9 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Alba Regia Feszt, Királyok a Belvárosban, fáklyás városnézés és Meg 2. – Az árok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: Alba Regia Feszt, Királyok a Belvárosban, fáklyás városnézés és Meg 2. – Az árok

Augusztus első hétvégéje is tartogat meglepetéseket: többek között megnézhetitek az óriásbábokat a Belvárosban, bulizhattok az Alba Regia Feszten, részt vehettek a fáklyás városnézésen, vagy beülhettek a moziba a Meg 2. – Az árok című filmre.

Zene: Alba Regia Feszt
Mikor?: Augusztus 4-6., péntek-szombat
Hol?: Bartók Béla tér

A nemes hagyományhoz méltóan a színvonalas koncertek sorát péntek este hatkor a Blues MD, azaz Szebényi Dani és Mike Gotthard gitárvirtuóz lenyűgöző duója indítja; őket olyan további nagyszerű zenészek követnek, mint az Urbán Orsi Group, Loop Doctors Varga Gergely és Gesztesi Sandra közreműködésével. Az első nap erős kezdése után a második nap is remek zenei programokat kínál a fesztiválra látogatóknak: a Law Dogs, utánuk a Pluto/Oláh Kálmán/ Balázs Elemér Trio: Barokk című projektjével, a klasszikus és a jazz zene fúziójának újító megközelítésével varázsolja el a hallgatókat.

A második napot az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője, a montreux-i jazz énekverseny győztese, Szőke Nikoletta és új formációja a Jazzplosion – nevéhez híven – kirobbanóan friss hanggal zárja. Vasárnap a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék tanárai is fellépnek többek közt: Mits Jazz Band (Mits Gergővel, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetőjével). Az OrganStation jazz trió és a Vörös Tamás Project zárja a háromnapos fesztivált.

Kirándulás: Bükkhang
Mikor?: Augusztus 4., péntek 19:00
Hol?: Sukoró, református templom (Fő utca 66.)

Jó tempójú esti túra a Velencei-hegység központi részének legmagasabb pontjára, és az attól északkeletre elterülő erdős, köves, turisták által nem járt vidékre. Mély völgyek, fennsíkszerű, lapos hegyhátak, körbe-karikába a Meleg-hegyen, csodaszép kilátás Nadap és Velence felé, csupa ismerős és mégis ismeretlen tájkép. A túraútvonal több pontjáról is nagyon szép a kilátás a kivilágított Velencei-tóra. Lámpa kötelező!

Mozi: Meg 2. – Az árok
Mikor?: Augusztus 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Aki elég bátor hozzá, hogy egy törékeny járműben az óceán legmélyebb részébe, sosem látott tájakra és ismeretlen lények közé ereszkedjen, az valószínűleg az emberektől sem ijed meg. Pedig ennek a kutatóhajónak a két legkeményebb búvára (Jason Statham és Wu Jing) már nemcsak a víz mélyén, örök sötétben élő, rejtőzködő őscápákkal kénytelen szembenézni. Ugyanis mások is vannak odalenn: egy önző bányavállalat magának akarja az óceánfenék különleges kincseit, és legalább olyan kegyetlen, mint a mélység ragadozói. A kutatóhajó két tűz közé szorul a víz alatt: még nem biztos, hogy az óriáscápák vagy az emberi mohóság a gonoszabb ellenfelük. De az biztos, hogy ha életben akarnak maradni, akkor gyorsabbnak, ravaszabbnak, bátrabbnak kell lenniük mindenkinél, aki ellenük fordul – miközben több ezer méter mélyen vannak a víz alatt.

Mozi: Putifár tanár úr visszavág
Mikor?: Augusztus 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Putifár tanár úr több évtizednyi tanítás után nyugdíjba vonul. A jól megérdemelt pihenés helyett Putifárnak más tervei vannak: végre eljött az ő ideje, hogy bosszút álljon minden csínyért és megaláztatásért, amit az iskolában szenvedett el a gyerekek miatt. Putifár régóta várt erre a pillanatra, már kész tervekkel készült, hogy miképp vágjon vissza azoknak a gyerekeknek, akik megkeserítették az életét. Az immár felnőtté vált nebulók nem is sejtik, hogy mi vár rájuk.

Kirándulás: Fáklyás városnézés
Mikor?: Augusztus 4., péntek 21:00
Hol?: Belváros

A népszerű városismereti sétán, a Titkos túrán fáklyás városnézésen vehetnek részt az érdeklődők, akiket a Tourinform Iroda idegenvezetői kísérnek a Belváros utcáin. A résztvevők fáklyák fényével tehetik autentikusabbá a kis utcákban, várfalak tövében zajló esti sétát. A sétára ide kattintva regisztrálhattok.

Kirándulás: Ép testben ép lélek
Mikor?: Augusztus 5., szombat 10:15
Hol?: Sóstó Látogatóközpont

Augusztus 5-én, szombaton 10.15 órától indul a Sóstó Látógatóközpont Ép testben ép lélek című 2-2.5 kilométeres túrája. A résztvevők megismerkedhetnek az erdei gyömbérgyökér titkaival, valamint az út mentén szép számmal található gyógynövényekkel is. A szervezők hűsítő limonádéval teszik elviselhetőbbé a nyári kánikulát a túrázóknak. A program tervezett ideje körülbelül két óra.

A programon való részvétel díja 2200 forint személyenként, illetve 4900 forint családonként. A diákok és a nyugdíjasok 50% kedvezményben részesülnek.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amit ide kattintva, valamint az alábbi elérhetőségeken tehetnek meg: sosto@szekesfehervar.hu, www.sostoszekesfehervar.hu, +36/22-203-373.

Kirándulás: Panorámabuszos városnézés
Mikor?: Augusztus 5., szombat 
Hol?: Buszpályaudvar

Folytatódnak a panorámabuszos városnézések is: augusztus 5-én, szombaton három időpontban, 16.00, 17.30 és 19.00 órai kezdéssel indul el a felújított, tető nélküli Ikarus. A különleges járat az Aranybulla-emlékműhöz vezető útján bemutatja Székesfehérvár nevezettségeit, látványosságait. A résztvevők a buszpályaudvaron szállhatnak fel a járatokra, előzetes regisztráció után. Regisztrálni ide kattintva lehet.

Kultúra: Királyok a Belvárosban
Mikor?: Augusztus 5., szombat 
Hol?: Belváros

Az óriásbábok felvonulását ezúttal is hagyományőrzők, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai kísérik a Fő utcán, akik bemutatót is tartanak az Országalmánál. Az egyesület több mint 15 éve színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikkal az Árpád-ház korát, illetve újabban Mátyás korát idézik meg, korhű fegyvereik, vértjeik segítségével hívják időutazásra nézőket, akik a látvány mellett minden alkalommal pontos történelmi ismeretekkel is gazdagodhatnak.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. Az együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A több száz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, a korszakot idéző kosztümben szólaltatják meg, főleg történelmi tematikájú rendezvények alkalmával. Hangszeres műsorukat leginkább vásári hangulatba illő „középkori térzeneként” jellemzik az együttes tagjai.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertjét élvezheti a hallgatóság. A baráti társaságból, négy képzett zenészből alakult együttes előadását a handpan és a fuvola találkozása a ritmusszekcióval – vagyis a basszusgitárral és a dobbal – teszi egyedivé. Repertoárjukban főként saját szerzemények és zenei feldolgozások szerepelnek. A zenekar tagjai: Baruts Bence (handpan), Tóth Mátyás Kristóf (basszusgitár), Sütő Balázs (fuvola), Müller Tamás (dob).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek