3 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Tűzzel-vassal Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Wellhello és Motorosok
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Fehérvári programok a hétvégére: Tűzzel-vassal Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Wellhello és Motorosok
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

A hétvégén többek között kilátogathattok a Tűzzel-vassal Fesztiválra, részt vehettek a Múzeumok Éjszakáján, bulizhattok a Wellhellóra, vagy beülhettek a moziba, ahol a Motorosok is felkerült a palettára.

Buli: Helló, nyár! - Wellhello
Mikor?: Június 21., péntek
Hol?: Zichy-színpad

Idén is lesz nyár és vakáció – és újra lesz Helló, nyár! koncert is. 2017-ben rendezték meg először a Helló, nyár! koncertet, amely az önkormányzat ajándékaként ingyenes programként várta a fiatalokat, a város általános és középiskolás diákjait egy nagy közös bulira. A nyárköszöntő eseménynek minden évben óriási sikere van, hiszen a szervezők a fiatalok által kedvelt sztárokat hívnak Fehérvárra.

Az idei Helló, nyár! fellépője, a Wellhello immár egy évtizede meghatározó szereplője a magyar zenei színtérnek, s gyakorlatilag az első pillanattól fogva túlmutat önmagán: jellegzetes humorú, hol romantikus, hol ironikus, hol pedig a féktelen bulizásról szóló dalszövegei közül számos nemhogy mémmé lett, de gyakorlatilag beépült a köznyelvbe. Apuveddmeg, Rakpart, Barátom, Sokszor volt már így, Nem olyan lány – hosszan sorolhatók a rádió- és YouTube-kedvenc slágerek.

Család: XX. Tűzzel-vassal Fesztivál
Mikor?: Június 22., szombat
Hol?: Rác utca

Huszadik alkalommal szervezik meg Székesfehérváron a Tűzzel-vassal Fesztivált. Szombaton a Rác utcába várják az érdeklőket színpadi programokkal, kovács- és juhászbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal.

Idén rekordszámú késes jelentkezett a rendezvényre: nyolcvannyolc standot lehet majd megcsodálni. A tavalyi fesztiválon a több mint hetven mester épphogy elfért a Rác utcában, idén még többen jelentkeztek, ezért a Szúnyog utcát is bevonják a forgatagba. 

A késes szakma népszerűsítése érdekében indították húsz évvel ezelőtt ezt a rendezvényt. A célt sikerült is elérni. Bár iskolai rendszerű oktatás továbbra sincs, mégis egyre többen űzik a mesterséget. 

A fesztiválhoz kapcsolódott a Magyarországi Kovácsmíves Céh is, akik bemutatókkal és versennyel is készülnek a mesteremberek és a laikusok számára egyaránt. 

A XX. Tűzzel-vassal Fesztivál szombat délelőtt kilenckor nyitja meg kapuit a Rác utcában. Színpadi programok, mesterségek bemutatói, gyermekjátszó, kézműves-foglalkozások, kiállítások, tárlatvezetések várják az érdeklődőket a Palotavárosban.

Mozi: Motorosok
Mikor?: Június 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

Voltak már szelídek, voltak már kemények, voltak már vadak. Ezúttal simán: MOTOROSOK. Ezek a motorosok a 60-as években alapítják meg klubjukat „Vandálok” néven az amerikai Középnyugaton, Marlon Brando A vad című filmjének hatására. A klub kezdetben a chicagói kívülállók menedéke, ám Johnny (Tom Hardy) vezetésével egyre kiszámíthatatlanabbá válik, és fokozatosan mélyebbre csúszik a bűnözés világába, veszélybe sodorva ezzel a motorosok eredeti életmódját. A fiatal Bennyben (Austin Butler) lassan kételyek ébrednek a bandában betöltött szerepével kapcsolatban…

Mozi: Szuperék
Mikor?: Június 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

Nem kell szuperhősnek lenned, hogy szuper légy! Hedvig apukája a város szuperhőse, azonban ezt a kislányon kívül senki más nem tudja. Ő is szeretne szuper lenni, de úgy érzi, túl ügyetlen ahhoz, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen. Mikor a város új szuperhősének nem őt, hanem unokatestvérét választják ki, aki képességeit nem jó célokra használja, Hedvignek cselekednie kell. Nagymamája segítségével talán Ő is megtalálja a szupererejét.

Kultúra: Múzeumok éjszakája
Mikor?: Június 22., szombat
Hol?: Fehérvár több pontján

A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja – a résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit, és éjfélig tart nyitva. A Múzeumok éjszakája egyik kiemelt kiállítása a Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora című kiállítás. Különleges programmal készül az intézmény: a Csók István Képtárban és a Bartók Béla téren a kínai szellemi és kulturális örökséget mutatják be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint a kalligráfia vagy a kelmefestés.

A teaszertartás, a klasszikus tánc- és harcművészeti bemutatók mellett megismerhetjük a hagyományos kínai hangszereket, az ügyes kezűek pedig papírsárkányt is készíthetnek a családi kézműves-foglalkozáson. A Bartók Béla téren fényfestés is lesz, ugyancsak a sárkányok jegyében. 

Gyerek: Mesedélelőtt
Mikor?: Június 22., szombat 10:00
Hol?: Rácbánya Tanösvény

Csodálatos környezetbe, a székesfehérvári Rácbánya Tanösvény zöld oázisába várja Fazekas Éva egy szabadtéri mesefoglalkozásra a gyerekeket.

A Szövőmadár Meseműhely szombat délelőtti programján kicsik és nagyok a szülőkkel együtt tölthetik az időt a szabadban, csodaszép környezetben, miközben élőszavas mesemondást és érdekes történeteket hallgathatnak meg a tanösvény lakóiról: lepkékről, bogarakról, madarakról. A mesét követő foglalkozás interaktív jellegű, a mondókákat, az énekes játékokban szereplő mozgásformákat együtt játszhatják a szülők és gyermekek. A foglalkozás az interaktív játszótéren ér véget, ahol próbára tehetik ügyességüket a lépegetőn és kipróbálhatják a játszótér érdekes feladatait.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a belépőjegyeket a helyszínen válthatják meg a programra érkezők.

További információ Fazekas Éva szervezőtől kapható a +36 70 547 9211 telefonszámon, vagy a szovomadar.mesemuhely@gmail.com e-mail címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek