1 évnél régebbi cikk

Ezt érdemes tudni az autóápoló viaszokról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Polirtech.hu
Ezt érdemes tudni az autóápoló viaszokról

Ha jártál már gépi autómosóban, akkor biztosan láttad már azt az opciót, amelyet viaszos védelemként hirdetnek. Ennek keretein belül egy alacsony viszkozitású bevonatot kap az autó. A mosást követően a kocsi csillog, mivel a bevonat képes kitölteni az apró karcokat. Az efféle bevonat azonban nem tartós, az első eső le is mossa. Sajnos legfeljebb egy hét, és a csillogás odavész.

Olcsó autósamponokra és ápolószerekre is ráírják, hogy viaszt tartalmaz, ami vonzó az autótulajdonosok számára, a viaszos termékkel történő mosás ugyanis lehet látványos, a ragyogás azonban aligha lesz több nap után is feltűnő.

Hogyan lehet tartós eredményt elérni?

Ha azt szeretnénk, hogy az autó csillogása ne tűnjön el rövid idő után, akkor egy kicsit több lépésre van szükség. Az első és legfontosabb, hogy autóápoló viasszal polírozást követően érdemes csak dolgozni. Ha kellően sima a felület, a viasz képes megóvni a felületet.

A kulcs tehát a jó előkészítés. A POLIRTECH.HU oldalán megtalálható autóápolási szerek használata, alapos autómosás, polírozás, majd csak aztán jöhet a viasz. Egy magas minőségű viasszal nem néhány napig vagy hétig lesz a jármű ragyogó, hanem a körülményektől függően hat-tizenkét hónapig is akár.

Attól függően, hogy egy autót milyen körülmények között használnak, más és más viasz az ideális választás. Átlagos igénybevétel esetén megteszi a folyékony wax, amely képes a karosszériát, valamint a műanyag elemet is óvni. 

Ugyanakkor ha versenypályára is elvisszük időről időre az autónkat, akkor érdemes hard waxban gondolkodni. Ez utóbbi felvitele nagyobb tapasztalatot és több munkaidőt igényel.

Néhány szó a karnaubaviaszról

Mostanában egyre felkapottabb a karnaubaviasz. A karnaubának egy brazil fa az alapanyaga, amely gyakorlatilag mindenre képes, amit egy autóápoló viasztól el lehet várni. Remek a tapadása, a repedéseket pedig hiánytalanul kitölti. Miután vízálló, így nem kell attól sem tartani, hogy az eső hamar lemossa. Használatával a kocsi sokáig fényesen tündököl majd.

Az igazság azonban az, hogy a karnauba nem egy csodaszer. Annak érdekében, hogy a kanarubaviaszt könnyen fel lehessen vinni az autóra, és a lehető legjobbat lehessen kihozni belőle, nem elegendő a nyers használata. Ezt az igen értékes anyagot keverni kell más szerekkel, így kaphatunk egy jól használható elegyet.

Itt is érdemes megjegyezni, hogy az autó használatától függően hasonlóan szép hatást érhetünk el más autóápolási termékekkel is, nem kell feltétlenül a karnaubaviaszhoz ragaszkodni csak azért, mert most az a trendi.

Nincs csodaszer

Bár a különféle autóápolási termékeket, így a viaszokat is hangzatos pozitív jelzőkkel látják el, mindenképpen fontos leszögezni, hogy csodaviasz nem létezik. Minden problémát egyetlen viasz sem képes megoldani, akkor sem, ha nagyon drága.

A megfelelő viasz kiválasztásához érdemes alaposan tájékozódni, akár kikérni egy szakember tanácsát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek