5 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Szent Márton-napi ünnepség, lámpás felvonulás, Modern gyárak éjszakája, Jazzpéntek és Marvelek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gáspár Péter
Fehérvári programok a hétvégére: Szent Márton-napi ünnepség, lámpás felvonulás, Modern gyárak éjszakája, Jazzpéntek és Marvelek

A Márton-napi hétvégén sem maradtok színes fehérvári programok nélkül: többek között részt vehettek a Szent Márton-napi ünnepségen vagy a lámpás felvonuláson, ellátogathattok a Modern gyárak éjszakája Fejér vármegyei eseményeire, bulizhattok a Jazzpénteken vagy beülhettek a moziba a Marvelekre.

Ünnep: Szent Márton-napi ünnepség
Mikor?: November 10., péntek 13:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A Márton-napi hagyományokat felelevenítő, színes műsorral és illatos ludaskásával várják a fehérváriakat pénteken a Szent László-teremben. A Fehérvári Polgárok Egyesülete által szervezett eseményen a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adnak műsort, majd Tornyai Gábor plébános tart előadást Szent Márton életéről. A néphagyomány dalait a Hermann László Zeneiskola diákjai, Kneifel György tanítványai szólaltatják meg hangszereiken. A program zárásaként ludaskását és újbort kínálnak a résztvevőknek, gondoskodva arról, hogy senki ne éhezzék a következő évben.

Család: Modern gyárak éjszakája
Mikor?: November 10., péntek
Hol?: Fejér vármegye több helyszínén

Három székesfehérvári, két dunaújvárosi és egy kőszárhegyi gyáregység csatlakozott idén a Modern gyárak éjszakája programhoz Fejér vármegyéből. A nyilvános országos rendezvényen, november 10-én, pénteken 16 órakor indul az összes helyszínen a gyáregységek látogatása. Városunkban a Continest Factory, a MACHER Zrt. és a Videoton EAS Elektronikai Szerelő, Gyártó és Szolgáltató Kft. várja az érdeklődőket.  A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Mozi: Marvelek
Mikor?: November 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Carol Danvers, vagyis Marvel Kapitány visszaszerezte személyazonosságát a zsarnoki kree-ktől és bosszút állt a Legfőbb Intelligencián. Ám a nem várt következmények az univerzum destabilizációjának terhét rótták Carol vállaira. Miután kötelességteljesítés közben egy kree forradalmárhoz köthető, rendellenes féreglyukba kerül, képességei összekeverednek a Jersey Cityben élő, Marvel Kapitány-rajongó Kamala Khan, azaz Ms. Marvel képességeivel, illetve Carol elhidegült unokahúga, az asztronauta Monica Rambeau kapitány képességeivel. A szokatlan hármasnak meg kell tanulnia csapatként dolgozni, hogy Marvelekként megmentsék a világegyetemet.

Mozi: Mesterjátszma
Mikor?: November 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni az országot. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

Buli: Szingliparty - Kökény Attila est
Mikor?: November 10., péntek 18:00
Hol?: Kiskút Tenisz Klub

Elsőként szervez nagyszabású programot az Anndi Randi formáció. Pénteken Kökény Attila koncerttel egybekötött szinglipartyra várják az egyedülálló férfiakat és nőket. Az est folyamán az énekes fellépése mellett, játékra és persze ismerkedésre is lesz lehetősége a résztvevőknek.

Az Anndi Randi elsőként januárban rendezett rapid randit, Czettl Andera és Csiki Anna kezdeményezésének célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a székesfehérváriaknak a könnyed találkozásra. Az egyedülálló nők és férfiak egy koktél mellett beszélgethetnek és találhatnak egymásra ezeken az alkalmakon.

Zene: Jazzpéntek - Jam Force
Mikor?: November 10., péntek
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

 nyári szünet után folytatódnak a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ jazzestjei, a novemberi helyszín az Öreghegyi Közösségi Ház színházterme lesz – az esten a Jam Force játékát élvezheti a műfajt kedvelő közönség.

A Jam Force jazz-rock fúziós formáció: koncertjeik anyaga részben külföldi zenékből, részben Felkai Miklós szerzeményeiből áll össze. A próbák 2022 márciusában kezdődtek, mivel Felkai Miklós tavaly májusi, fehérvári életműkoncertjén már a Jam Force is jelen volt – ők adták a zenei alapot Charlie, Varga Miklós, a Color együttes, valamint Felkai Miklós legújabb zenei anyagához is.

Kiállítás: 25 év - 25 mesterség
Mikor?: November 11., szombat 11:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Negyed évszázada alakult meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, és az eltelt időszak alatt a kis kézműves baráti körből komoly, országos szövetségben is elismert, több mint 120 tagot számláló egyesületté nőtte ki magát. 

Az alkotóház pedig nemcsak a tagoknak, de a város fiataljai és idősebbjei számára is közösségi teret biztosít, a népi kézműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárházát. Az épületet vászonszövő - és kovácsműhelynek, valamint kiállítótérnek is használják, a tágas udvar pedig lehetőséget kínál az alkotóknak összejövetelek, játszóházak és kézművesbemutatók, foglalkozások rendezésére.

A 25 éves jubileumot az egyesület egy nagyszabású kiállítással ünnepli, amely a tagok alkotásaiból rendezik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kiállítótermében.

A megnyitó ünnepség november 11-én 11 órakor lesz, és szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, barátot, tanítványt. A tárlat 2023. november 30-ig tekinthető meg.

Ünnep: Márton-napi lámpás felvonulás
Mikor?: November 11., szombat
Hol?: Országalma

Szent Márton napjához számos népszokás kapcsolódik. Ezek egy része az esztendő végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez kötődik, másrészt felidézik azt a legendát, mely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A hagyomány szerint van Márton-napi időjóslás, nagy lakoma a karácsonyt megelőző böjt előtt, illetve fáklyás felvonulás. Ez utóbbi hagyomány német nyelvterületről ered, és nálunk is meghonosodott.

„Éljük meg együtt ezt a szép hagyományt, töltsük meg fénnyel a belvárost Szent Márton emlékére!” – ezekkel a gondolatokkal invitál mindenkit a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat. 2023. november 11-én, szombaton 17 órától szervezett lámpás felvonulásuk az Országalmától indul.

Tánc: Márton-napi táncház
Mikor?: November 11., szombat 
Hol?: Malom utcai Táncház

Szombaton 17 órakor a családok Márton-napi lámpást készíthetnek Pintérné Markovich Marcella kézműves foglalkozásán, majd 18.00 órától „Nincs szebb állat, mint a lúd…” címmel Kneifelné Laczkó Kriszta tart népi gyermekjátszót.

Az Alba Regia AMI Junior csoportjának csikóbálja 19.15 órakor kezdődik. A fiatalok életében elérkezik a pillanat, amikor már nem gyermekek, de még nem is teljes értékű felnőttek, ezt az átmenetet ünnepeljük a csikóbálon. Az este során a „csikók” középpontba kerülnek, és különleges tiszteletben részesülnek. A bál nem csak a fiatalok, de az egész közösség számára is fontos esemény, ahol ismét az összetartozás és a hagyományok ápolása kerül előtérbe.

Az est folyamán 20.30 órától folytatódik a nagyecsedi tánctanítás, majd 21.30 órakor kezdődik táncházi mulatság Németh Gergő házigazdával és a Galiba zenekarral.

Természet: Vadvédelmi esték - Ujvári Zsolt: Láthatatlan kapcsolatok
Mikor?: November 15., szerda 17:30
Hol?: Sóstó Vadvédelmi Központ

Novemberben is folytatódnak a Vadvédelmi esték. Különleges szemszögből ismerhetjük meg a természet rejtett csodáit és működését. Ujvari Zsolt, hazánk egyik legkreatívabb természetfotósa egy izgalmas előadással érkezik Fehérvárra, olyan dolgokat láthatunk és kaphatunk rájuk választ, melyek a hétköznapjainkban nem számítanak szokványosnak, pedig a minket körülvevő élővilág működésének mindennapi részletei.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek