Fehérvári és környéki programok a hétvégére: Palacsinta Péntek, III. Jurta Nap, Valahol Európában musical és aMItől félsz
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fotó: Simon Erika
Fehérvári és környéki programok a hétvégére: Palacsinta Péntek, III. Jurta Nap, Valahol Európában musical és aMItől félsz

A hétvégén többek között falatozhattok a Palacsinta Pénteken, ellátogathattok a III. Jurta Napra, megnézhetitek a Valahol Európában musicalt, vagy az aMItől félsz című filmet a moziban.

Gasztro: Palacsinta Péntek
Mikor?: Augusztus 30., péntek 10:00
Hol?: Budai út 64. szám alatt található LISZI iroda előtti területen

Idén sem maradhat el a nyárzáró Palacsinta Péntek Vízivárosban, amelyet hagyományosan a tanévkezdés előtti utolsó pénteken, azaz augusztus 30-án tartanak majd. A gyerekeket délelőtt 10 órától várják a Budai út 64. szám alatti LISZI iroda elé, a szervezők úgy készülnek, hogy idén is közel 1000 palacsinta fogy majd el. Az egyre népszerűbb programot 2019 óta minden évben sikerrel rendezik meg, amit jól jelez az elkészített palacsinták száma is. Az első Palacsinta Pénteken még csak 400 palacsinta fogyott, az idei eseményre azonban már legalább 1000 palacsintával készülnek.

Zene: Valahol Európában
Mikor?: Augusztus 30., péntek
Hol?: Gorsium Régészeti Park

A Valahol Európában Radványi Géza azonos című filmjének musicalváltozata, amely a második világháborúban elveszett, árva gyermekek történetét meséli el. A zenés darab ősbemutatója 1995-ben, a Fővárosi Operettszínházban volt. A musical rövidített, koncert jellegű változatát a székesfehérvári ZsigmondLala Énekstúdió amatőr musicalcsoportja adja elő pénteken a Gorsium Régészeti Park színpadán.

Mozi: Fák jú, Chantal
Mikor?: Augusztus 29-től
Hol?: Cinema City Alba

Állítólag vannak ilyen csajok. Akiket nem az eszük miatt szeretnek, de az Instán mégis bekövetik őket. Chantal, aki a Fák jú, tanár úr-ban is a legnagyobb szájú, de legkisebb agyú lány volt, most azt is megmutatja, hogy a szíve mekkora. Mert ő és a legjobb barátnője, Zeynep épp egy dögös szelfit csinál, miközben véletlenül belezuhan egy varázstükörbe, és azon keresztül abba a meseországba, ahol hemzsegnek a száz évig alvó királykisasszonyok, dögös szőke hercegek, tündérboszorkányok, boszorkánytündérek meg a hozzájuk hasonló alakok.

A két csaj a mobiljával meg a sok ezer követőjével egy egészen másik világból érkezett, és sok mindent összekavarnak, a feje tetejére állítanak, elcsesznek és felforgatnak, hogy hazajussanak. Azután – ki hinné róluk – megpróbálnak rendet csinálni… meg néhány dögös szelfit.

Mozi: aMItől félsz
Mikor?: Augusztus 29-től
Hol?: Cinema City Alba

Ez olyan, mintha megütötték volna a főnyereményt! Curtist (John Cho) az a szerencse éri, hogy egy családoknak segítő mesterséges szuperintelligencia kissé bolondos kifejlesztője neki ajánlja fel a nagy lehetőséget: az ő családjánál próbálják ki, milyen az, ha a szokásos unalmas, kellemetlen, zavaros családi ügyeket egy gépre bízzák, és ő mindent elintéz – pontosabban, gyorsabban, készségesebben, mint a szülők és a három gyerek. De az MI túl jól dolgozik. Mindent elkövet, hogy pontosan végrehajtsa, amire programozták; megvédi a gazdáit, nem törődik vele, hogy milyen eszközöket kell hozzá bevetnie, és kin kell átgázolnia hozzá. Ráadásul úgy tűnik, kikapcsolhatatlan. Ha viszont lázadó családtagot sejt valahol, akkor nem ismer kegyelmet.

Történelem: III. Castrum - A nagy légiós sportágválasztó és családi nap
Mikor?: Szeptember 7., szombat 10:00
Hol?: Gorsium Régészeti Park

Harmadik alkalommal rendezi meg a Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület a Gorsium Régészeti Parkkal együttműködésben nagyszabású sportos családi- és hagyományőrző napját. A szervezők kiemelt célja, hogy a sportos életre való ösztönzés mellett megmutassák a Gorsium Régészeti Park és környéke római kort követő történelmét is a korok hagyományőrző csoportjainak segítségével. Idén kiemelt szerepet kap a huszárság. A honvédelem témakörében pedig fontosnak érzik a szervezők, hogy kicsiknek és nagyoknak is bemutatkozzon a mai kor katonája is, így egy igazán izgalmas nap elébe néznek azok, akik kilátogatnak.

Színház: Bor, Mámor, Szerelem
Mikor?: Szeptember 7., szombat 20:30
Hol?: Gorsium Régészeti Park

Pillantsanak be egy kis vidéki fogadó életébe, ahol senki nem az, akinek látszik… A kiszolgálás csapnivaló, ám a hangulat annál vérpezsdítőbb! Vajon hogy alakul a zeneszerző és a primadonna szerelme? Felbolygathatja-e a gazdag földbirtokosnő az eltitkolt házasok életét, s hogy a főszakács el tud-e készíteni egy rántottát? Na, és ki az a Kőváry…? Minden kiderül, és míg a szálak bogozódnak, a legnagyobb operett slágerek csendülnek fel a művészek előadásában, akik rendhagyó módon, nem csak a színpadon komédiáznak, hanem az Önök széksorai között is! S mind ehhez a talpalávalót egy virtuóz zenekar húzza! Ma Önről álmodtam megint…, A jányok a jányok…, Te rongyos élet…, Szép város Kolozsvár… Nótázzon, szórakozzon velünk!

Gyerek: Szövőmadár Meseműhely
Mikor?: Augusztus 31., szombat
Hol?: Rácbánya Tanösvény

A Rácbánya gazdag élővilággal rendelkezik, ezért védelme mellett bemutatása is nagyon fontos. Így született meg az ötlet, hogy a Sóstót követően itt is kialakítsanak egy tanösvényt, amely a tájékoztatás mellett a környezeti nevelést és a természeti edukációt szolgálja, s ami az önkormányzat kezdeményezésére idén el is készült.

Kicsik és nagyok együtt barangolják be a Rácbánya Tanösvény zegzugos útjait és a mesék csodálatos világán keresztül ismerkednek a terület élővilágával. A friss levegőn töltött idő alatt lesz élőszavas mesemondás, játékos gyermekdal és mondóka tanulás, interaktív játékok, kincskeresés és számos érdekességek az erdők-mezők lakóiról.

A találkozó a Rácbánya Tanösvény bejáratánál, az Apatini u. 17. számnál lesz. A foglalkozás a játszótéren ér véget, ahol a gyermekek próbára tehetik ügyességüket, találékonyságukat.  A részvétel regisztrációhoz kötött.

Történelem: III. Jurta Nap
Mikor?: Augusztus 31., szombat
Hol?: Palotaváros

Augusztus 31-én, szombaton harmadik alkalommal állítják fel a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület által 40 évvel ezelőtt készített, Gránátalma-díjas vezéri jurtát a Palotavárosban. A Királyok Parkjában 8 órától már megkezdik a jurta állítását, és várnak mindenkit, akit érdekel, hogyan épül fel vándorló nomád eleink nemezsátra. A látogatók megismerkedhetnek azokkal az egyszerű kötözési módszerekkel, amivel stabilizálni lehet a jurtát. A hivatalos program 11 órától kezdődik, lesz népművészeti vásár, kézműves bemutató. mesemondás, népi játékok és íjászkodás is. A III. Jurta nap résztvevői megismerkedhetnek minden foglalatossággal, ami ehhez a nomád életmódhoz tartozik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek