2 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Versünnep elődöntő, nyílt napok az Alba Arénában, felolvasó est, Asszonyműhely és Bob Marley - One Love
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Versünnep elődöntő, nyílt napok az Alba Arénában, felolvasó est, Asszonyműhely és Bob Marley - One Love

Február utolsó hétvégéjén többek között megnézhetitek a XIV. Fehérvári Versünnep elődöntőjét, részt vehettek a nyílt napokon az Alba Arénában, kézműveskedhettek az Asszonyműhely, vagy beülhettek a moziba a Bob Marley - One Love című filmre.

Városnézés: Órajáték történelmi figurái
Mikor?: Február 21-től
Hol?: Kossuth udvar

Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetességét, a Kossuth udvarban található Órajátékot Kovács Jenő órásmester már a nyolcvanas években megálmodta, majd közel két évtizeddel később, Ecsedi Mária és Korompai Péter segítségével meg is valósították. A szerkezet a történelem királyi személyiségeit ábrázolja, akik zenei kísérettel jelennek meg. Az Órajáték a karácsonyi ünnepek alatt az alkalomhoz illő dallamokkal örvendeztette meg a járókelőket, de sokéves hagyomány, hogy májusban egy teljes hónapon keresztül a Gaudeamus Igiturt, valamint egy sárospataki diákdalt játszik, a történelmi figurák helyett pedig az iskolai élet szereplői mutatkoznak be. 2018-ban az szerkezetnek otthont adó épület homlokzatának felújítása is megtörtént, valamint a figurákat is felújították.

Február 21-től, a téli időszak végével újra láthatóak a történelmi figurák a harangjáték kíséretében. Az érdeklődők először délelőtt tíz órakor, majd délben, délután kettő, négy és hat órakor találkozhatnak a királyi alakokkal a hangulatos Kossuth udvarban.

Kultúra: XIV. Fehérvári Versünnep elődöntő
Mikor?: Február 24., szombat 10:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A Fehérvári Versünnepet 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum. A XIV. alkalommal meghirdetett versenyre ismét a 9-13. osztályos diákok jelentkezhettek, idén pedig ismét szép számmal érkeztek nevezések: összesen 41 tanuló mérheti össze majd a tudását.

A XIV. Fehérvári Versünnep elődöntője szombaton 10 órától lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!  A regisztráció 9:00 és 9:15 között zajlik, kérik a résztvevő fiatalokat, hogy ebben az idősávban érkezzenek meg a helyszínre!

Kapcsolódó
Lezárult a nevezés, 41 diák jelentkezett a XIV. Versünnepre

Idén már tizennegyedik alkalommal várták a jelentkezéseket a tehetségkutatóra, amelyen az elmúlt évek során több száz diák vett részt.

Mozi: Bob Marley: One Love
Mikor?: Február 22-től
Hol?: Cinema City Alba

A Bob Marley: One Love egy ikon életét és zenéjét ünnepli, aki nemzedékeket inspirált üzenetével, mely a szeretetről és az egységről szól. A mozivásznon először láthatjuk Bob erőteljes történetét, ahogy a hányattatásain felülkerekedve végigjárja forradalmi zenéjének útját. A Marley-család produceri közreműködésével készült alkotást, amelyben a legendás zenészt Kingsley Ben-Adir, a feleségét, Ritát Lashana Lynch alakítja, 2024-ben láthatjuk a mozikban.

Mozi: Demon Slayer: To the Hashira Training
Mikor?: Február 22-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy titkos szervezet vigyáz ránk. Ha a Kimetsu no Yaiba, a Demon Slayer nem létezne, a földet már démonok uralnák: ők viszont évszázadok óta küzdenek az egykori emberi lények ellen, akik haláluk után rendkívüli képességekre tettek szert: erősek, gyorsan gyógyulnak és szinte halhatatlanok. Tanjiro a hegyek között él a családjával, amely a démonok támadásának az áldozata lesz.

A kishúga, Nezuko túléli a támadást, de különös módon a démoni és az emberi lét között ragad. Tanjiro nem nyugszik. Vállalja a kiképzést, éveket tölt a felkészüléssel, és bármire hajlandó, hogy a rettenthetetlen démonvadászok elit egységének a tagja lehessen. De a démonvadászokra váró vizsga csak a kezdet: elképesztő kalandok várnak rá a démonok, az emberek és a démonvadászok között. És ő sosem hátrálhat meg, ha meg akarja menteni a húgát.

Sport: Nyílt napok az Alba Arénában
Mikor?: Február 23., péntek 14:00-20:00 és február 24., szombat 9:00-20:00
Hol?: Alba Aréna

Pénteken és szombaton nyílt napokat szerveznek az Alba Arénában, ahol minden érdeklődő megnézheti az új multifunkcionális csarnokot: február 23-án 14 és 20 óra között, február 24-én pedig 9 és 20 óra között a teljes aréna bejárható lesz. Az Alba Arénát hivatalosan majd április 19-én és 20-án a világranglista 12. helyén álló norvég válogatott elleni duplameccsel avatják fel. A megnyitó után lesz közönségkori is, a 6000 fő befogadására alkalmas új aréna jegét is kipróbálhatja bárki. Ezekre az alkalmakra a norvégok elleni mérkőzéseket követő vasárnapon, április 22-én, majd április 26-án, pénteken és április 27-én, vasárnap kerül majd sor.

Kapcsolódó
Norvégok elleni dupla meccsel avatják fel az Alba Arénát

A város és a Magyar Jégkorong Szövetség közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy április 19-én és 20-án a norvég válogatott elleni dupla meccsel avatják fel az Alba Arénát. A nagyközönség azonban már előbb is megismerkedhet az arénával, hiszen jövő héten két alkalommal is nyílt napot tartanak.

Irodalom: Kapcsolódások - felolvasó est
Mikor?: Február 23., péntek 17:00
Hol?: Vörösmarty Társaság Kossuth utcai terme

A Kapcsolódások című irodalmi est egyik apropója az, hogy két éve működik a Vörösmarty Társaságon belül indított ifjúsági csoport, a Vörösmarty Kuckó, amelynek tagjai főleg középiskolás fiatalok, ám van néhány egyetemista is. Ők havonta egy alkalommal találkoznak azért, hogy felolvassák saját írásaikat, megosszák egymással olvasásélményeiket, inspirálódjanak. Vannak olyanok, akik inkább képzőművészettel, zenéléssel (vagy azzal is) foglalkoznak, ők pedig így kapcsolódnak a körhöz.

A másik apropó egy közös est terve volt a Vörösmarty Társaság idősebb szerzőivel, hogy a generációk az irodalmon, az alkotásokon keresztül közeledjenek egymáshoz. Ezért is lett az est címe Kapcsolódások.

A rendezvény elején Bobory Zoltán, a társaság elnöke köszönti a közönséget, majd minden szereplő egy-egy verset vagy rövid prózát olvas fel, illetve lesz, aki énekel. Az estet a Kuckó két házigazdája, Bokros Judit és P. Maklári Éva moderálja.

Városnézés: Színháztól színházig tematikus séta
Mikor?: Február 24., szombat 10:00
Hol?: Belváros

Színháztól színházig címmel szerveznek tematikus sétát február 24-én, szombaton 10.00 órától a Belvárosban. A vendégek megtudják, hogy hol kezdődött a magyar nyelvű színjátszás Székesfehérváron, hány színész kezdte itt a pályáját, melyik színésznő kedvence volt az Árpád Fürdő és ki mondta el Jókai Mór köszöntőjét a Vörösmarty Színház avatásán?

A program szombaton 10 órakor a Szent István téri lovasszobortól indul. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni itt lehet.

Kézműves: Asszonyműhelybe és a textilkönyv-készítő foglalkozás
Mikor?: Február 24., szombat 10:00
Hol?: Kézművesek Háza

Folytatódik február 24-én, szombaton két hagyományos műhelyfoglalkozás a Fehérvári Kézművesek Egyesülete Rác utcai portáján. 10 órától az Asszonyműhelybe és a textilkönyv-készítő foglalkozásra is várják az érdeklődőket. 

A foltvarró Asszonyműhely tagjai havi egy-egy alkalommal találkoznak. A most szombati programon házacskás motívummal díszített tárolót, nesszeszert készítenek gépi és kézi varrással, többféle öltéstechnika alkalmazásával.

A textilkönyv-készítő műhelyben Grim Mária irányításával zajlik a munka. A résztvevők elsajátíthatják egyedi könyvek készítését nemezeléssel, varrással és hímzéssel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek