10 hónapnál régebbi cikk

Így használj Wi-Fi jelerősítőt
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Így használj Wi-Fi jelerősítőt

Az internet, mint alapinfrastruktúra egy dolog. Tudjuk, hogy az élet nélküle (és a Facebook nélkül) már nem olyan. Azonban a Wi-Fi, mint az internet lefedettsége már egy kicsit más.

Sokszor szembesülünk azzal az elkeserítő valósággal, hogy a konyhában vagy a garázsban, esetleg a teraszon vagy a kert végében már nincs internet. Ilyenkor aztán megy a Wi-Fi jelvadászat, vagy ha van mobilinternet a SIM-kártyás előfizetésünkhöz, akkor várjuk, hogy a telefon átkapcsoljon mobilnetre. De a tapasztalatok szerint ez sem olyan egyszerű.

Amíg nem vagyunk elég távol a Wi-Fi jeltől, addig telefonunk ragaszkodik a kapcsolathoz, ugyanakkor maga a Wi-Fi jel meg annyira gyenge már, hogy azon még a postagalamb sem jön át. Így aztán igen gyakran kerülhetünk abba a fekete lyukba, ahol a Wi-Fi már nem megy, de a mobilnet meg még nem kapcsolt be. Ilyenkor aztán megy az okfejtés, hogy mivel és hogyan lehetne betömködni a lakás internet nélküli fekete lyukait.

A fent vázolt helyzet szerintem egyáltalán nem ismeretlen. Maguk az internet szolgáltatók és az eszközgyártók is tudják, hogy ez egy valós probléma. Ugyanakkor a megoldása nem egyszerű és főleg nem általános, lévén a Wi-Fi jel terjedése és annak hatótávolsága nagyon nem egzakt tudomány. Korábban, úgy húsz évvel ezelőtt, még a vezeték nélküli internet hajnalán a gyártók előszeretettel adták meg az eszközök tulajdonságai között méterben, hogy az adott vezeték nélküli router milyen távolságig sugároz. 

A mai napig jönnek az Excomba úgy ügyfelek, hogy ők olyan Wi-Fi routert szeretnének venni, ami legalább 50-100 méterre is sugároz. Nos, az idő múlásával a gyártók ezt a paramétert már nem adják meg. Egyrészt, mert napjainkban az internet sebessége sokkal fontosabb, mint a távolsága, másrészt pedig technológiai szempontból ezt nem is lehet méterben mérni. Tapasztalatból tudjuk, hogy egy vastag fal, a vasbeton födém, de még egy modern hőszigetelt üvegezésű ablak, ajtó is nagymértékben vágja vissza a Wi-Fi router jelét. Ráadásul a gyártók az utóbbi években az eszközeiket is úgy tervezik, hogy a hangsúly a Wi-Fi stabilitásán és sebességén van. A távolság már nem elvárás, lévén ez annyira a hely egyedi adottságain is múlik, hogy erre nem lehet eszközt tervezni.

Kell egy Wi-Fi jelerősítő!

Ilyenkor aztán az ember elmegy az első műszaki nagyáruházba és vesz egy Range Extendert vagy egy Wi-Fi Boostert. Hazaviszi boldogan, bedugja a konnektorba és várja, hogy a fekete lyukak elmeneküljenek a kert kerítésén túlra. Nos, ki kell mindenkit ábrándítanom, hogy ettől még nem feltétlenül leszünk boldogabbak, sőt talán ezután leszünk csak igazán feszültek, mert a nyűg még csak eztán fokozódik…

Kapcsolódó
Kell egy új wifi router? Segítünk néhány hasznos tippel!

Világunkban az internet már az alapinfrastruktúra része. Sokan már lakásvásárláskor is figyelembe veszik, hogy adott környéken melyik szolgáltató, milyen internetje érhető el. De, hogy ehhez milyen eszközt is vegyünk, azt már sokan nem tudják. Mutatjuk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe egy új wifi router vásárlásakor.

Az első és legfontosabb, hogy a Wi-Fi jelerősítő nem csodaeszköz, és hasznossága is nagyban függ lakásunk adottságaitól. De ez így van a Wi-Fi routerünk esetében is. A jelerősítő lakáson belüli elhelyezése nagyon fontos. Sokan esnek abba a hibába, hogy az új jelerősítőt oda helyezik el, ahol a legkényelmesebben és legegyszerűbben hozzáférnek egy szabad konnektorhoz. Ez persze érthető. 

Azonban ebben az esetben nagyon könnyen úgy járhatunk, hogy a jelerősítő ugyan működni fog, sugároz jelet, de valahogy mégsem megy a Wi-Fi jól. Ez abból adódhat, hogy a Wi-Fi erősítő tulajdonképpen egy adó-vevő eszköz. Veszi a lakás fő routerének a jelét, majd a saját antennájával azt kisugározza és továbbítja. De mivel a jelerősítő is egy szuverén jelsugárzó, és külön jelet sugároz a router jelén kívül, így gyakran azt tapasztaljuk, hogy telefonunk szerint a jelerősség maximális, de a Wi-Fi ugyanakkor élvezhetetlenül lassú. Ez a hiba abból fakad, hogy maga a jelerősítő is azt a gyenge és rossz minőségű vezeték nélküli, lassú jelet veszi, ami miatt megvettük a jelerősítőt.

Érdemes figyelni a jelerősítő elhelyezésére a lakásban. Vannak olyan gyártók, melyek a Wi-Fi jel erősségét a készüléken LED-fények segítségével jelzik a felhasználónak, ezzel is segítve a lakáson belüli megfelelő elhelyezést. Azonban az egyszerűbb márkák esetében ilyen opció nincs. Ebben az esetben marad a mobiltelefonos Wi-Fi jelszint figyelgetés. Telefonunk segítségével érdemes végigjárni a lakást és oda elhelyezni a jelerősítőt, ahol még telefonunk szerint jó a vétel. Ezekben az esetekben bízhatunk abban, hogy az új Wi-Fi kiegészítő eszközünk segít növelni a lefedettséget.

Érdemes viszont észben tartanunk azt az alapszabályt, hogy a vezeték nélküli jel erősségének a növelésére elsődlegesen nem a Wi-Fi vevőt kell erősebbre, hanem magát a Wi-Fi sugárzót érdemes nagyobb teljesítményűre cserélni. Sok háztartásban még régi, egy vagy kettő antennás vezeték nélküli routerek működnek. De azt is meg kell említeni, hogy az internetszolgáltatók által adott Wi-Fi routerek, melyeket szükségszerűen használnunk kell, az esetek zömében nem akkora teljesítményűek, hogy azok kiszolgálják az igényeket.

Ilyen esetekben célszerűbb a jelerősítő helyett egy komolyabb és nagyobb teljesítményű router beszerzése, melynek hatékonysága messze jobb, mint a jelerősítőké.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek