4 hónapnál régebbi cikk

A 3 rétegű ablak miért a lehető legjobb választás?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com/Roma Durkin
A 3 rétegű ablak miért a lehető legjobb választás?

Egyáltalán mi az előnye a 2 rétegű kialakításhoz képest? Természetesen a választ akár egyszerűen letudhatnánk annyival, hogy eggyel több réteg található benne. Az üvegszerkezeteket napjainkban máig külön egységként gyártják le, hogy minél jobb legyen az ablak hőszigetelése.

Hogyan épül fel a 3 rétegű ablak?

Az RS Ablak termékei között könnyedén megtalálhatjuk azt a darabot, ami a leghatékonyabb megoldást jelenti otthonunk számára. 3 rétegű kialakítással is találkozhatunk, aminek a szerkezetét tulajdonképpen síküvegek alkotják. Ezeket úgynevezett távtartók fogják elválasztani egymástól. A távtartó lécek belsejében pedig páraszűrő szemcsék is találhatóak. Az üvegszerkezet kerületét pedig peremtömítő rétegekkel zárják le, hogy még biztonságosabb és hatékonyabb legyen a szigetelés. Az egyes síküvegek közötti teret pedig az esetek többségében nemesgázzal, argonnal töltik ki.

A fokozottabb hőszigetelés érdekében kriptongázt is használhatnak. A belső oldalára a síküvegnek felvisznek egy lágyfém bevonatot, ami szintén a hatékonyabb szigetelést szolgálja. Összességében akkor beszélünk 3 rétegű ablakról, ha maga az üvegszerkezet 3 üvegrétegből áll, amihez 2 db távtartó szükséges. Ha ez alapján vizsgáljuk, a ragasztott biztonsági üveg például egy üvegrétegnek számít. Műanyag ablakot vásárolhatunk 3 és 2 rétegű üveggel is. Utóbbi azonban már kevésbé számít népszerűnek, mivel nem annyira hatékony a szigetelése. A gyártóknál is már az előbbi élvez elsőbbséget.

A két kialakítás között kettő fő különbség van. A hő- és hangszigetelésben kell keresni az eltérést. Egy 2 rétegű ablak kevésbé szűri meg a külső zajokat, valamint az ingatlan energiahatékonyságát se javítja annyira, mint egy 3 rétegű.

Rengeteg érv szól a 3 rétegű ablak mellett

Általánosságban elmondható az, hogy az üvegtáblák mérete egyre inkább növekszik az új ingatlanokon annak ellenére, hogy az energiaárak is szintén emelkednek. Ezért is fontos, hogy minél hatékonyabb legyen a nyílászáró szigetelési képessége. A nagy felület azt jelenti, hogy az esély is nagyobb arra, hogy kiszökik rajta keresztül a hő.

A szigetelés jelentősége is ezért növekszik. Fontos, hogy olyan kialakítást válasszunk, ami megfelelő számú üvegréteggel rendelkezik, hogy ezzel is csökkentsük a rezsiszámlán szereplő összeget és növeljük az ingatlan energiahatékonyságát, hőszigetelését.

A hangszigetelésről gyakran megfeledkezünk

A minél nagyobb rétegszám a külső zajokat is jobban megszűri. A jó hangszigetelés kifejezetten fontos a nagyvárosi forgalom mellett, de a vidéki kakasok is bosszantóak tudnak lenni olykor. A rétegek ezeket is képesek megszűrni, ezért is ajánlott azt választani, ami a lehető legjobb megoldást tudja nyújtani számunkra. Ma már olyan kialakítással is találkozhatunk, ami hanggátló funkcióval is el van látva. Ezt egy speciális fólia felragasztásával érik el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek