10 hónapnál régebbi cikk

Fél év alatt 146 lakástűz Fejérben, szándékos gyújtogatás is történt
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook/Katazstrófavédelem
Fél év alatt 146 lakástűz Fejérben, szándékos gyújtogatás is történt

Eddig kevesebb lakástűzhöz vonultak a Fejér vármegyei tűzoltók, mint tavaly. A számok 12 százalékos csökkenést mutatnak. A legnagyobb tűz Kápolnásnyéken volt.

A katasztrófavédelem első hat hónapja számokban: 146 lakástűz és 7 sérült 6 hónap alatt. Ezek a számok azt jelentik, hogy 20-al kevesebb lakástűznél kellett beavatkozniuk a vármegye tűzoltóinak, mint tavaly. Az első félévben 1750 négyzetméternyi épített terület égett le.

A legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás április 6-án történt Kápolnásnyéken, ahol egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett teljes terjedelmében. 40 hivatásos és önkéntes tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek. A tűz oltása az utómunkálatokkal együtt 18 órán át tartott - tudatta a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A félév során lakástűzben 7-en sérültek meg Fejér vármegyében, feleannyian, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A sérültek közül többen füstmérgezést szenvedtek.

A lakástüzekhez összesen 319 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 107 órát töltöttek a tüzek oltásával.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 3 lakástűz után indult tűzvizsgálat a vármegyében. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. Egy otthonban szándékos gyújtogatás miatt csaptak fel a lángok.

Fejérben a legtöbb tűz (18 százalék) kéményben, konyhában (12 százalék), tárolóhelyiségben (8 százalék), illetve hálószobában (6 százalék) keletkezett.

A fehérvári tűzoltók ismét felhívták a figyelmet egy fontos dologra: a 146 tűzzel érintett otthon közül csupán csak egyben volt füstérzékelő! Pedig ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Ez mentette meg egy fehérvári család életét és otthonát is. Április 28-án egy székesfehérvári társasházi lakás konyhájában a sütőben felejtett étel égett. A tüzet a beépített tűzjelző berendezés észlelte, és a jelzést automatikusan továbbította a katasztrófavédelem felé. A tűzoltók kiérkezésekor a lakók már szellőztettek és az elfelejtett, odaégett ebédet is kivették a sütőből. A füstérzékelő jelzésének köszönhetően a lakásban tartózkodók időben észrevették a bajt, a két felnőttnek és a három gyermeknek nem esett baja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek