7 hónapnál régebbi cikk

További vizsgálatokkal bővül a városi szűrőprogram Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
További vizsgálatokkal bővül a városi szűrőprogram Székesfehérváron

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében még szélesebb körű vizsgálatot tesz lehetővé a városi szűrőnapon résztvevők körében az az együttműködés, amely Székesfehérvár és a Novartis Hungária között jött létre.

Tizenkettedik alkalommal rendeztek Egészségnapot az öreghegyi városrészben. A rendezvényen EKG és kardiológiai vizsgálatokat, boka-kar index meghatározást, bőrgyógyászati szűrést, csontsűrűség, vércukorszint és koleszterinszint mérést is végeztek. A vizsgálatokon túl állapotfelmérés és dietetikai tanácsadás is várta az érkezőket. A program kezdetén a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló vizsgálatok bővülése kapcsán tartott sajtótájékoztatót Cser-Palkovics András polgármester, Matt Zeller, a Novartis Hungária vezérigazgatója és Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok.

Székesfehérvár polgármestere szólt arról, hogy a 2011-ben elindított komplex Egészségfejlesztési terv célja az volt, hogy ne csak beszéljünk a betegségek megelőzésének fontosságáról, hanem adjuk meg a fehérváriaknak a lehetőséget, hogy a lakóhelyükhöz legközelebbi közösségi térben, évről évre legyen lehetőségük részt venni szervezett szűrőprogramokon. Egy-egy városrészi szűrőnapon 80-100 ember, köztük egyre több fiatal vesz részt.

A több mint tízéves programsorozat biztos alapjait azok a fehérvári szakemberek adják, akik rendszeresen végzik a szűréseket, konzultálnak, tanácsot adnak, és ha kell, további vizsgálatokra irányítják a résztvevőket. Székesfehérvár polgármestere örömmel jelentette be, hogy az őszi szűrőnapok eseményeiben egy újabb együttműködő partnert köszönthetnek, hiszen az országosan is példaértékű rendezvényhez csatlakozott a Novartis Hungária. „Abban bízom, hogy egy rövid távú együttműködés egy hosszú távú közös gondolkodást indít el nemcsak városi, hanem országos szinten egyaránt.” – tette hozzá a polgármester.

A szív- és érrendszeri betegség az első számú halálok Magyarországon, évente több mint 60 ezer halálesetet okoz, és az összes egészségügyi ráfordítás csaknem 20 százalékát teszi ki. Kellő odafigyelés mellett azonban megelőzhető a betegség kialakulása. A Novartis éppen ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan kezdeményezéseket indítson, melyek hozzásegíthetik az embereket az egészségük fenntartásához. „Székesfehérvár élen jár az egészségügyi gondozás és szűrőprogramok rendszeres szervezése terén, ezért is kezdeményeztük ezt a közös projektet.” – nyilatkozta Matt Zeller, a Novartis Hungária vezérigazgatója.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében minden alkalommal végeznek koleszterinszint szűrést az egészségnapokon. Azokat a pácienseket, akiknél magas értéket mérnek, tovább irányítják. Ők, a mostani együttműködésnek köszönhetően, egy további, ingyenes, speciális laborvizsgálaton és szakorvosi konzultáción vesznek részt. Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok hozzátette, a szűrőnapokon nemcsak vizsgálatokkal, hanem tanácsadással is várják a városrészekben élőket. Itt az egészséges életmódról, illetve a város által a Nyitott tornatermek programsorozat keretében biztosított ingyenes sportfoglalkozásokról is tájékoztatást adnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek