2 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Borsófesztivál, nyit az Eb-terasz, Könyvheti Piknik, Quimby és Agymanók 2
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Fehérvári programok a hétvégére: Borsófesztivál, nyit az Eb-terasz, Könyvheti Piknik, Quimby és Agymanók 2
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

A hétvégén többek között falatozhattok a Borsófesztiválon, megleshetitek a magyar válogatott meccset az Eb-teraszon, kilátogathattok a Könyvheti Piknikre, bulizhattok a Quimby-koncerten, vagy beülhettek a moziba az Agymanók 2 című filmre.

Sport: Eb-terasz
Mikor?: Június 14-től
Hol?: Sóstói Stadion

Június 14-én, pénteken kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek eseményeit folyamatosan nyomon követhetik majd a szurkolók a Sóstói Stadion melletti EB-teraszon.

Minden meccsnapon 14 órától várják a szurkolókat, akik a nappal is kiválóan látható, közel harminc négyzetméteres LED-falon nézhetik az összecsapásokat. A rendezvény szabadtéri, ám nagyméretű ernyőkkel biztosítják a vendégek számára, hogy az időjárástól is viszonylagosan védve, de azért szabad ég alatt követhessék a sporteseményt. A programok idején végig nyitva lesz az Aréna terasz, ahol streetfood ételekkel, csapolt sör és üdítő kínálattal várnak mindenkit. A magyar nemzeti tizenegy meccsei előtt meglepetésprogramokkal is készülnek a szervezők.

Kézműves: XX. Tűzzel-vassal Fesztivál
Mikor?: Június 22., szombat
Hol?: Rác utca

Jövő hétvégén a vásározó késes mesterek teljes hosszában benépesítik a Rác utcát, melynek elején és végén kovácsmesterekkel is találkozhatunk, a nyitva tartó portákon pedig mesterségbemutatók várják az érdeklődőket. A fesztivált a szerb-ortodox templom udvarán 9.00 órakor Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. A Tűzzel-Vassal Fesztiválra díjtalan a belépés, szeretettel hívják és várják az érdeklődőket minden korosztályból.

Mozi: Ghost - Rite Here Rite Now
Mikor?: Június 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

A Ghost együttes különleges alkotása nem csupán egy átlagos koncertfelvétel, hanem a banda Chapters webizódjaiban követhető történetének is része, ezzel egyfajta narratív sztorikeretet adva a Rite Here Rite Now-nak. A felvételek gerincét a Los Angeles-ben tartott két tavalyi előadás adja, tehát a Grammy-díjas zenekar rajongói az amerikai Re-Imperatour turné felhozatalával találkozhatnak majd, mely tartalmaz tételeket mind az öt nagylemezről.

Ezen kívül soha nem látott kulisszák mögötti képsorok is várják a nézőket, továbbá egy bónusz dal is felcsendül a koncerthez képest. A fanoknak szinte kötelező lesz átélni a kedvencük által nyújtott élményt, melyre a Rite Here Rite Now minden téren ideális! A laikusok számára leginkább a zene marad, ugyanis az egyedi jelmezes kinézetükről nevezetes, „színházi rockbandaként” fellépő svéd formáció színpadi előadásainak összefüggő történetfolyama 2006-ig datálható vissza: minden új album/turnéciklusban a vokalista karakterének egy másik inkarnációjával tér vissza.

Az egyedi látásmód hozzájárul az átütő sikerekhez, a cselekmény találgatása pedig örök beszédtéma. A kemény rock és a heavy metál mellett zenei repertoárjuk az aréna rockkal egészül ki, ezzel keltve egy olyan hatást, mintha a Metallica és az Iron Maiden kereszteződne az Abbával, a Pink Floyddal, vagy épp a Rolling Stones-zal. A rajongók joggal lehettek izgatottak, ők egész biztosan nem fognak csalódni!

Mozi: Agymanók 2
Mikor?: Június 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

A Disney és a Pixar új filmjében visszatérünk Riley fejébe, aki immáron tinédzser! A Főhadiszállás egy napon komoly átalakításokon esik át, hogy helyet kaphasson benne valami egészen váratlan: új érzelmek! Derűben, Bánatban, Haragban, Majréban és Undorban, akik így együtt már jó ideje navigálnak sikerrel, vegyes érzések kezdenek kavarogni, amikor felbukkan Feszkó. Ráadásul úgy tűnik, nem egyedül van.

Kultúra: Könyvheti Piknik
Mikor?: Június 15., szombat
Hol?: Bartók Béla tér

A Könyvheti Piknik lesz az Ünnepi Könyvhét csúcseseménye június 15-én, szombaton a Bartók Béla téren. A 10.00 órakor kezdődő megnyitó után Firgi-Kator Judit, a Romantikus Rágcsáló weboldal alapítója lesz a vendég, 11.00 órakor dedikálás kezdődik a helyi kortárs irodalom ismert szereplőivel, akiknek műveiből a Vörösmarty Színház művészei olvasnak fel.

13.30 órától bemutatkozik a Vörösmarty Kuckó, a Vörösmarty Társaság ifjúsági csoportja és megtudhatjuk, hogyan és mit olvasnak a mai kamaszok. 16.00 órakor jön a Nyáry délután korunk egyik legnépszerűbb szerzőjével, Nyáry Krisztián íróval és irodalomtörténésszel, majd 18.00 órától a Sebő-együttes élő koncertje zárja az estét.

Gasztro: IX. Borsófesztivál
Mikor?: Június 15., szombat
Hol?: Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar

Nerf céllövölde, óriás Legoland, textilfestés, arcfestés, tapadókorongos íj, pentaque, lengőteke, darts, helikopter-szimulátor – sok mindennel készülnek a gyerekek számára a szervezők a népszerű júniusi családi rendezvényre, amelynek helyszíne a közösségi központ tágas, szép kertje, ahol játszótér is található. Az ingyenes eseményt szórakoztató műsorok is színesítik: 11 órakor a MissCsipop Dance tart bemutatót, 13.30-tól a Fedák Sári Színház operettműsorát élvezheti a közönség, a Damniczki Cukrászda pedig – immár hagyományosan – délben fagylaltkóstolót tart.

A helyszínre kitelepül a Gaja Környezetvédő Egyesület is, számos szolgáltatással: környezeti és komposztálási tanácsadást tartanak, ökológiai lábnyomszámítást végeznek, öko játékokat és napelemes eszközöket lehet kipróbálni a standjukon. Az egyesület ásott és fúrt kutak nitrit- és nitrátszintjének mérését is végzi előzetes bejelentkezéssel, ezt a gaja@t-online.hu e-mail címen lehet megtenni – a frissen vett vízmintákat félliteres, tiszta ásványvizes palackban várják.

A gasztroudvarban jobbnál jobb fogások készülnek zöldborsóból a IX. Borsófesztiválon. A főzőversenyt első alkalommal 2015-ben rendezték meg: a borsófesztivál ötletgazdája, a rendezvény sorsát azóta is szívén viselő Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. A jó hangulatú program híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit lehet főzni.

Koncert: Quimby
Mikor?: Június 15., szombat
Hol?: Zichy liget

Számos nagyvárosban és kisebb településen is rendeztek az elmúlt időszakban ünnepi programokat hazánk Európai Uniós csatlakozásának évfordulóját megünnepelve. Székesfehérvár Önkormányzata nem szerette volna ezt a közösségi eseményt a kampányidőszakban megtartani. Most lehetőség van a program megszervezésére, ami nem egy új műsort, hanem a Quimby zenekar Székesfehérvárra meghirdetett koncertjének új helyszínre helyezését és ingyenessé tételét jelenti. 2024. június 15-én, szombaton 20.30 órától a Zichy-színpadhoz várnak mindenkit egy közös, nyárindító programra!

A nemrég átadott Alba Arénába meghirdetett Quimby-koncert az eredeti formájában tehát elmarad, amelyért valamennyi jegyet váltó néző megértését kérik! A programra már megvásárolt jegyek természetesen visszaváltásra kerülnek, az alábbiak szerint:

- az online, a jegymester.hu felületén megváltott jegyek esetében azok árának visszatérítése automatikusan – várhatóan június 17-től – megtörténik, a vásárlóknak ezzel további tennivalójuk nincsen;

- az Alba Arénában, illetve a Tourinform Irodában megvásárolt jegyek KIZÁRÓLAG a Tourinform Irodában, személyesen válthatóak vissza 2024. június 17. reggel 9 óra és 2024. július 31. 12.00 óra között, nyitvatartási időben.

Jótékonyság: Sütivásár Milláért
Mikor?: Június 16., vasárnap
Hol?: VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház

Tavaly decemberben kezdődött a kétéves Milla és családja kálváriája. Január elején sok-sok vizsgálat után rosszindulatú lágyrész daganatot diagnosztizáltak a kislánynál, aki már túl van több műtéten és kemoterápiás kezelésen, ami jelenleg is tart. Az öttagú család életét a betegség teljes egészében megváltoztatta. A kedves, jó kedvű, huncut Milla nagy HŐS, aki óriási akarattal és kitartással néz szembe az akadályokkal, ám a gyógyulás útján nemcsak neki, a családjának is szüksége van a segítségre.

Az érdekükben fogott össze a fehérváriak közössége, hogy egy jótékonysági sütivásárral támogassák a bátor kis harcost és családját. Június 16-án, vasárnap 9 és 15 óra között a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház ad otthont az eseménynek. A jótékonysági rendezvényhez több kézműves, alkotó és művész is csatlakozott. Andi bohóc műsora 10 órakor kezdődik, majd 11 órától papírszínház meseelőadás lesz. 12 órakor a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület csapata lép színpadra, majd 12.30 órakor kezdődik Váradi Eszter Sára zenés műsora. A Vörösmarty Színház színművésze műsorvezetőként maga is csatlakozott a szervezők munkájához.

A felajánlott, vasárnap árusítható kézműves termékeket június 14-én, pénteken 16 óráig lehet leadni a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a művelődési ház portáján. A süteményeket június 16-án, vasárnap reggel a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házba várják a szervezők. Akik pénzadománnyal szeretnének és tudnak segíteni, ők utalással tehetik meg az alábbi adatokkal:

  • Név: Cseréné Drankovits Zita
  • OTP bank 11773360-01529933
  • Közlemény: Adomány Milla

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek