2 hónapnál régebbi cikk

Egyszerű wifi-csatlakozás QR-kóddal
Fehérvár Médiacentrum fotója
unspalsh.com/MarkusWinkler
Egyszerű wifi-csatlakozás QR-kóddal

Az internet bitjei után úgy kapkodunk, mint a partra vetett hal a levegő után. Ha telefonunk nincs wifi közelben, a mobiladat pedig lefogyott, szinte látjuk ahogy az okostelefon kijelzője behorpad a bitek és bájtok kapkodása közepette.

Így aztán nem ritka eset, hogy amint wifi-közelbe érünk, pánikszerűen keressük a kódot, amit aztán pötyöghetünk is a csatlakozáshoz. Azonban az esetek zömében ez nem is annyira könnyű, mint amennyire gyakori. Egy wifi-hálózathoz csatlakozás érdekében ismernünk kell a kiválasztott hálózat nevét és a hozzá tartozó biztonsági kódot. A név ugyebár adott, azt nem szükséges nekünk beírogatni, ellenben a biztonsági jelszót nekünk kell beírnunk a csatlakozás során. Na pont ez az, melyet egy QR-kód leegyszerűsíthet.

Én magam is számtalanszor kerültem már olyan helyzetbe, hogy egy csatlakozni kívánt hálózatnak a jelszavát a vendéglátó nagylelkűen osztotta volna meg velem, már ha éppen tudta volna fejből. Ezzel még amúgy nincs is baj, már hogy a sok megjegyzendő kód közül pont a wifi-kód nincs a fejünkben. Végül is azt jó esetben csak párszor használjuk, így aztán nem is jegyezzük meg. Persze nem is mindig van erre lehetőségünk, hiszen az internetes szolgáltatóktól kapott wifi-routerek jelszavai olyan bonyolult karaktersorozatok, hogy azt maga James Bond sem tudná visszadiktálni. De a napjainkban szaküzletben kapható routerek esetében is ez a helyzet.

A wifi-routerek alján minden esetben ott található a sugárzott wifi neve (SSID) és a hozzá tartozó csatlakozási jelszó. A jelszó bonyolultsága csak egy a kihívások közül. Sokkal viccesebb, hogy a router alján olvasható jelszó olyan kicsi betűmérettel van nyomtatva, hogy azt még egy jószemű sólyom is csak távoltartva tudná elolvasni. De szerintem azzal sem mondok újat, amikor a házigazda szívélyesen veszi elő a csatlakozáshoz a jelszót a kisnoteszből, melyben a rettentően hosszú és bonyolult kódsornak csak az utolsó karaktere van félreírva és már meg is borult a csatlakozás lehetősége. De van egyszerűbb megoldás!

Csatlakozz QR-kóddal!

A wifi-csatlakozás modern formáját napjainkban a QR-kód hozta el. Segítségével jelszó begépelés nélkül is tudunk csatlakozni a hálózathoz, és hogy ez mennyire kényelmes és gyors, azt csak az érezheti át, aki már ismeri a fenti helyzeteket.

Kapcsolódó
Mi lenne velünk a telefonunk nélkül?

A kérdés lehetne talán költői is. Mi lenne? Nem telefonálnánk. Azonban ez lehet, igaz volna Bell idejében, de azt talán Bell sem gondolta volna az 1800-as évek végén, hogy szabadalma mekkora karriert fut be, és mennyire változtatja meg életünket.

A csatlakozáshoz szükséges QR-kód ott lapul vendéglátónk okostelefonjában. Ebből már az következik, hogy a QR-kóddal történő csatlakozás alapfeltétele, hogy valaki egyszer már begépelte telefonjába a jelszót, melyet az megjegyzett. Amennyiben ez megtörtént, utána vendéglátónk megnyitja saját telefonján a Beállítások menüt, ott belép a wifi menübe, majd kattint az éppen aktív wifi nevére, ahol már látható is azonnal az a QR-kód, melyet aztán telefonunk kamerájával beolvasva a csatlakozás azonnal meg is történik.

Az ilyen módon történő csatlakozás egyszerűségét látva egyre több nyilvános helyen (kávézók, hotelek, éttermek, várók) is találkozhatunk ilyen wifi-csatlakozást egyszerűsítő QR-kóddal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek