Fehérvári programok a hétvégére: Emlékhelyek napja, Nemzetközi Kórustalálkozó, Halesz családi sportpiknik, Tóvárosi tavaszköszöntő piknik és A majmok bolygója: A birodalom
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: Emlékhelyek napja, Nemzetközi Kórustalálkozó, Halesz családi sportpiknik, Tóvárosi tavaszköszöntő piknik és A majmok bolygója: A birodalom

Májusban tovább fokozódik az izgalom: a hétvégén többek között részt vehettek az Emlékhelyek napja programjain, kilátogathattok a Nemzetközi Kórustalálkozóra, lazulhattok a Halesz családi sportpikniken vagy a Tóvárosi tavaszköszöntő pikniken, vagy beülhettek a moziba a A majmok bolygója: A birodalom című filmre.

Történelem: Emlékhelyek napja
Mikor?: Május 11., szombat 10:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

A Nemzeti Örökség Intézete nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeinknek is legyen egy olyan programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, így idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert kapuja, hogy minél többeknek legyen lehetőségük megismerkedni az egykori koronázótemplom történetével. Ugyancsak programokkal készül a nemrégiben megnyílt Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont.

A programok május 11-én, szombaton délelőtt 10 órakor a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertben Pokrovenszki Krisztián főigazgató és dr. Szücsi Frigyes régész szakvezetésével kezdődnek, akik a területen folyó ásatás kulisszatitkaiba avatják be az érdeklődőket. Nemcsak a gyerekek, de a felnőtt korosztály számára is izgalmasnak ígérkezik a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje programja: a középkort idéző öltözékben, korhű felszereléssel érkező lovagok látványos harci bemutatókat tartanak, és a vállalkozó kedvűek kézbe is vehetik, ki is próbálhatják a fegyvereket, akár a sodronyinget is magukra ölthetik majd. A harcművészethez zeneművészet is társul: a Keleti Szél Zenekar varázslatos középkori időutazásra viszi a látogatókat tánccal, zenével és hangszerbemutatóval. A Romkert bejárata mellett fél tíztől fél hatig várja a rajongókat a népszerű királyi óriásbáb-család két tagja, Szent István király és felesége, Gizella királyné.

Az esemény másik helyszínén, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban 11 órakor kezdődnek a programok: Királyok és szerzetesek lakomája címmel a középkori ételek és étkezési kultúra világába nyerhetünk betekintést interaktív előadás keretében, egy másik előadás során pedig a Szent István-szarkofágot lehet közelebbről megismerni. A látogatókat egész nap játékos feladatok várják: memóriajátékkal, kirakós kvízzel, Solium Regni felfedező játékkal készülnek a szervezők.

Zene: Pünkösdi Operett és Musical Gála
Mikor?: Május 24., péntek 19:00
Hol?: Köfém Művelődési Központ

Egyedülálló estében lehet részetek 2024. május 24-én 19 órától az Operettszínházból méltán ismert művészek pünkösdi gáláján! Újra felcsendülnek a felejthetetlen operett és musical slágerek Szendy Szilvi és Laki Péter előadásában! Olyan kiváló magyar zeneszerzők slágereit hozzák el, mint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, Huszka Jenő és sokan mások! Az előadás után várják szeretettel az érdeklődőket egy kis beszélgetésre is! A hétköznapok fáradalmai után garantálják a jóleső kikapcsolódást!

Mozi: A majmok bolygója: A birodalom
Mikor?: Május 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Több nemzedékkel Caesar után a harmóniában élő majmok jelentik a dominás fajt a bolygón, míg az emberek arra kényszerültek, hogy rejtőzködve éljenek. Mikor egy új, zsarnoki majomvezér hozzálát birodalma kiépítéséhez, egy fiatal majom viszontagságos útra indul, ami során kénytelen lesz kétségbe vonni mindent, amit a múltról tud, és olyan döntéseket hozni, amik egyaránt meghatározzák majd majmok és emberek jövőjét.

Mozi: Macskák a múzeumban
Mikor?: Május 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Vincent, a fiatal macska és Maurice, az egér kalandos úton érkezik meg a világhírű szentpétervári Ermitázs múzeumba. Ott találkoznak egy elit macskaosztaggal, amely évszázadok óta védi a műkincseket az egerektől és más kártevőktől. Vincent családról álmodik, de nem akarja elveszíteni egérbarátját sem, aki korábban megmentette az életét. A múzeumban azonban nemcsak az egér jelenléte okoz gondot, de a szenvedélye is: Maurice ugyanis nagyon szeret festményeket rágcsálni.

A helyzet még bonyolultabbá válik, amikor az emberiség egyik legnagyobb festménye, a Mona Lisa megérkezik az Ermitázsba, ugyanis minden egér leghőbb álma, hogy megrágja a páratlan remekművet. Ám a festményt váratlanul ellopják, így Vincentnek és barátainak nem marad más választása, mint hogy bármi áron megtalálják az eltűnt műkincset.

A mozi mindenkit összehoz!

A mozizás nem csak egy filmről szól… Együtt, közösen éljük át a film minden pillanatát, a nevetéstől a borzongásig, és persze a popcorn és a nachos is jobban ízlik, ha megoszthatjuk valakivel. Ha a hétköznapi hajtásban néha kicsit el is távolodtok egymástól, egy izgalmas film a Cinema City mozikban, és természetesen a finom mozis nasik mindenkit újra összehoznak.

Kultúra: Sámánok útján
Mikor?: Május 23., csütörtök
Hol?: Köfém Művelődési Központ

Május 23-án csütörtökön 18 órakor különleges előadásra hívjuk Korbely Attila - Syrada Ngamtusu'o - előadásában az archaikus sámánság iránt érdeklődőket. Az előadás során megismerheted az elszigeteltségénél fogva múlt évszázad végéig fennmaradt, évezredeken át nomád vadászként rendkívüli élettapasztalattal bíró tajmíri Ngamtusu'o sámánklán életét, világnézetét, tevékenységét és szertartáseszközeit.

Az előadó húsz évig járta a világot, tizenegy évig oktatott európai egyetemeken, az utóbbi években előadásaival, tanításokkal adja át az ember és környezete eredendő egyensúlyához szükséges értékrendet. Mivel a klán nehéz helyzetbe került, kultúrájuk kihalóban, így velük együttműködve próbálja menteni azt, amit még lehet: az egyensúlyi élethez szükséges szerves tudást, mely mára minden tudományágat szorosan érint, a pszichológiától a gazdaságon át az ökológiáig. Ez, a Ngamtusu'o klántól átvett megalapozott tudás a néprajztudománytól a lélektanig, valamint a szellemi szférákra nyitott ember számára is igen jelentős és könnyen érthetővé teszi a világ működését, az emberi élet célját és jelentőségét.

Zene: Szent István Városa V. Nemzetközi Kórustalálkozót és Minősítő Hangverseny
Mikor?: Május 11., szombat 16:00
Hol?: Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Idén 5. alkalommal rendezik meg a Szent István Városa Nemzetközi Kórustalálkozót és Minősítő Hangversenyt. Az idei kórustalálkozót kibővítették a minősülési lehetőséggel is, így a kórusok szakmai zsűri előtt mutathatják be tudásukat. A koncerten a kórusmuzsika gyöngyszemei szólalnak meg, majd a végén Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz című kórusművét adja elő az összes kar, körülbelül 200 énekessel. A verseny házigazdája idén is a Vox Mirabilis Kamarakórus. A hangversenyen köszöntőt mond Lehrner Zsolt alpolgármester.

Sport: VI. Training Day
Mikor?: Május 11., szombat 17:00
Hol?: Cosmo Sport

Hatodik alkalommal rendezik meg a Training Dayt, a CosmoSport amatőr bokszolóknak szervezett gáláját. Május 11-én, szombaton 17.00 órától a szervezők ismét lehetőséget adnak az amatőr bunyósoknak, hogy nézők előtt, egy színvonalas gálán mutassák be tudásukat. A gála ezúttal is jótékony célt szolgál, hiszen az esemény jegybevételét a szervezők a Fema Állatmentőknek ajánlják fel.

Gasztro: Halesz családi sportpiknik
Mikor?: Május 12., vasárnap
Hol?: Halesz park

Május 12-én, vasárnap reggel kilenc órától az aerobik szerelmeseinek kedvez a Halesz piknik kezdő programja, hiszen ezzel a zenés tornával kezdődnek a programok.

Ezt követően anya-lánya jóga következik a műsorban, ami az óvodás korosztályú kislányoktól kezdve a tinédzserekig mindenkinek szól majd, csak egy „szabály” van, az édesanyjukkal kell érkezzenek. Tizenegy órától már a triálosoké lesz a főszerep: látványos bemutatóval érkeznek a TRIAL Sportegyesület tagjai, és a nap folyamán ki is próbálhatják ezt a biciklis sportágat az érdeklődők. Fél tizenkettőkor az ARTE ARAMI Derce csoportja jön, és a Táncolj velünk! programmal további mozgásra invitálják a piknik résztvevőit – ezúttal néptáncra. A Derce csoport és felkészítői, Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika gondoskodnak arról, hogy Székesfehérvárhoz hűen ez a „sportág” is képviseltesse magát a pikniken.

Végül, de nem utolsó sorban a Sopiane Brass Band együttes lazítja le a sportolás közben meghúzódott izmokat fél egykor. A pécsi zenészek egy utcazene jellegű csapatként, stílusosan, a parkhoz és piknikhez illő módon zárják majd le a Halesz parkban zajló programokat.

Gasztro: Tóvárosi tavaszköszöntő piknik
Mikor?: Május 12., vasárnap
Hol?: Toronysor melletti park

A Tóvárosban délután egy órakor kezdődnek a programok – elsőként a Batyu Színház Bodza és a tenger című mesejátékát láthatja a közönség, ami érzékenyítő előadásként működik.

Az előadott mese a viselkedészavaros gyerekekkel való bánásmódra reflektál, és a szülőknek is üzen, hogy legyenek figyelemmel gyerekeikre, próbálják megérteni félelmeiket, motivációikat és segítsék őket a világban való boldogulásban. Ezt követően a Zsigmond Lala Énekstúdió produkciója következik a színpadon 14 órakor: a Disney Show keretében – a gyerekek nagy örömére – elhangzanak a klasszikus és új Disney-slágerek is.

A délután folytatásában már a felnőtt korosztálynak kedvez a program, hiszen operettslágerekkel érkezik Váradi Eszter Sára és Keller János három órakor. A nap sztárfellépője Csepregi Éva lesz, aki négy órakor lép színpadra. Az énekesnő évtizedek óta a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja, a Neoton Família Sztárjai együttes tagja, és most Székesfehérváron, a Tóvárosi pikniken is tombolhatnak a közönség soraiban a rajongók.

Zene: Kincsink az évszakok
Mikor?: Május 12., vasárnap 17:00
Hol?: Mercure Székesfehérvár Magyar Király

A Kincseink az évszakok - kórusmuzsikával a klímavédelemért címmel a Mercure Székesfehérvár Magyar Király kupolatermében rendezik meg a Primavera kórus hangversenyét május 12-én, vasárnap 17 órai kezdettel. A vendégkórus a Sing For Joy kamarakórus lesz, zongorán kísér Szarka Andrea, a vendégművészek Hámori Zsófia, Burján Gabriella, Pillár Tamás és Kárász András, vezényel Burján Orsolya.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek