7 hónapnál régebbi cikk

Hogyan ápold kutyusod fogait? 3 remek módszer
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/pezibear
Hogyan ápold kutyusod fogait? 3 remek módszer

A legtöbb ember a saját kárán tapasztalta, hogy mennyi fájdalmat és problémát tud okozni egy elhanyagolt fogsor. Ám ez nemcsak nálunk van így, ugyanis egy kutyának is lehet szuvas, letört foga, náluk is visszatérő jelenség a fogkőképződés, és az ínyük is be tud gyulladni.

Épp ezért kedvenced esetében sem szabad elhanyagolni a rendszeres fog- és szájápolást, amiről gazdiként neked kell gondoskodni, hiszen kutyád nyilvánvalóan nem tudja felkapni a mancsával a fogkefét és fogkrémet, hogy mindezt magának intézze. S, hogy mivel tudsz neki segíteni? Mutatjuk!

Etesd szárazeledellel (is)!

Tény, hogy a nedves eledeleknek is megvannak a maguk előnyei, viszont dentálhigiénia szempontjából a száraztáp egyértelműen jobb választásnak bizonyul. Ezért, ha még nem tetted, érdemes vagy teljesen átállni erre, vagy bevezetni a kutya étrendjébe a kedvenc szaftos csemegéje mellé.

Válaszd a Panzi tápokat a Petguru kínálatából, hiszen ez egy magyar márka, mely remek ár/érték arányban kínál teljes értékű eledeleket. A hatalmas választékban minden korú, testméretű, aktivitású és speciális igényekkel rendelkező négylábú számára megtalálod az ideális eleséget.

A száraztáp kemény és ropogós szemcséi rágás közben tisztítják a fogakat, hiszen ledörzsölik róluk a lepedéket, megelőzve ezáltal a fogkő képződését. A rágás ráadásul az ínynek és az állkapocs izmainak is jót tesz.

A nedves eledelek viszont hajlamosak megtapadni a fogakon és beszorulni a fogközökbe. Ezért érdemes felváltva alkalmazni a kettőt: az egyik étkezésnél konzerv, a másiknál száraztáp. Így a kutyának nem kell lemondania a szaftos finomságokról, viszont a kemény szemcsékkel megtisztíthatja a fogsorát, megelőzve ezzel a fogászati problémákat. Ne keverd össze a kettőt, mert a nedvesség hatására a száraztáp megpuhul, így pont a módszer lényege veszik el.

Kínáld meg kedvencedet fogtisztító csemegékkel!

Léteznek különféle fogtisztító hatású jutalomfalatok, játékok, rágóbotok, melyekkel ugyancsak elősegíthető az állat dentálhigiéniájának megőrzése. Ilyesmiket szintén találsz az említett Petguru webáruházban, érdemes belőlük beszerezni néhányat.

A jutalomfalattal azonban csak csínján bánj, ugyanis ezek a csemegék meglehetősen kalóriadúsak lehetnek, így könnyen elhízás lehet a vége! A játékokat viszont az eb nem tudja megenni, ráadásul még egy időre le is köti magát velük.

Rendszeresen mosd meg a fogaidat!

Ne feledkezzünk meg a jó öreg klasszikus fogmosásról sem, amit a kutyáknál is be lehet – sőt, nagyon is érdemes – vetni időnként. Ehhez használj kimondottan kutyák számára készült fogkefét és fogkrémet.

Készülj fel arra, hogy az állat eleinte valószínűleg nem fog túlságosan rajongani a fogmosásért, de kellő türelemmel hozzászoktathatod, hogy fegyelmezetten tűrje. 1-2 naponta célszerű beütemezni a műveletet, de legalább hetente egyszer mindenképp.

Ezenfelül pedig évente egyszer nézesd meg a kutya fogait az állatorvossal is, hogy meggyőződhess arról, valóban minden rendben van-e vele.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek