5 hónapnál régebbi cikk

A reptéri parkolás időzítése az induláshoz képest
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Skitterphoto
A reptéri parkolás időzítése az induláshoz képest

Hogy nézzen ki a reptéri parkolás időzítése a járatunk indulásához viszonyítva? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a tervezésnél, és mennyivel legyünk korábban a reptéren, ha nem szeretnénk sem késni, sem túl sokat várni?

Bízunk benne, hogy a cikk sokat fog segíteni a felsorolt kérdések megválaszolásában. Több évnyi tapasztalat alapján ugyanis összeszedtük a leginkább megfontolandó faktorokat. Lássuk a részleteket.

Az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés a ferihegy parkolás tervezésekor

Mikor célszerű megérkezni a repülőtérre? Lehetőleg úgy, hogy a járatunk elérése stresszmentesen, kényelmesen történjen, és ne kelljen kihordanunk lábon egy szívrohamot a kellemetlen meglepetések miatt.

Ez még akkor is kulcsfontosságú kérdés, ha egyébként a Budapest Reptér Parkoló reptéri parkolás szolgáltatásával előre fixáltuk a kiérkezés egy igencsak sarkalatos pontját. Mindettől függetlenül az időmenedzsment legalább ennyire lényeges faktor.

Ki akarná magának azt az anyagi és egyéb kárt, amit a járat indulásának elmulasztása jelenthet? Ezzel együtt arra sem igazán vágyhat senki, hogy túl korán érkezzen meg és emiatt órákon át kelljen malmoznia a reptéren.

A gépünk indulása előtt mennyivel legyünk kint a reptéren? 

Miután elintéztük a ferihegy parkolás menetét, tudjuk, honnan indulunk és alapból mennyi időbe telik a megtett távolság, néhány irányadó javaslat sokat segíthet a tervezésben. Ha mondjuk EU-n belül utazunk és nincs feladott poggyászunk, akkor 1,5-2 órával indulás előtt legyünk kint.

Szintén EU-n belüli repülésnél, de már feladott poggyásszal a javasolt időbeli keret 2-2,5 óra. Már csak azért is, mivel jobb biztosra menni. Pláne, ha EU-n kívüli a desztináció, még ha poggyász nélkül is repülünk.

Ebben az esetben legalább 2,5 órával korábban azért erősen indokolt kiérni. Ha pedig EU-n kívülre feladott poggyásszal együtt utazunk, akkor a 2,5 helyett adott esetben a 3 órával korábban történő megérkezés lehet a nyerő.

Néhány további faktor, amelyek szintén sok mindent befolyásolhatnak

Ahogy bármely más reptér esetében, úgy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is vannak frekventált időszakok. Ilyenkor több az utas, jobban leterhelt a kiszolgáló személyzet, úgyhogy tovább tarthat a szokásos procedúra.

Pontosan ezért célszerű figyelembe venni, hogy melyik napszakban indul a járatunk. Általánosságban úgy lehet számolni, hogy a hajnali és kora délelőtti órák a legforgalmasabb időszakok, ilyenkor érdemes legalább fél órát rászámolni a megérkezésre.

Gondoljuk át ezzel együtt azt is, hogy a lakhelyünktől a ferihegy parkolás lokációjáig vezető utat hogyan és milyen formában tudjuk a lehető leghatékonyabban megtenni. Térképezzük fel, hol lehetnek közlekedési dugók, egyúttal a vasúti átjárókat is érdemes kerülni. Így biztosíthatjuk, hogy tényleg időben kint legyünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek