Videoton Box Club tehetséges bunyósai melegítik be, továbbá Pajor Patrik is a szorítóba lép, aki szintén alapembere a székesfehérvári csapatnak!

Magyarországon először a VI. Vass Nemzetközi Ökölvívó Gálán mutatkozik be a Masterboy Challenge pénzdíjas verseny. Az első Masterboy-mérkőzésen Tallósi Péter és Lengyel Milán csapnak össze, a fődíj 1000 dollár lesz!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek