1 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: FEZEN, Királyok a Belvárosban, Régész Színház és A tökfilkó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: FEZEN, Királyok a Belvárosban, Régész Színház és A tökfilkó

Augusztus első hétvégéjén többek között bulizhattok a FEZEN-en, megleshetitek az óriásbábokat a Belvárosban, vagy beülhettek a moziba A tökfilkó című filmre.

Buli: FEZEN Fesztivál
Mikor?: Július 31-augusztus 3., szerda-szombat
Hol?: First Field

Szerda délután kettő órakor megnyitotta kapuit a FEZEN. Székesfehérvár ikonikus zenei fesztiválja július 31-től augusztus 3-ig várja a közönségét. A nyitónapot többek közt az Avantasia, a Cradle of Filth, Beton Hofi, a Carson Coma, a Lord, az Ossian, a Belga, a Parno Graszt, a Down for Whatever, az Iron Maidnem és az Omega Diatribe tették emlékezetessé. Pénteken és szombaton olyan sztárfellépők fokozzák a hangulatot, mint Scooter, Majka, Halott Pénz, Valmar vagy Horváth Tamás.

Kultúra: XII. Emlékparki Nyár
Mikor?: Augusztus 2., péntek
Hol?: Katonai Emlékpark

Wolf Péter szerzői estjével folytatódik a XII. Emlékparki Nyár a Katonai Emlékparkban Pákozdon. Augusztus 2-án, pénteken 18.30 órakor Wolf Péter „A Reckless Requiem” című műve csendül fel és magával ragadó utazásra invitálja a hallgatóságot. A szerző ebben a művében merészen ötvözi a hagyományos requiem formát a modern elemekkel, gazdag érzelmi és zenei témákat felvonultatva. A mű szerkezete a klasszikus requiem struktúrát követi, miközben a magyar zenei tradíciókat és nemzetközi trendeket ötvözi.

Mozi: A csapda
Mikor?: Augusztus 1-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy apa koncertre viszi a kamaszlányát. A lánynak örök emlék, az apának néhány kellemes óra a gyerekével. Ennyi az egész? Egyáltalán nem. A stadionban ugyanis ott van a Hentes, a régóta keresett, mindig a zsaruk előtt járó, őrült sorozatgyilkos. Az FBI is tud róla. Körülvették az épületet, mindent bekameráztak, és feltett szándékuk, hogy senki sem távozhat alapos ellenőrzés nélkül. A csapda bezárult. A Hentes benne van. Néhány tízezer kamaszlánnyal meg a szüleikkel összezárva.

Mozi: A tökfilkó
Mikor?: Augusztus 1-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy milliárdos unatkozó playboy fia csak a bulizásnak él. Az egyre vadabb partizás már a családi vállalkozást és vagyont veszélyezteti, ezért az apa elhatározza, hogy megleckézteti a semmirekellő fiút. A férfi felbérel egy rendezőt, aki felépít és bekameráz egy 18. századi falut, majd a fiával elhitetik, hogy időutazás következtében visszakerült a múltba. A beszervezett színészek a történelmi díszletben mind azon vannak, hogy megneveljék a tökfilkót, aki nem kis nehézségek árán találja fel magát a kamu középkorban. Mire aztán hozzászokik az új, szolga életéhez, a szerelem is rátalál.

Kultúra: Régész Színház
Mikor?: Augusztus 2-3., péntek-szombat 20:00
Hol?: Szent István Király Múzeum díszudvara

Ismét megelevenedik Trója felfedezőjének legendás életútja a Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendház épületének díszudvarán. A Régész Színház előadásait augusztus 2-án és 3-án láthatják.

A felfedező kalandos élettörténetén keresztül elevenedik meg Trója felfedezése. Heinrich Schliemann 1873 nyarán megdöbbentette a világot, amikor megtalálta Tróját: a várost, aminek addig sokan még a létezésében is kételkedtek.

Heinrich Schliemann életéből Matuz János, a múzeum művészeti intendánsa írt egész estés színdarabot. Schliemann életén keresztül az álmok erejéről és a rendíthetetlen kitartásról mesél nekünk Keller János, a Vörösmarty Színház színművésze a Szent István Király Múzeumban. a zongoránál Horváth Jánost láthatjuk és hallhatjuk.

Kirándulás: Lepketúra
Mikor?: Augusztus 3., szombat
Hol?: Maroshegy

Immár majdnem egy évtizede minden évben Boglárka napjához (augusztus 1.) legközelebbi szombaton lehetőség nyílik rá, hogy az érdeklődők elmerüljenek egy érdekes világba.  Székesfehérvár nyugati része a Sárréthez tartozik, erről tanúskodik a talaj, a növényzet, az állatvilág. A kellemes, könnyű, bárki számára teljesíthető túra keretén belül  a résztvevők megismerkedhetnek a láprétekkel, ezekkel a gyönyörű, méltatlanul kevéssé ismert élőhelyekkel, a terület történetével, a székesfehérvári belterületi gyepek jelentőségével.

Kultúra: Királyok a Belvárosban
Mikor?: Augusztus 3., szombat 17:00
Hol?: Belváros

Az óriásbábokat ezúttal is hagyományőrzők, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai kísérik a Fő utcán, akik bemutatót is tartanak az Országalmánál. Az egyesület már két évtizede színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikkal az Árpád-ház korát, illetve újabban Mátyás korát idézik meg, korhű fegyvereik, vértjeik segítségével időutazásra hívják a nézőket, akik a látvány mellett minden alkalommal pontos történelmi ismeretekkel is gazdagodhatnak.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, az óriásbábokat Szabó Miklós mutatja be a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. Az 1999-ben alakult zenekar középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi európai hangszeres zenét játszik. A több száz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, korabeli viseletben szólaltatják meg, főleg történelmi tematikájú rendezvények alkalmával. Hangszeres műsorukat leginkább vásári hangulatba illő „középkori térzeneként” jellemzik az együttes tagjai.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligeti Zenepavilonnál Tasnádi Bence (ének, basszusgitár) és Várvölgyi Szabolcs (gitár) John Lennon-estjének lehet részese a közönség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek