10 hónapnál régebbi cikk

Hogyan tovább, ha kevés a notebookon a csatlakozó?
Fehérvár Médiacentrum fotója
techadvisor.com
Hogyan tovább, ha kevés a notebookon a csatlakozó?

A számítógépek és notebookok világában az elmúlt évtizedben jócskán lecsökkentek a csatlakozók típusai. Ha körülnézünk, igazából az USB a legelterjedtebb. De mi van, ha ebből is csak egy, vagy kettő van a gépen?

Egy asztali számítógép esetében ez nem probléma. Ezekre annyi csatlakozót (idegen kifejezéssel interfészt) integrálnak a gyártók, hogy lassan már megszámolni is alig lehet. Ellenben egy notebook vagy laptop esetében ez pont nem így van. A trendek arra haladnak, hogy minél kisebb, kecsesebb és főleg könnyebb gép kerüljön ki a tervezők asztaláról, ami persze nem hátrány. Egy bizonyos határig. Azonban ennek a trendek az a hátulütője, hogy spórolni kell a hellyel, mely így azt hozza magával, hogy a csatlakozók lassan-lassan kikopnak a divatból.

Persze lehet ezzel együtt élni. A mobilitás tekintetében végül is a buszon, vonaton, utazás közben elvagyunk a sok-sok kiegészítő kütyü és periféria nélkül. De abban a pillanatban, hogy leülünk az íróasztalhoz, vagy megérkezünk a munkahelyre, ez már lehet problémás. Hiába a Wi-Fi és a Bluetooth, azért a vezetékes kapcsolatok még velünk vannak és maradnak is. De akkor hogyan tovább, ha nincs szabad csatlakozó?

A felismeréssel csak akkor szembesülünk, amikor a vezeték nélküli egér USB-vevője elfoglalja az egyetlen létező USB-aljzatot és az esetlegesen még elérhető USB-C-portba nem tudjuk a PenDrive-ot csatlakoztatni.

A megoldás az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre a dokkoló, vagy multiport. Persze, hogy ne legyen oly’ egyszerű a dolgunk, ezekből is akad millió fajta és nem feltétlen jó mindegyik. Ezeket az eszközöket arra tervezték, hogy a notebook nagyon kevés csatlakozóját megsokszorozzák. Típusa válogatja, de vannak kevesebb és több porttal rendelkezők is, mely az árukon igencsak jól lekövethető. Azonban egy mindegyikben közös, mégpedig az, hogy a notebook USB-portjába kell csatlakoztatni, melyből így egy csapásra elérhető még további USB portokból 3-4 darab is, de akad vezetékes internet csatlakozás (UTP), fejhallgató, mikrofon, és megfelelő modell esetén akár hagyományos VGA vagy modernebb HDMI, DisplayPort is.

A multiportok az egyszerűbb kialakítású eszközök, melyek jellemzően tápegység nélküli port elosztó, port többszörözők, USB, UTP és audió csatlakozásokat tartalmaznak. A modernebb notebookok esetében ezek a multiportok lehetnek USB-C csatlakozásúak is. Ebben az esetben megfelelő modellek esetén már a videójel (HDMI / DisplayPort) is elérhető, sőt akár a notebook töltése is megoldható segítségükkel.

Kapcsolódó
Így használj Wi-Fi jelerősítőt

Az internet, mint alapinfrastruktúra egy dolog. Tudjuk, hogy az élet nélküle (és a Facebook nélkül) már nem olyan. Azonban a Wi-Fi, mint az internet lefedettsége már egy kicsit más.

A dokkolók kicsit komolyabb típusok már. Míg a multiportok kisebb eszközök, így mobilisabbak, addig a dokkolók inkább az íróasztalok kiegészítője, amelyek külön tápegységgel bírnak és általuk a laptop interfészek tekintetében asztali számítógépekké válhatnak. Fontos tudnunk, hogy multi-port szinte minden notebookhoz használható. Ezek USB-C-csatlakozós verziói a modernebbek. Azonban a dokkolók csak azon laptopokhoz használhatók, melyeket gyártója felkészített erre, vagyis leírásukban szerepel, hogy külső dokkoló illeszthető hozzájuk. 

Árak tekintetében is széles a skála. Alapesetben itt is érvényes, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy az olcsóbb típusok nem lehetnek jók. De… Érdemes először számba venni, hogy notebookunkon mennyi és milyen csatlakozó van. Aztán átgondolni, hogy mik azok az eszközök, perifériák, melyeket a hétköznapokban használni szeretnénk. Ennek megfelelően kell majd olyan multiportot vagy dokkolót választanunk, melyen a megfelelő számú és típusú csatlakozók elérhetők. Egy-egy jobb minőségű, márkásabb multiport 20 ezer forinttól kezdődik, míg egy márkás, megbízható dokkoló ára nem ritkán akár hat számjegyű is lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek