A légtartály fontos része minden nagyobb járműnek
Fehérvár Médiacentrum fotója
weberautotechnik
A légtartály fontos része minden nagyobb járműnek

Ezzel az alkatrésszel gyakran találkozhatunk buszokon, kamionokon, teherautókon, de pótkocsikon is. Az átlagember sokszor azt sem tudja, hogy pontosan mi a feladata a légtartálynak. Az biztos, hogy elengedhetetlen részét képezi az előbbiekben említett járműveknek.

Minden nap használjuk őket

Ezért is fontos, hogy ha meghibásodik, akkor azonnal meg tudjuk oldani a pótlását. Ehhez a Weber Autotechnik légtartályainak kínálatát érdemes választani, mivel ott minden járműtípushoz megtalálhatjuk a megfelelőt. A vásárlás során több szempontot is figyelembe kell venni. Ezek közé tartozik a méret és az anyaghasználat is. Fontos, hogy kompatibilis legyen a kiválasztott légtartály a járművel, ne vásárlás után derüljön ki az eltérés.

Ha a legjobb minőségű változatot keressük, akkor mindenképpen olyat válasszunk, ami alumíniumból vagy még az annál is magasabb szilárdsággal rendelkező acélból készült. A súlyuk meglepően alacsony, könnyedén képesek a DIN 74281-1 szabvány tömegelőírásai alatt maradni. De mégis mi a légtartály fő feladata? A személyautókhoz képest a kamionok, buszok, teherautók és pótkocsik esetében a fékezésről nem a fékfolyadék gondoskodik, hanem légfék található bennük. Ahhoz, hogy a fékrendszer megfelelően tudjon működni, a légtartályban tárolt féklevegőre van szükség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha a tartály üres, akkor nem, hogy fékezni nem fogunk tudni, de a jármű sem fog elindulni. A tartalék levegő mindig a légtartályban található. Ha valami probléma van a tartállyal, például kiszökött belőle a levegő, megsérült, akkor azt azonnal érezni fogjuk, mivel ilyenkor be sem lehet indítani a buszt, kamiont vagy teherautót.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Ahogy azt már korábban említettük, három szempontra kell odafigyelni a böngészés során. Az első a kompatibilitás, hogy garantáltan olyan légtartályt szerezzünk be, amit fel lehet szerelni az adott járműre. A második a minőség, ami szorosan összefügg a harmadikkal, az anyaghasználattal. 

A légtartály nem éppen egy olyan kiegészítő, amit ideális esetben rendszeresen cserélni kell. Ezért is fontos a minőséget komolyan venni, nem pedig "minél olcsóbban megúszni" a cserét vagy javítást. Használat során a maximális kapacitásra, nyomásértékre is oda kell figyelni. A megengedettnél több levegőt szigorúan tilos a tartályba tölteni, mivel az kifejezetten balesetveszélyes lehet. Ha nincs elegendő levegő a berendezésben, az indításnál azonnal érezni fogjuk.

Minőségi kínálatból válogathatunk

Gyári és utángyártott eszközt is vásárolhatunk, amelynek a paraméterei maximálisan megegyeznek az eredetivel. A mai modern sűrített levegős tartályok kívül-belül a legjobb minőségű előkezelő és festékkomponensekkel vannak bevonva, hogy a rozsdásodás elleni védelem minél magasabb legyen. Az élettartama is nagyon hosszú egy ilyen eszköznek. Jelentősen meghaladja egy minőségi légtartály a törvényi előírásokban előírt életciklusokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek