10 hónapnál régebbi cikk

Gille-hagyaték: elfeledett fehérvári fotós képeit tették közkinccsé
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gille Fotóarchívum
Gille-hagyaték: elfeledett fehérvári fotós képeit tették közkinccsé

Gille Sándor élete a posta és fotózás volt, a XX. század első felében fotómasinájával megjárta az első világháborút is, majd képei a fehérvári hétköznapokat és ünnepi eseményeket is bemutatták. Fotói egy padlásról kerültek elő, most pedig már mindenki számára elérhetővé váltak.

Régóta tudjuk, egy régi, évszázados múltra visszatekintő ház padlása maga a kincsesláda. Egy család poros emlékei, egykor kedves, ám mára elfeledett használati tárgyak várják, hogy az újabb generáció felfedezze őket magának. Néha pedig a sok drága darab és olcsó vacak, a sok kacat és családi kincs között megbújik valami, ami nemcsak anyagiakban mérhető értékében több, ami nemcsak a házban élő család, hanem a tágabb lakóközösség, akár az ország, a világ számára is érték és becsülendő örökség.

Egy ilyen, Fehérváron feltűnt hagyaték Gille Sándor fotógyűjteménye, mely évtizedekig porosodott elfeledve egy fehérvári padláson, de szerencsére ma már a nagyközönség számára is elérhető állapotban várja a kíváncsi érdeklődőket.

De ki is volt Gille Sándor? Egy méltatlanul elfeledett fehérvári fotográfus, akinek születési helyét is onnan tudhatjuk, hogy anno lefényképezte a saját keresztlevelét. Ez alapján Titelen született 1889-ben, apja kormányos volt, míg anyja foglalkozása nem ismert. Bár a Tisza és a hajózáshoz kötődő édesapja alapján evidens lett volna, mégsem a folyó jelentette a jövőt számára, hanem a posta és a fotózás. Ahogy az örökségét bemutató honlap fogalmaz:

„A fotói tanúsága s a fotóit őrző család emlékei szerint nem volt hivatásos fényképész. Az eseményeken rendszerint második sorból, mintegy lesipuskásként készítette képeit. Fő hivatása teljes életében a posta volt. Fellelt gyűjteményének legkorábbi képeiből kiderül, hogy a katonaságnál juthatott fényképezőgéphez s a fotózás szeretete meg is maradt élete végéig.”

A fellelt adatok és információk alapján összeállított életútja ide kattintva részletesen is megismerhető. Annyit mindenképpen ki kell emelnünk belőle, hogy katonai szolgálata alatt valószínűsíthetően megbízott katonai fényképészként (esetleg híradós, postás egységben) tevékenykedett a Vajdaság területén. E feladatkörnek köszönhetően rengeteg fotója készült, kizárólag üvegnegatívokra.

Az I. világháború során hadnagyi rangban, távírda segédtisztként szolgálhatott, majd az első világégés után, az 1920-as években feleségével Székesfehérvárra költözött. Ezt igazolja, hogy 1927-ben a tiszti cím- és névtár adatai alapján már a fehérvári posta állományának tagja volt.  Székesfehérváron később postaellenőrként dolgozott és a fotózást is folytatta, kiemelten megörökítve a város főbb eseményeit, érdekes helyeit, mindennapjait. Gille Sándor 70 éves korában, 1959-ben hunyt el. 1991-ben eltávozott feleségével közös síremléke Székesfehérvár egyik temetőjében található.

Gille Sándornak és feleségének nem született gyermeke, a fehérvári fotográfus képei halála után felesége tulajdonában maradtak, egy nagy dobozban házuk padlására kerültek. Az asszony halálát követően egyenes ági leszármazott hiányában a család oldalsó ágához tartozó rokonok örökölték meg az egykori Gille-házat, melynek padlásán hosszú évekig háborítatlanul pihent a képeket rejtő láda. A gyűjtemény újbóli felfedezése Káplár Béla nevéhez fűződik.

„2007-ben a párom kapcsán kerültem Székesfehérvárra. Ő a Gille család rokonságának tagja, ugyanakkor a házaspárral élőben már nagyon kevesen találkozhattak a családból. Ez a bizonyos gyűjtemény Gille Sándor és felesége egykori házának a padlásáról 2015-ben került elő, egy hatalmas ládára bukkant az egyik családtagunk, a ládán belül pedig több kisebb dobozban találtunk rá az üvegnegatívokra, képekre, negatívokra. Nagyon sokszínű volt a talált gyűjtemény, rengeteg képre bukkantunk az első világháborúból, az azt megelőző években készült képek kerültek elő a Vajdaságból, illetve sok érdekes és izgalmas fotográfiára leltünk Székesfehérvár kapcsán is.

Én fényképész vagyok, jelenlegi munkakörömben digitalizálással foglalkozom, elkezdtem a fellelt gyűjtemény digitalizálását, mely 2019-re készült el. A képek nagy felbontásban is rendelkezésre álltak, de ekkor még csak a rokonság kapta meg azokat egy kisebb felbontású gyűjteményként. Természetesen itt még mindenki az egykori családtagokat kutatta, kereste a képeken, a régi fehérvári helyszíneket böngésztük, de ez természetes, hiszen a családhoz kapcsolódó anyagról volt szó.”

Káplár Bélát fényképészként és a történelmet kedvelő emberként sem hagyta nyugodni a dolog, úgy érezte, ezzel még nem készült el a Gille-hagyaték feldolgozásával. Elkezdte kutatni a képek történetét, hiszen ekkor már biztos volt benne, érdemes lenne közkincsé tenni a ritka felvételeket.

„A családdal egyeztetve és az ő beleegyezésükkel 2020-ben indult el a munka, mely során igyekeztem beazonosítani a fotók helyszínét és a hozzájuk tartozó dátumot. A jelesebb eseményekhez kapcsolódó képeknél ez még egyszerűbb volt, de rengeteg olyan felvétel akadt, melyhez komoly nyomozómunka párosult. Főleg a vajdasági képek kapcsán volt ez így, akadt például egy felvétel egy olyan templomról, mely már nem is létezik, a Tito-rendszerben lerombolták, így nem volt könnyű az azonosítása.”

Káplár Béla áldozatos munkájának gyümölcse végül 2023-ra érett be, elkészült ugyanis a Gille Sándor munkásságát bemutató honlap. Itt részletes leírás olvasható az elfeledett fehérvári fotográfus életútjáról, tematizáltan megtekinthetők fotói, melyek idő- és földrajzi beazonosítását Káplár Béla kiváló leírásokkal segíti. A felvételek 11 kategóriában fedezhetőek fel, egy jelentős részük közvetlenül az oldalon érhető el, míg a további képekhez egy kapcsolódó drive-on keresztül lehet hozzáférni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek