8 hónapnál régebbi cikk

Jövő januárban csatlakozhat Fejér az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez, érkeznek majd specálisan átalakított új autók
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Jövő januárban csatlakozhat Fejér az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez, érkeznek majd specálisan átalakított új autók

A 2023-ban bevezetett egységes alapellátási ügyeleti rendszer fejlesztése újabb állomáshoz érkezett. Az Országos Mentőszolgálat specálisan átalakított Suzukikat kapott a feladatok hatékonyabb és biztonságosabb elvégzéséhez, amelyekből rövidesen Fejér vármegyébe is jut.

A Magyar Suzuki Zrt. budaörsi telephelyén hétfőn vehette át az Országos Mentőszolgálat hivatalosan is azt a 170 darab új Suzukit, amelyek az egységes alapellátási ügyeleti rendszerben résztvevő vármegyékhez kerülnek majd.

„A vármegyéről vármegyére haladó új ügyeleti rendszerben Fejérbe is jutnak majd ezekből az autókból. A terveink szerint körülbelül 2024 januárja lesz az az időpont, amikor Fejér vármegye is bekapcsolódik az alapellátás egységes rendszerébe” - mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

2023. február 1-jén Hajdú-Bihar vármegye volt az első, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Komárom-Esztergom vármegyék csatlakoztak eddig az új alapellátási ügyelethez.

„Azt mondhatjuk, ez az új ügyeleti rendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hiszen már jó pár vármegyében működik. Eddig több mint 120 ezer órányi ügyeletre került sor a vármegyékben, és ezalatt 110 ezer beteget láttak el. Ez azt is jelenti, hogy azért is biztonságos a betegek ellátása, hiszen ügyeleti óránként kevesebb mint egy beteget kell ellátni” - hangsúlyozta Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadón.

Szeptember 1-jétől minden hónapban újabb vármegyékben folytatódik az országos kiterjesztés. A csatlakozó területekre kerülnek majd a Suzuki speciálisan az Országos Mentőszolgálat kézikönyve alapján átalakított járművei is.

„Olyan, új orvostechnikai eszközök is beszerzésre kerülnek, amik egységesen, a teljes országban mindenhol ugyanolyan magas színvonalú ellátást fogunk tudni nyújtani, aminek a használatával mindenkihez el tudunk érni időben, a megfelelő időben. Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy a 1830-as ügyeleti szám azokra az esetekre van, amikor nem sürgős, életveszélyes állapotban van a beteg, hanem azokra a klasszikus ügyeleti feladatokra, amikor a háziorvosi ügyeleti rendszer működik. Tehát a délután 4 órától lévő időszakban hétköznap, a hétvégi időszakban pedig természetesen 24 órában elérhetőek ezek a számok” - mondta el Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója.

Különleges fiókos polcrendszert építettek be a Suzuki szakemberei a felmatricázott, speciális modellek csomagtartójába. Az utasok védelmére elválasztó rácsot is felszereltek, míg a sofőr a kézifék mellé telepített gombsorral működtetheti a fényhidakat.

„A Magyar Suzuki, mint a hazai gyárak közül az egyik meghatározó szereplő, nagyon fontosnak tekinti, hogy a munkavállalóinak az egészségét tudjuk maximálisan megóvni. Ebbe a koncepcióba teljes mértékben beleilleszkedik ez a program is, hiszen bízunk benne, hogy ez a 170 Suzuki gépjármű, amit a mai napon átadtunk a mentőszolgálatnak, segíteni fog abban, hogy az egészségügyi ellátás színvonalát tudjuk növelni” - emelte ki Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az egységes autóflotta első példányai már szolgálatba is álltak, az ügyeleti rendszerhez csatlakozó országrészekbe pedig folyamatosan érkeznek majd az átalakított Suzukik. A csatlakozó vármegyék listája az Országos Mentőszolgálat weboldalán megtalálható, ebből az látszik, Fejér 2024. január 5-én kapcsolódik be majd az új rendszerbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek