8 hónapnál régebbi cikk

Barna, Béla és a város: megtaláltuk a Windows legendás háttérképét Csákberénynél
Barna, Béla és a város: megtaláltuk a Windows legendás háttérképét Csákberénynél

Rengeteg fotó készült a csakberényi kiránduláson, de volt egy, ami nagyon hasonlított valamire. Kicsit kopárabb, kicsit fakóbb, mint a világhírű hasonmása, de a miénk!

Ártatlan kirándulásnak indult két kutyával, homlokra csapós felismerés lett belőle. Barna és Béla ezúttal elhagyták a várost, és Csákberény felé vették az irányt. Hozzájuk csapódott még Béla kutya haverja, Suny, a németjuhász is. A terv az volt, hogy sétálnak egy nagyot, közben pedig Barna készít néhány fotót a környékről. Így is lett, azonban az egyiket nézve elakadt a lélegzetünk.

Ez az:

Nem ismerős? Nincs olyan érzésed, hogy ezt már láttad valahol? Na jó, ha nem is pont ezt, de valami nagyon hasonlót? Akkor elmesélünk egy történetet.

1996-ban járunk, a sztori főszereplője Charles O'Rear. A kaliforniai fotós úgy ismerte a 121-es főutat St. Helena és Marin között, mint a tenyerét. Nem csoda: a kilencvenes évek közepén vagy százszor megtette az utat péntekenként akkori barátnőjéhez, Daphne Larkinhoz, akit azóta feleségül vett.

A 25 évig a National Geographicnál dolgozó fotós soha nem hagyta otthon a kameráját, ha valami érdekeset látott, azonnal előkapta a gépet. Így történt ez azon a napon is, amikor útközben félreállt és lőtt pár fotót az esőáztatta tájról. A fű csodálatos zöldje és az ég kékje az előhívott fotón csodálatosan nézett ki, rajzolni sem lehetett volna szebbet.

Talán éppen ezért tetszett meg annyira a sonomai dombról készült fénykép a Microsoftnak is. A szoftverfejlesztő cég megvásárolta a fotó jogait, és az akkor készülő operációs rendszer, a Windows XP háttérképe lett a Bliss, vagyis magyarul a Lanka. Többször felmerült, hogy a felvételt utólag módosították, de O'Rear ezt minden alkalommal tagadta. Erről a képről van szó:

A csákberényi verzió ugyan nem esőáztatta, a fű is már kiégett a kánikulában, de a hasonlóság kétségtelen.

De nemcsak ezért érdemes sétálni egy nagyot a környéken. Mutatjuk a további indokainkat, miért is jó dolog néha elhagyni a várost, akár egy délutáni séta erejéig:

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek