4 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Állatok Karácsonya, ünnep a Rác utcában és Kacsalábon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Állatok Karácsonya, ünnep a Rác utcában és Kacsalábon

Advent második hétvégéjén többek között kilátogathattok a Fehérvári Advent programjaira, részt vehettek az Állatok Karácsonyán, benézhettek a Rác utca ünnepi forgatagába, vagy beülhettek a moziba a Kacsalábon című filmre.

Ünnep: Fehérvári Advent 2023
Mikor?: December 8-10., péntek-vasárnap
Hol?: Belváros

December 8., péntek

A város óvodásai, iskolásai és persze felkészítőik is minden esztendőben nagyon készülnek a színpadi műsorokra. Idén sincs ez másképp, a gyerekek színvonalas és családias karácsonyváró műsorai december 7-e és 15-e között, hétköznap délelőttönként színesítik az ünnepi programsorozatot Székesfehérváron.

December 9., szombat

Ezen a szombaton 16:30-kor meggyújtja a második gyertyát az egyházmegye adventi koszorúján a Püspöki Palota kertjében Spányi Antal megyés püspök. Az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora, továbbá jótékonysági és kézműves vásár színesíti a programot.

December 10., vasárnap

Egy tál törődés címmel kezdeményezett adventi jótékonysági főzést a Fehérvári Lecsófőző Vigasság zsűrije. Adamek Balázs, Barsch Tamás, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás advent második vasárnapján, december 10-én 10 órától a Városház téren állítja fel tűzhelyét: az üstben főtt szarvasragu-levest és a forralt bort a séfek 14 órától kínálják a Belvárosban járóknak.

Ezen a napon a 17.35-kor lép az Adventi színpadra a Vox Mirabilis Kamarakórus. Az Ars Magma diplomás székesfehérvári kórus egyike Magyarország legaktívabb, legkreatívabb együtteseinek, nevüket a határon túl, csaknem egész Európában ismerik. Műsoruk után, 18 órakor meggyújtják a második gyertyát a város adventi koszorúján. Ezt követően, 18.10-kor Caramel koncertje édesíti meg az ünnepi programsorozatot.

Kapcsolódó
Fehérvári Advent 2023 programjai egy helyen

Pezsgő, fényes és gazdag adventi időszakot nyit december első hétvégéjén Székesfehérvár: itt lesz Radics Gigi, jön a fényvonat, túrázik a Mikulás és belvárosi jégfolyosón suhanhatnak a korcsolyázók. A Tourinform iroda csokorba gyűjtötte a legjobb programajánlatokat az idei ünnepekre.

Szabadidő: Szaunaprogramok az Árpád Fürdőben
Mikor?: December 8-10., péntek-vasárnap
Hol?: Árpád Fürdő

Az Árpád Fürdő advent második hétvégéjén számos szaunaprogrammal várja a lazítani vágyókat: 

  • Meditációs/Relaxációs/Hangtálas: A szaunában lágy meditációs hanghatások, nyugtató illóolajak és a szaunamester halk fellépése a legjellemzőbb, ahol a program során a legmeghatározóbb eszköz a csend. Gyengéd lágy legyezési technikákkal, leginkább a megszokottnál alacsonyabb és egyenletes hőfokon vezetett felöntés, amelynek célja a nyugodt környezet megteremtése a tökéletes kikapcsolódás érdekében.
  • Klasszikus: A szaunamester a szaunában csak a klasszikus alap legyezési technikákat alkalmazza törölközőjével.
  • Frissítő: Míg a nyugtató programot az egyenletes hőelosztás jellemzi és a lassú, gyengéd legyezési technika, itt résztvevők testét különféle irányú és erősségű levegő éri. Ezt a programot már gyakorlottabb szaunázóknak ajánljuk.
  • Élénkítő: Nagyon forró felöntés, ahol nagy mennyiségű vízzel locsol fel a szaunamester és intenzív legyezéssel tereli a szaunában a forró párát a vendége felé. Ez csak a legprofibb szaunázóknak ajánlatos, mert nagyon megdolgozza a szervezetet. Pl: Sörös, Pálinkás, Orosz, Jeges, Király stb.
  • Szaunamester ajánlata/Kreatív: A szaunamesterek nagyon kreatívak. Ilyenkor saját egyénileg összeállított programjukat is előadják. Ez a felöntés azért különleges mert minden szaunamester más és egyedi a szaunában.
  • Ráöntés: A szaunamester a szaunában elhelyezett dézsából a szaunakanál segítségével vizet vagy illóolajjal elegyített vizet locsol a szaunakályha köveire, de legyezés nem követi.
  • Élmény: A vendégek valamilyen külső impulzusban részesülnek a szaunaprogram során. Ezek az élmények hozzásegítenek az ellazuláshoz, vagy éppen feldobják a hangulatot.
    Pl: Jeges, Mentolos, Hangtálas, Virgács, Füstrituálé, hangszerek: koshi, handpan, thingsa, csörgő
  • Gőzfürdő-bőrápolós programok: Tengeri sós, Barna Cukros, Mézes, Csokoládés, Shea vajas, Kókusz olajos, Olívaolajos stb.

A szaunák meghatározott létszámúak, melyeket a vendéglétszámtól függően üzemelnek be. További információkat ide kattintva találhattok.

Mozi: Kacsalábon
Mikor?: December 7-től
Hol?: Cinema City Alba

A Mallard család kicsit besüppedt a posványba. Míg az apuka, Mack szeretné biztonságban tudni családját, és szívesen tapicskol örökre a New England-i tavukban, addig az anyuka, Pam fel szeretné rázni a dolgokat, és meg szeretné mutatni a nagyvilágot a gyerekeiknek, a tinisrác Daxnek és a kiskacsa Gwennek. Miután egy vándormadárcsalád leszáll a tavukra távoli helyekről szóló izgalmas mesékkel, Pam rábeszéli Macket, hogy vágjanak neki egy családi kirándulásnak New York City-n át a trópusi Jamaicába.

Amint Mallardék elindulnak télre délnek, a jól kifundált tervek hamar kisiklanak. Az élmény arra inspirálja őket, hogy szélesítsék látókörüket, nyitottak legyenek az új barátokra, és többet érjenek el, mint amit valaha is lehetségesnek hittek, miközben többet tudtak meg egymásról – és saját magukról – mint valaha is hitték.

Ha a család együtt van, minden utazás kaland! - Kacsalábon mozijegyeddel most akár Írországig repítheted Szeretteid! Mozizz, nézd meg az izgalmakban bővelkedő Kacsalábon animációs filmet a Cinema City-mozikban, hogy részt vehess családoddal egy életre szóló élményben Dublinban! Vedd meg a jegyed a Kacsalábon mesére, regisztráld a mozijegyeden található egyedi jegyazonosítót a játék oldalára január 3-ig, hogy Tiéd lehessen a 3 napos, 4 fős, írországi családi kaland!

Mozi: Golda
Mikor?: December 7-től
Hol?: Cinema City Alba

A film az 1973-as Jom Kippuri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el. Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének (az Oscar-díjas Helen Mirren) szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber) és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit. Miközben milliók élete forog kockán Meirnek olyan döntéseket kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.

Ünnep: Állatok Karácsonya
Mikor?: December 8., péntek 14:00
Hol?: HEROSZ Fehérvári Állatotthon

A HEROSZ-nál hagyományos rendezvény az Állatok Karácsonya, amely december 8-án, pénteken 14 órakor kezdődik. A Kodolányi János Gimnázium három diákja, a HEROSZ önkéntesei adnak verses-táncos műsort. Ezután a résztvevők közösen díszítik fel az állatotthon karácsonyfáját, amely alatt mindenki elhelyezheti az gondozott cicáknak, kutyáknak szánt ajándékait.

A HEROSZ Állatotthon nem csak ezen a napon, de bármikor jó szívvel fogadja az adományokat. Most leginkább pénzbeli támogatásra van szükség, melyet lehet vinni készpénzben, vagy utalni a OTP 11736006-20392886-00000000 számlaszámra. Ezen kívül nagyon jól jönnek most a cica és kutya konzervek főként a kölyök állatok számára, a meleg, nedvszívó anyagok, ruhák, takarók, szőnyegek, valamint a faforgács és a hosszú csíkokra vágott papír. Ugyancsak hasznosak lehetnek a nagyobb testű, 30-40 kilogrammos kutyáknak való pórázok és nyakörvek és a tisztító-fertőtlenítő szerek.

A támogatásokat a menhely bejáratától jobbra található adományládában bármikor el lehet helyezni, továbbá 14.00 és 16.30 óra között személyesen is le lehet adni az állatotthonban.

Ünnep: Advent a Rác utcában
Mikor?: December 9-10. és december 16-17.
Hol?: Rác utca

December 9-10-én, szombaton és vasárnap 10.00 és 16.00 óra között lesz karácsonyfadísz-készítés és ajándékkészítés többféle technikával, Lucabúza vetés, mézeskalácsozás, mesemondás a karácsonyi kuckóban és kovácsolás. A december 16-17-i hétvégén, szintén 10.00 és 16.00 óra között hasonló jelleggel ismétlődnek ezek a kreatív, ünnepváró, jó hangulatú programok.

Jótékonyság: Karácsonyi poliphorgolás a mielőbbi gyógyulásért!
Mikor?: December 9., szombat
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A Székesfehérvári Polipvilág önkéntesei már több mint hat éve kötnek és horgolnak a beteg gyerekeknek, ezen időszak alatt már 5-6000 polip és más figura talált gazdára. A csoport idén is szeretné támogatni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött és Gyermek Osztályát, hogy minél több polipot és más ajándékokat tudjanak adni a beteg gyerekek számára.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak december 9-én, szombaton 9.00 órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol a résztvevők közösen horgolhatnak figurákat, sapkákat és más hasznos holmit. A segítők fonalat, vagy esetleg kész figurákat is ajándékozhatnak, a gyerekektől bármilyen kézzel készített ajándékot elfogadnak. A támogatások a Furfangos Kezek Klubjában, december 16-án, 9 és 12 óra között is leadhatóak.

Sport: Közönségkorcsolya
Mikor?: December 9., szombat 17:00-20:00
Hol?: Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok

Szombaton 17:00-20:00-ig ismételten közönségkorcsolyával várja az érdeklődőket az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok. A közönségkorcsolya alkalmával a kísérők díjmentesen látogathatják az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokot és annak közösségi helyiségeit, a jégre lépés azonban csak korcsolyázójegy birtokában lehetséges.

A pénztár tizenöt perccel a rendezvény kezdete előtt nyit és hatvan perccel a vége előtt zár. Korcsolyabérlés és -élezés is rendelkezésre áll az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, a korcsolyakölcsönző a melegedő után a bal oldalon, a büfével szemben üzemel, míg korcsolyaélezésre a rolbagarázs mellett elhaladva, a lelátó alatt van lehetőség. Ha minden megvan, akkor korira fel, aztán vigyázzatok, nehogy tarolás legyen a vége!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek