10 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, V. Agárdi BorPart, fáklyás városismereti túra és Insidious - A vörös ajtó
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, V. Agárdi BorPart, fáklyás városismereti túra és Insidious - A vörös ajtó

Július második hétvégéjén már tényleg beindul a nyári élet: többek között megnézhetitek az óriásbábokat a Belvárosban, falatozhattok az V. Agárdi BorParton, részt vehettek a fáklyás városismereti túrán, vagy beülhettek a moziba az Insidious - A vörös ajtó című filmre.

Gasztro: V. Agárdi BorPart
Mikor?: Július 7-8., péntek-szombat
Hol?: Agárd Szabadstrand

Engedd, hogy az ízlelőbimbóid a felfrissítő fehérboroktól a testesebb vörösborokig különleges utazásra induljanak Agárdra: többek között zamatos, minőségi, pincehideg borok kiváló borászoktól, ínycsiklandó street food, BBQ, tépett húsok, házi sütik, kézműves sajtok és sok más finomság is várják az érdeklődőket. Szuper fellépők zenéire tombolhattok egészen a ”borral a kézben lazulgatóstól" a “csápolós-táncolós” stílusig (jazz, blues és rock), illetve klassz emberekkel is találkozhattok, akik között garantált a kellemes hangulat.

Kirándulás: Fáklyás, titkos városismereti túra
Mikor?: Július 7., péntek 21:00
Hol?: Belváros

A nyáresti programok között ez a legnépszerűbb túra, melynek titkos útjaira idén is elkísérik a szakvezetők a csoportokat minden júliusi és augusztusi pénteken. A különleges, titokzatos felfedező séta során a résztvevők fáklyákkal világítják meg útjukat az ódon várfalak tövében és Székesfehérvár eldugott kis utcáiban. A találkozó mindig 21.00 órakor van a Tourinform Iroda előtt, a részvételi díj 2000 forint.

Mozi: Insidious - A vörös ajtó
Mikor?: Július 6-tól
Hol?: Cinema City Alba

Szörnyű dolgok történtek a Lambert családdal, és nincs számukra menekvés. Az átok apáról fiúra száll, a borzalmak ott ólálkodnak a közelükben, és ők hiába kapálóznak, nem menekülnek soha. Amikor a fia egyetemista korba ér, Josh (Patrick Wilson), aki egy ideig azt hitte, túlléphet a retteneten, amit átélt, elhatározza, hogy nem menekül tovább.

Inkább szembefordul a démonokkal. Újra megnyitja az Odaát kapuját, átlép a kegyetlen vörös ajtón, és mélyebbre hatol a démonok ellenséges, gonosz világában, mint valaha. Szembe akar nézni a családja múltjának mélyén lapuló sötét titokkal, amely eddig ugrásra készen várt az ajtó mögött. Bátor, kétségbeesett tett volt, hogy elindult. De vajon visszatér-e? És ha visszatér, mit hoz magával Odaátról?

Mozi: Caravaggio árnyéka
Mikor?: Július 6-tól
Hol?: Cinema City Alba

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal. Műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.

Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat Árnyékként emlegetett nyomozója (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.

Mozizz június 15. és augusztus 15. között a Cinema City mozikban, játssz a jegyeddel és garantáltan nyersz! Idén nyáron a Cinema City mozikban nemcsak sikerfilmek, de több százezer ajándék is vár Rád! További információt ide kattintva találsz: mitnyertem.hu.

Természet: Ismeretterjesztő túra
Mikor?: Július 8., szombat
Hol?: Sóstó Látogatóközpont

Július 8-án, szombaton 10.15 órakor a Sóstó Látogatóközponttól indul az újabb Mesetúra, melynek során interaktív módon ismerhetik meg a kisgyermekes családok Székesfehérvár gyöngyszemének páratlan növény- és állatvilágát. A 60 perces, izgalmas kaland során kicsik és nagyok együtt énekelhetnek, hallgatózhatnak vagy éppen leskelődhetnek a szabad természetben. A túrát 5-8 év közötti gyerekeknek ajánlják.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: https://sostoszekesfehervar.hu/aktualis; sosto@szekesfehervar.hu; 22/202 373.

Család: Királyok a Belvárosban
Mikor?: Július 8., szombat 17:00
Hol?: Belváros

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a Székesfehérvári Királyi Napokat megelőző szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival, akik hétvégente kisebb csoportokban vonulnak fel és mutatkoznak be az érdeklődők előtt. Idén először július 8-án lesz erre lehetőség, az „uralkodók” 17 órától „fogadják” az alattvalókat a Belvárosban: ezúttal Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és Szent István király tart „audienciát”.

Az óriásbábokat a Fő utcán a Fejér Baranta HSE tagjai kísérik végig, akik a Városház téren bemutatót is tartanak. A 2005-ben alakult egyesület célja, hogy kutassa, gyakorolja, bemutassa és oktassa a magyar nép évszázadokon át ismert és alkalmazott fegyveres és puszta kezes küzdelmi formáit. A botokkal vívott párbajok vagy a karikás ostorral végzett látványos gyakorlatok minden alkalommal nagy sikert aratnak a nézők körében.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sonivius Vappae, azaz „a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája” szolgáltatja középkori dudával, dobbal. Az óriásbábokat a kikiáltó, Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben Sára és a Casablanca Club műsorát élvezheti a közönség: a Vörösmarty Színház színművésze, Váradi Eszter Sára és zenésztársai többek között Nat King Cole, Ella Fitzgerald és Edith Piaf dalait adják elő, de jól ismert operettslágereket is élvezhet majd a hallgatóság a Zenepavilonnál.

Fesztivál: EFOTT
Mikor?: Július 12-16., szerda-vasárnap
Hol?: Sukoró

Két kültéri színpaddal, két arénával, számtalan zenei színpaddal, család- és hallgatócentrikus programokkal, valamint rengeteg meglepetéssel startol az EFOTT fesztivál, mely többek között még arra is ügyel, hogy a magyar fesztiválokon eddig sosem látott önkiszolgáló sörcsapoló géppel könnyítse meg a bulizást a fiataloknak.

Sorban állás helyett így még több idő juthat a fürdőzésre, a sportokra, a baráti beszélgetésekre vagy éppen az alapozásra Akon, John Newman, Regard, Riton, Azahriah, BSW vagy Korda György és Balázs Klári koncertje előtt.

A legzöldebb nyári fesztivál abban is segíti a fiatalokat, hogy a bulizással ne hagyjanak ökológiai lábnyomot: a biológiailag lebomló hulladékot közösen komposztálhatják, ideértve a poharakat, tányérokat és evőeszközöket.

Aki nyugodtabb kikapcsolódásra vágyik, például öregdiákként korábbi egyetemi barátaival szeretne szórakozni, azt az Alumni Fiktív Music Stage-en színvonalas jazz, blues, funk, hip-hop, latin, reggaeton és soul koncertek, valamint bor- és koktélkülönlegességek, illetve különleges gasztronómiai élmények várják.

Fesztivál: FEZEN
Mikor?: Július 26-29., szerda-szombat
Hol?: First Field

Pop, rock, hiphop, metal - számtalan műfaj kap szerepet idén is a székesfehérvári FEZEN Fesztiválon. Július 26 és 29-e között itt lesz a világhírű amerikai hiphop- és pop együttes, a Black Eyed Peas. Will.i.am és zenekara olyan slágerekkel érkezik Székesfehérvárra, mint a Pump It, Where is the love?, a Boom Boom Pow, ami 12 hétig vezette az amerikai Billboard Hot 100 listáját vagy az I Gotta Feeling, ami ugyanezen a listán 14 hétig volt első helyen és 20 országban volt listavezető. 25 éves fennállásuk alatt 6 Grammy-díjat is bezsebelt a csapat.

2018 után visszatér a FEZEN-re a német power/speed metal legenda, a Helloween. Svédországból kapjuk a tiszta heavy metal energiákat a Hammerfalltól, a tavalyi FEZEN-szülinapról betegség miatt lecsúszó New York-i Cro Mags pedig idén hozza el a keleti parti hardcore, punk hangulatot. A nyugati partot pedig az Ugly Kid Joe képviseli, akik Kaliforniából hozzák el nem csak a régi nagy slágereiket, hanem a tavaly év végén megjelent legfrissebb albumukat is. Aki pedig a hamisítatlan retro disco hangulatot keresi, együtt mutathatja majd a Y.M.C.A betűket a Village People tagjaival.

A hazai sztárok sem maradnak ki a FEZEN idei kínálatából. Gyakorlatilag az ábécé minden betűjéhez találunk valakit: Azazhriah, AWS, Beton Hofi, Bagossy Brothers Company, Carson Coma és még hosszasan sorohatjuk a sort Majkán, Roadon keresztül a Valmarig vagy a Wellhelloig. Az estéket pedig idén is partyk zárják Székesfehérváron. A fellépők, kemping információk mellett a napijegyek és a bérletek is elérhetők már a fezen.hu oldalon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek