1 hónapnál régebbi cikk

Valóban megszűnik a Gmail?
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/SolenFeyissa
Valóban megszűnik a Gmail?

A Google talán legrégebbi és legnépszerűbb szolgáltatása a kereső mellett az ingyenes levelező, a Gmail, melynek napjainkban már közel 2 milliárd aktív felhasználója van.

Azonban a napokban villámtempóban kezdett terjedni egy azóta már a Google által is cáfolt hír, miszerint a Google a nyár végén megszünteti a Gmailt. A hír alapja egy, az X-en (korábbi Twitter) megjelent hír volt, melyet cseppet sem figyelmesen értelmeztek az olvasók.

A Google termékvezetési fejlesztője által posztolt X kommentben nem arról írt, hogy bezár a Gmail. A hír a valóságban arra világít rá, hogy a közel 20 éves múlttal rendelkező levelező szolgáltatás fejlődési szakasza abba a korba ért, hogy a levelezőrendszer internetes böngészőben elérhető (webes felület) régi, mára már elavultnak tekinthető technológiára épülő, úgynevezett alap HTML nézetének az elérhetőségét szünteti meg.

Tehát a valóságban nem a Gmail, hanem csak annak elavult HTML nézetét kapcsolja le a Google. Azonban erről az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan értesítette a felhasználókat a rendszer, amennyiben még a régi HTML alapú verziót szerették volna a felhasználók használni.

Kapcsolódó
Tudod, hogy mi mindent tud rólad a Google? Mutatjuk!

Azt már szinte minden internethasználó tudja, hogy ingyenes szolgáltatás nem létezik. Olyan van csak, hogy nem a bankkártyánk adatait kérik el, hanem az interneten használt személyes adatainkat.

A valóságban ez a felhasználók nagyon csekély részét fogja azonban érinteni. Jellemzően azokat, akik még olyan, már nem támogatott böngészőből szeretnék megnyitni a levelező rendszert, melynek már sem technikai, sem biztonsági támogatása nincs. Ilyen böngészőből pedig igen kevés van már csak, és jellemzően azok esetében sem a Gmail HTML használatának a korlátozása lesz a legnagyobb probléma. Sokkal inkább az, hogy egy már nem támogatott operációs rendszer (pl.: Windows 7) esetében például a böngészőprogramok (Chrome, Firefox, stb.) sem frissülnek, így ilyen esetben egy szimpla netbankolás is nehézségekbe fog ütközni. 

A megoldás ilyenkor a megfelelő operációs rendszerre váltás (Windows 10 / Windows 11), és a használni kívánt operációs rendszerek és programok napi szintű frissítéseinek az alkalmazása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek