8 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, Koronázási Ünnepi Játékok, Öreghegyi Mulatság, Emlékparki Nyár és Kék Bogár
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, Koronázási Ünnepi Játékok, Öreghegyi Mulatság, Emlékparki Nyár és Kék Bogár

Augusztus derekán is bővelkedünk fehérvári programokban: többek között kilátogathattok a Királyi Napok utolsó napjaira, bulizhattok az Öreghegyi Mulatságon, részt vehettek az Emlékparki Nyár előadásán, vagy beülhettek a moziba a Kék Bogárra.

Fesztivál: Királyi Napok
Mikor?: Augusztus 13-20.
Hol?: Belváros

Augusztus huszadikáig folytatódnak a Királyi Napok programjai. Székesfehérvár legnagyobb összművészeti fesztiválján rengeteg program vár még mindenkit vasárnapig. Pénteken többek között bemutatják az Egyisten – Álom-játékot szabadtéren, a Nemzeti Emlékhelyen, a Színművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában, lesz Múzeum akusztik: Vintage koncert a Szent István Király Múzeum Díszudvarán, illetve Parádé – táncszínházi est egy felvonásban a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balettszínház közreműködésével a Zichy Színpadon.

Szombaton szintén Múzeum akusztikkal és Egyisten – Álom-játékkal várják a kilátogatókat, majd 21:00-tól Charlie ad koncertet, a Zichy-színpadon.

Vasárnap 10:30-tól Szent István-napi ünnepi szentmisével várják az érdeklődőket, 16:30-tól elindul a Fehérvári királyok menete, ezt követően tiszteletadás lesz Szent István szarkofágjánál, a Nemzeti Emlékhelyen, majd 18:00-tól ünnepi közgyűlés a Szent István téren. Este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Bánk bán – az opera koncertszerű című előadása zárja a programot a Zichy-színpadon.

Kultúra: Koronázási Ünnepi Játékok
Mikor?: Augusztus 18-20.
Hol?: Belváros

Augusztus 18. és 20. között a Belvárosban és a Zichy ligetben mindenki talál magának kedvére való programot.

Az óriáskirályok mindhárom napon az Országzászló téren fogadják az „alattvalókat”, az érdeklődők közelebbi ismeretséget is köthetnek velük, ha kipróbálják az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című játékot: családoknak kiváló szórakozás lehet.

Idén újra lesz középkori piac a Városház téren, ahol a Szabad Színház tagjai szólítják meg az arra járókat: életképek, interaktív játékok, kocsmai tivornya, csapszék pódium, egész napos nyüzsgés várja itt a vendégeket.

A történelmi kisfesztivál egyik leginkább várt eseménye a Fehérvári királyok menete, amely vasárnap fél ötkor indul a Koronás parktól a Fő utcán át a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínére.

Az idei év újdonsága a Szent István Torna: a középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság két napján, augusztus 19-én, szombaton 10 órától és 20-án, vasárnap 9 órától két fegyvernemben – hosszúkard, kard és pajzs – méri össze tudását a Magyar Buhurt Szövetség nyolc versenyzője.

Augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkcióban az ingyenes programra regisztrált nézők azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját.

Kultúra: 31. Öreghegyi Mulatság
Mikor?: Augusztus 19., szombat
Hol?: Bory tér

A múlt évben ünnepelte harmincadik születésnapját az Öreghegyi Mulatság, amelyet idén is Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én, szombaton délután rendeznek. A borlovagrendek hagyományos felvonulása és a kenyéráldás mellett gyerekprogramok, zenés, táncos szórakoztató műsorok – többek között Gájer Bálint és a Pitypang zenekar koncertje – és utcabál is várja a vendégeket a Bory téren.

Mozi: Kék bogár
Mikor?: Augusztus 17-től
Hol?: Cinema City Alba

Kék Bogár színre lép. Méghozzá nagyon hatásosan. Jaime Reyes végzett az egyetemen, tele van nagy álmokkal, és elég hamar kénytelen rájönni, hogy a valóság egészen másképp néz ki. Már éppen elkeseredne, amikor a sors közbeszól, és mindent felforgat. A srác véletlenül megszerez egy ősi múltból származó, földön kívüli eredetű biotechnológiai szuperfegyvert: a szkarabot. Pontosabban: az szerzi meg őt. A szkarab – ki tudja miért – Jaimet választja magának új gazdatestjének, úgyhogy testpáncélt, hihetetlen technikájú fegyverarzenált és legfőképpen különleges, mindig új meglepetést okozó képességeket ad neki.

Ajándék, de nem lehet visszaadni. Soha többé. Jaime lesz Kék Bogár. És rajta múlik, mihez kezd ezzel. Először majd megőrült. Azután élvezi az új helyzetet. És végül kénytelen harcba szállni. A DC régi hőse még új a mozivásznon, de hamar kiderül, hogy ott a helye: a vizuálisan különleges, őrületes kaland egyszerre izgalmas és nagyon vicces!

Mozi: Ricsi a gólya és az elveszett kincs rejtélye
Mikor?: Augusztus 17-től
Hol?: Cinema City Alba

Ricsi, a merész veréb, akit egy gólyacsalád fogadott örökbe, nagy kihívások elé néz. A különc "gólya" az észak-afrikai Nagy-tónál telel, amikor rájön, hogy nem ő lesz az, aki visszavezeti a rajt északra. Úgy dönt, egyedül repül haza. Kalandokkal teli útja során találkozik Samiával és verébrajával, akiket a mohó páva, Zamano irányítása alatt álló gonosz marabusok tartanak fogva. A verebek egyetlen esélye a szabadságra, ha megoldanak egy rejtvényt és megtalálják a Nagy Kincset, amihez igazi csapatmunkára, erőre és bátorságra lesz szükség.

Kirándulás: Stadiontúra
Mikor?: Augusztus 18., péntek
Hol?: Sóstói Stadion

A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatra érkezőnek és minden érdeklődőnek különleges kikapcsolódást ígér a stadiontúra. Ha valaki szeretne egy kicsit kiszakadni a Belváros forgatagából, sétálni egyet a Sóstó Természetvédelmi Területen és szívesen bekukkantana a Sóstói Stadion kulisszái mögé, akkor nem kell mást tennie, mint augusztus 18-án, pénteken részt vennie a Sóstó Látogatóközpont által szervezett garantált túrán. Az eseményre szeretettel várnak mindenkit, akit érdekel Magyarország egyik legkorszerűbb és legjobban felszerelt stadionja. A részvételi díjas túra regisztrációhoz kötött, és maximum 40 főt tudnak fogadni.

Kultúra: XI. Emlékparki Nyár
Mikor?: Augusztus 18., péntek 18:00
Hol?: Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely

A Szent Korona a magyar állam önállóságának és függetlenségének ezeréves jelképe, a magyar nép legdrágább történelmi ereklyéje. A rejtélyekkel övezett, viták lengik körül a míves ötvöstárgy keletkezési idejét és helyét, készítésének menetét és azt is, hogy egységes-e, vagy két részből áll?

A Szent Koronát többször átalakították, megrongálták, kivitték az országból; megfordult Prágában, Linzben, Bécsben. Volt, hogy elásták Orsovánál, fogságban tartották. Utoljára az Egyesült Államokbeli Fort Knoxban őrizték, végül 1978. január 6-án érkezett haza Magyarországra. A Magyar Nemzeti Múzeumban tett „kitérő” után foglalta el jelenlegi helyét a Parlamentben.

Csomor Lajos aranyműves és az általa irányított független kutatócsoport 1983-ban vizsgálhatta meg először a Szent Koronát. Számos, a témában megjelentetett szakcikke és előadása mellett több könyvet is írt az ereklyéről és kutatásai eredményeiről. Az augusztus 18-i előadásra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot az alábbi linken jelezhetik az érdeklődők: bit.ly/3KsS0o9.

Koncert: Mobilmánia
Mikor?: Augusztus 19., 17:00
Hol?: Agárdi Popstrand

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek