4 hónapnál régebbi cikk

A szilveszteri tüzek megelőzése, jó tanácsok a fehérvári tűzoltóktól
Fehérvár Médiacentrum fotója
blog.hundfordog.com.br
A szilveszteri tüzek megelőzése, jó tanácsok a fehérvári tűzoltóktól

Ablakból, erkélyről senki ne indítson tűzijátékot és az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem!

Fejér vármegyében tavaly szilveszterkor kigyulladt tujákhoz és égő tűzijáték-maradványokhoz riasztották a tűzoltókat Dunaújvárosban és Bodajkon. Bicskén szintén pirotechnikai termék okozott tüzet, a családi ház udvarán meggyújtott tűzijáték eldőlt és berepült a garázsba, ahol az ott tárolt tárgyak, valamint a tetőszerkezet is lángra kapott. A bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók fékezték meg a tüzet, a gyors beavatkozásuknak köszönhetően a lángok a lakóházra nem terjedtek át - tudatták a szakemberek.

Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Következzék néhány megszívlelendő tanács a fehérvári tűzoltóktól:

  • Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak.
  • A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.
  • A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban. Hazaérve a fűtőeszköztől, a tűzhelytől távolabb tartsuk szilveszterig, mert hő hatására a pirotechnikai termékek idő előtt működésbe léphetnek.
  • Fontos, hogy ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani.
  • A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani.
  • Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk!
  • Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre! A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől!
  • A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes!
  • Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a szemetesekhez közel álló autók, épületek.
  • Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszter éjjel Fejér vármegyében az év többi napjához hasonlóan hetven tűzoltó van készenlétben húsz tűzoltóautóval. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek