7 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: retró vonatok, Fehérvári Irodalmi Napok, Kulturális Örökség Napjai, Civil Nap és Szeánsz Velencében
Fehérvári programok a hétvégére: retró vonatok, Fehérvári Irodalmi Napok, Kulturális Örökség Napjai, Civil Nap és Szeánsz Velencében

Szeptember derekán is számos fehérvári és környéki program közül válogathattok: többek között utazhattok retró vonatokkal, részt vehettek a Fehérvári Irodalmi Napok, a Kulturális Örökség Napjai vagy a Civil Nap programjain, netalántán beülhettek a moziba a Szeánsz Velencében című filmre.

Kultúra: Fehérvári Irodalmi Napok
Mikor?: Szeptember 13-16., szerda-szombat
Hol?: Fehérvár több pontján

Nyomdalátogatás, kötetbemutatók, író-olvasó találkozók, gasztrodélután és koncert szerepel az idei FIN – Fehérvári Irodalmi Napok programjában. Szeptember 15-én, pénteken 17 órakor És most kelletlen elrugaszkodom címmel kezdődik Szálinger Balázs gyűjteményes verseskötetének bemutatója a Könyvek Boltjában, az Ady Endre utcában.

A FIN harmadik napján, szeptember 16-án, szombaton gasztrodélután, lemezbemutató és garázskoncert várja az érdeklődőket a Petz Sörözőben. 17 órakor a Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből címmel tartalmas és ízletes beszélgetés lesz Saly Noémivel, majd 19 órakor indul cserihanna Kikötő című lemezbemutató koncertje, 20.30 órától pedig Víg Mihály szólóestjével zárul az idei Fehérvári Irodalmi Napok.

Kultúra: Kulturális Örökség Napjai
Mikor?: Szeptember 16-17., szombat-vasárnap
Hol?: Fehérvár több pontján

Szeptember tizenhatodikán, szombaton a Romkert avatásának nyolcvanötödik évfordulója alkalmából a múzeum munkatársai különleges tárlatvezetésekre várják a közönséget. 10 órakor indul Szabados György történész tárlatvezetése Székesfehérváron koronázott és eltemetett királyaink címmel. 15 órától Ásatási kalauz – A legújabb kutatások a Nemzeti Emlékhely területén címmel Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója és Horváth Emil dendrokronológus tart tárlatvezetést, majd 17 órától Így készült címmel Az Aba-Novák-secco restaurálásáról mesél Lángi József.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltárában szombaton 10 és 18 óra között vezetett épületlátogatások indulnak óránként, valamint megtekinthető a Kóger László gyűjteményéből válogatott rádiótörténeti kiállítás. 

A Szent István-székesegyházban szombaton ugyancsak lesznek épületvezetések 10, 11, 12 és 13 órai kezdettel.

A Szerb ortodox templomban szombaton és vasárnap 10 órától 18 óráig Ortodox örökségünk címmel lesz igény szerinti épületbemutató, illetve megtekinthető Katarina Ivanović, az első szerb festőnő emlékkiállítása, valamint az ősök, felmenők munkásságáról szóló kiállítás. Szombaton 17 órakor kiemelt része a programnak Vukovits Koszta, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatójának előadása, ami a székesfehérvári szerb ortodox templomok történetét ismerteti meg az érdeklődőkkel. Vasárnap 17 órakor kamarakoncert lesz a Vox Mirabilis Kamarakórus közreműködésével.

A Városházán szombaton 14 és 16 órakor vezetett bejárás lesz Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel. Turnusonként ötven főt tudnak fogadni. A vezetésekre regisztrálni kell a turizmus.szekesfehervar.hu oldalon.

Szeptember 17-én, vasárnap 17 órától 19 óráig Kultúrudvar a Budenz-házban: Az 1969 óta múzeumként működő épület jelenleg nem látogatható, azonban a Kulturális Örökség Napjai alkalmából újra élet költözik az épületbe.

Vasárnap vezetett bejárás lesz a Barátság moziban 13.30-kor és 14.30-kor, a Hiemer-házban 15 órakor és 16.30-kor. Mindkét programra regisztrálni kell a turizmus.szekesfehervar.hu oldalon.

Mozi: Szeánsz Velencében
Mikor?: Szeptember 14-től
Hol?: Cinema City Alba 

A kísérteties hangulatú, második világháború utáni Velencében Hercule Poirot borzongató rejtéllyel szembesül Mindenszentek napján. A munkától visszavonultan, önkéntes száműzetésben élő detektív vonakodva bár, de részt vesz egy szeánszon, amit egy bomladozó, szellemjárta palazzóban tartanak. Miután az egyik vendéget meggyilkolják, Poirot árnyak és titkok csalfa világában találja magát.

Mozi: Miután annyi minden történt
Mikor?: Szeptember 14-től
Hol?: Cinema City Alba

Az előző film szívszaggató eseményei után Hardin és Tessa távolabb sodródtak egymástól, mint eddig valaha, aminek hatására a fiú alkotói válságba kerül, képtelen befejezni a következő könyvét. Hogy kilábaljon a mélypontról, Hardin úgy dönt, távolságra van szüksége, ezért repülőre száll, hogy maga mögött hagyjon mindent, ami szerelmére emlékezteti.

Történelem: II. Castrum
Mikor?: Szeptember 16., szombat
Hol?: Gorsium Régészeti Park

Második alkalommal rendez a Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület és a Szent István Király Múzeum sportos családi és hagyományőrző napot a Gorsium Régészeti Parkban. Szeptember 16-án, szombaton egész nap izgalmas programkavalkád várja az érdeklődőket.

A szervezők célja, hogy a sportos életre való nevelés mellett megmutassák a régészeti park és környéke római időket követő történelmét is az újabb korok hagyományőrző csoportjainak segítségével.

A hivatalos megnyitót követően sportbemutatók várják a látogatókat. Napközben lesz a katonai technikai bemutató. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják az íjászatot, a légfegyverlövészetet, a petanque-ot, valamint más ügyességi és sportjátékokat.

14 órától Buch Tibor és a Horváth testvérek koncertjére várják az érdeklődőket. Napközben főzőverseny is zajlik, és egész nap hagyományőrző bemutatók várják a családokat.

Család: Székesfehérvári Civil Nap és Demográfiai csúcs családi nap
Mikor?: Szeptember 16., szombat
Hol?: Zichy liget

Szeptember tizenhatodikán szombaton ismét megrendezik a Székesfehérvári Civilnapot a Zichy ligetben. A rendezvény célja nem változott az előző évekhez képest: elsősorban a társadalmi kapcsolatok erősítésére, valamint a közösségi megjelenések bővítésére hívja fel a figyelmet. Az idei Civilnapon hetvenegy civilszervezet mutatkozik be.

A szervezők már reggel kilenc órától színes programokkal várják a résztvevőket és a családokat. A gyerekeket légvár, arcfestés, csillámtetoválás és Andi bohóc szórakoztatja, de különböző gyerekkoncertek is lesznek, este hat órától pedig a Roy&Ádám Trió, Zabos Regina és a Magna Cum Laude együttes lép fel.

Család: Menő jövő
Mikor?: Szeptember 16., szombat 
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya. A rendezvénysorozat Magyarországon évről évre egyre népszerűbb. Székesfehérváron is izgalmas programok kapcsolódnak hozzá, idén a Takarékoskodj az energiával! mottó jegyében. 

Szeptember 16-án, szombaton 10 és 18 óra között a Rákóczi utca és a Vár körút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányainak bemutatásával rendezik meg az elektromos járművek napját. A látogatókat elektromos autók, rollerek, kerékpárok, autóbusz, elektromos autók akkumulátoraiból készült energiatároló, védőfelszerelések, autóalkatrészek, töltők és oktatás, valamint az érvényes jogosítvánnyal rendelkezőket tesztvezetés várja. 

Az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári programjainak folytatásaként a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség nordic walking-oktatást, valamint kerékpáros és gyalogtúrát szervez. 

A rendezvénysorozat zárasaként idén is megrendezik a Gurulj velünk! elnevezésű kezdeményezést, melynek során a legkisebbek kismotorjaikon és kerékpárjaikon vonulnak fel a Gáz utcában. 

Utazás: Retró vonatok
Mikor?: Szeptember 16-17., szombat-vasárnap
Hol?: Vasútállomás

Visszatér a retró hétvégék egyik legnépszerűbb attrakciója, a legendás 424-es gőzmozdony. Ezúttal szombaton és vasárnap is közlekedik expresszvonatként: reggel Budapest-Keletiből Veszprémbe, napközben Veszprém és Székesfehérvár között oda-vissza, este pedig Veszprémből Budapestre. 

Az 5-ös számú vasútvonalon a Székesfehérvár és Komárom között közlekedő személyvonatok valamennyi járata retró összeállításban közlekedik a hétvégén, 3 különböző szerelvény és mozdony áll forgalomba. Ezen a vonalon is közlekedni fog a ”vegyes szerelvény”, melyet az M61 001-es, frissen felújított Nohab mozdony továbbít.

Borítókép: Facebook/MÁV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek