7 hónapnál régebbi cikk

Retró Tech: 60 éves a kazetta
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Retró Tech: 60 éves a kazetta

Lassan nyugdíjba vonulhat a magnókazetta. Az idősebb korosztály még emlékszik a kazettásmagnó kifejezésre, a fiatalok pedig már a CD-re is azt hiszik, hogy csak galambriasztó.

Az idén ünnepli 60. születésnapját az utóbbi évtizedekben igencsak divatját múlt magnókazetta. Egészen pontosan 1963. augusztus 28-án mutatta be a Philips az első kazettás magnószalagot. Nagyon sokat nem is tudunk eme kultikus hanghordozóról, pedig megjelenése egyet jelentett a szabad zenehallgatás lehetőségével és generációk számára tette lehetővé az egyéni zenehallgatást.

Hangminőség tekintetében közel sem volt tökéletes, bár akkoriban ezt még nem igazából tudhattuk. Így utólag pedig már közel sem annyira lényeges ez a szála a történetnek. Nem tudhatjuk, hogy az utánunk következő generációk milyen minőségben hallgatnak majd zenét, mint ahogy azt sem tudhatjuk, hogy napjaink menő streamelős zenehallgatási technológiája hol lesz mondjuk 30 év múlva...

Kapcsolódó
Elfeledett elektronikai márkák

A hétvégi pakolás eredményként előkerült faterom nagyon retró fejhallgatója. Tényleg régi darab. Lehet vagy 35 éves, de még működik. Gondoltam, ennyi idő távlatából rákeresek a neten, vajon van még ilyen, árulnak hasonlót? És csak úgy tódultak elő az emlékek a már nem is létező márkáról.

Azonban az biztos, hogy Lou Ottens holland mérnök nevéhez fűződik a kazetta. Ő volt az, aki céljául tűzte ki, hogy létrehozzon egy kicsi, mobil, ugyanakkor olcsó, de tartós adathordozót, melyre hanganyagot rögzíthetünk akár otthon is, majd azt vissza is hallgathassuk korlátlanul. 

A fejlesztés sok évet vett igénybe, míg az áttörés az 1970-es években történt meg. Több generáció nőtt fel a walkmanben, kazettán hallgatott zenékkel a fülén, mígnem a 2000-es évek elején a CD-lemez letaszította trónjáról a kazettát. Emlékeinkben megőrizzük a számtalan ma már viccesnek tűnő sztorit, melyet gyermekeink talán elképzelni sem tudnak: a ceruzával az elejére visszatekert kazettát, az agyon hallgatástól (no meg a merülő elemtől) megnyúló és nyávogó hangzást, a lejátszó által becsípett és harmonikásra gyűrődő szalagot és egészen biztos vagyok benne, hogy sokunknak van még hasonló és vicces sztorija a kazettákról.

A retró érzés persze még így a nyugdíj előtt ad némi utózöngét. Napjainkban néhány ismert sztár, Taylor Swift és Lady Gaga jelentettek meg albumot kazettán, de ez már csak tisztelgés és elismerés egy letűnt korszak kitüntetést érdemlő hanghordozója előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek