Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, Magyar Nemzeti Cirkusz, Civil Nap, III. Castrum és Beetlejuice Beetlejuice
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Börgöndi Légiparádé
Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, Magyar Nemzeti Cirkusz, Civil Nap, III. Castrum és Beetlejuice Beetlejuice
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

A hétvégén többek között kilátogathattok a Börgöndi Légiparádéra, megnézhetitek a Magyar Nemzeti Cirkusz előadását, tájékozódhattok a Civil Napon, vagy beülhettek a moziba a Beetlejuice Beetlejuice című filmre.

Család: Magyar Nemzeti Cirkusz
Mikor?: Szeptember 6-8., péntek-vasárnap
Hol?: Vásártér

A Vásártéren felállított cirkuszi sátor szeptember 4. és 8. között otthont ad a Magyar Nemzeti Cirkusznak, akik országos turnéjuk keretein belül kápráztatják el a nézőket. A jubileumát ünneplő cirkusz 13. állomása idén Székesfehérvár. Az elmúlt 3 évtizedben a Magyar Nemzeti Cirkusz számos díjat is elnyert színes műsoraival.

Ezúttal a Monte-Carlo-i és a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany-, Ezüst-, és Bronz-díjas produkcióból összeválogatott nemzetközi előadással készültek az országos turnéra. Az előadások pénteken, 18 órakor, szombaton 15 és 18 órakor, vasárnap pedig 11 és 15 órakor kezdődnek majd.

Közösség: 16. Civil Nap
Mikor?: Szeptember 7., szombat
Hol?: Zichy liget

Szeptember 7-én, szombaton hagyományosan a Zichy ligetben rendezik meg a 16. Civil Napot, a székesfehérvári civil szervezetek legfontosabb közös fórumát. 9 órakor kezdődik a megnyitó, majd ismét elkészítik a Civil Tablót, a résztvevők közös fotóját. Ezt követően sportos és harcművészeti bemutatók, bábelőadás, zenés, táncos produkciók váltják egymást. A ligetben tematikus jelleggel mutatkoznak be a civilek, lesznek az egészségüggyel foglalkozók, zöldek és állatvédők, sportos, idősügyi és társadalmi szervezetek, hagyományőrzők.

Mozi: Beetlejuice Beetlejuice
Mikor?: Szeptember 5-től
Hol?: Cinema City Alba

Beetlejuice visszatér! A családban tragédia történik, és Deetzék három generációja hazautazik a rég maguk mögött hagyott Winter River-i házukba. Lydia (Winona Ryder) az eltelt hosszú évek alatt sem tudott megszabadulni a kísértetiesen dilis Beetlejuice (Michael Keaton) emlékétől: ezért esik pánikba, amikor kezelhetetlen kamaszlánya (Jenna Ortega) talál a padláson egy titokzatos makettet, amely a kisvárost ábrázolja, de átjáró nyílik belőle a túlvilágba, és véletlenül meg is nyitja. Hamarosan kiderül, hogy mindkét világban szörnyű bajok fenyegetnek. Ezután már csak annyi kell, hogy valaki véletlenül háromszor egymás után kimondja Beetlejuice nevét, és előlép az árnyak közül a játékos gonoszkodásra mindig kész, szédült démon, hogy bebizonyítsa: nincs olyan káosz, amit ne lehetne tovább növelni.

Mozi: A hókirálynő és a hercegnő
Mikor?: Szeptember 5-től
Hol?: Cinema City Alba

Kai és Gerda egy csendes kisvárosban éli eseménytelen mindennapjait. Gerda kalandra vágyna, de erre látszólag nincs esélye a lakhelyén, ahol soha nem történik semmi. Ám egy nap minden megváltozik, amikor rábukkannak a legendás Bölcsességek Könyvére, majd elszabadul egy hatalmas gonosz, aminek a megállításához muszáj segíteniük a hókirálynőnek. Kezdetét veszi a fiú és a lány élete legnagyobb kalandja.

Történelem: III. Castrum - A nagy légiós sportágválasztó és családi nap
Mikor?: Szeptember 7., szombat 10:00
Hol?: Gorsium Régészeti Park

Harmadik alkalommal rendezi meg a Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület a Gorsium Régészeti Parkkal együttműködésben nagyszabású sportos családi- és hagyományőrző napját. A szervezők kiemelt célja, hogy a sportos életre való ösztönzés mellett megmutassák a Gorsium Régészeti Park és környéke római kort követő történelmét is a korok hagyományőrző csoportjainak segítségével. Idén kiemelt szerepet kap a huszárság. A honvédelem témakörében pedig fontosnak érzik a szervezők, hogy kicsiknek és nagyoknak is bemutatkozzon a mai kor katonája is, így egy igazán izgalmas nap elébe néznek azok, akik kilátogatnak.

Gasztro: Sons of Igor Fest 2024 – Gourmet sárkányképző & new school menza
Mikor?: Szeptember 7., szombat
Hol?: Nyolcas Műhely

Nyolcadik alkalommal várja a chili-rajongókat a Sons of Igor Fest – Gourmet sárkányképző & new school menza. A levestől, a sült húsokon át a salátáig idén is sokféle csípős étellel készülnek a szervezők, még chilis desszertet is kóstolhatunk szeptember 7-én, szombaton 12 órától. Idén sem marad el az élő zene, a csípős különlegességek mellett Farkas Balázs és Deák Péter, valamint a CiszVagyDesz zenekar gondoskodik a hangulatról. A helyszín ezúttal is a Horvát István utcai Nyolcas Műhely terasza lesz. 

Gasztro: Európai Piac
Mikor?: Szeptember 7., szombat
Hol?: Sóstói Látogatóközpont

7 ország 11 településének tradíciói, hagyományos ételei-italai, látványosságai mutatkoznak be szeptember 7-én, szombaton 14 órától 16 óráig a Sóstói Látogatóközpont előtt. Székesfehérvár szeptemberben rangos nemzetközi esemény házigazdája lesz: az Entente Florale Europe, vagyis az Európai Virágos Városok és Falvak verseny szakmai programjainak és eredményhirdetésének a város ad otthont, a döntős településekkel pedig a fehérváriak is megismerkedhetnek az Európai Piac programon.

Résztvevő települések: hazánkat idén a két magyar város, Debrecen és Zalakaros képviseli, mellettük a szlovéniai Velenje, a Romániában található Csíkszereda, a Szlovákiában fekvő Farkasd, az írországi Carlow és Ballinahown, a németországi Meinheim és Höxter, valamint a cseh Písek és Chorušice települései mutatkoznak be. A rendezvény része az Entente Florale Europe, vagyis az Európai Virágos Városok és Falvak verseny szakmai programjainak.

Színház: Bor, Mámor, Szerelem
Mikor?: Szeptember 7., szombat 20:30
Hol?: Gorsium Régészeti Park

Pillantsanak be egy kis vidéki fogadó életébe, ahol senki nem az, akinek látszik… A kiszolgálás csapnivaló, ám a hangulat annál vérpezsdítőbb! Vajon hogy alakul a zeneszerző és a primadonna szerelme? Felbolygathatja-e a gazdag földbirtokosnő az eltitkolt házasok életét, s hogy a főszakács el tud-e készíteni egy rántottát? Na, és ki az a Kőváry…? Minden kiderül, és míg a szálak bogozódnak, a legnagyobb operett slágerek csendülnek fel a művészek előadásában, akik rendhagyó módon, nem csak a színpadon komédiáznak, hanem az Önök széksorai között is! S mind ehhez a talpalávalót egy virtuóz zenekar húzza! Ma Önről álmodtam megint…, A jányok a jányok…, Te rongyos élet…, Szép város Kolozsvár… Nótázzon, szórakozzon velünk!

Család: 29. Börgöndi Légiparádé
Mikor?: Szeptember 8., vasárnap
Hol?: Börgöndi Repülőtér

Szeptember második vasárnapján ismét ellepik Székesfehérvár egét a szebbnél szebb gépmadár-különlegességek. Jóllehet a katonai helikopteres repülés 1991-ben megszűnt Börgöndön, a helikopterekhez mindmáig nagyon sokan kötődnek városunkban. Így idén is több helikopteres bemutatóval készülnek a szervezők. 

Motoros műrepülés műfajából négy programelemet is láthatnak a Börgöndi Repülőnapra kilátogatók. A délelőtt folyamán a Magyar Honvédség MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományából egy Zlin 242L fog bemutatót tartani, majd még mindig a délelőtti blokkban Veres Zoltánt MXS típusú műrepülőgépével és Rohács Tamást, a szintén hazai fejlesztésű és gyártású Genaviation GenPro-val is láthatják a nézők.

A délutáni program második felében Vári Gyula, egykori MiG-29-es bemutató pilóta Jak-55-ös gépét láthatjuk idén első alkalommal Börgöndön. A közönség láthat még egy hazai fejlesztésű és gyártású repülőgépet, a Dolhai Krisztián által megálmodott Altust. A kétüléses ultrakönnyű repülőgéppel tervezője és építője öt világrekordot repült. Az old timer repülést idén a Goldtimer Alapítvány Po-2-ese és a világ egyetlen repülőképes Li-2-es bemutató repülése képviseli Börgöndön.

Kapcsolódó
Immáron 29. alkalommal légiparádé Börgöndön

Szeptember második vasárnapján ismét ellepik Székesfehérvár egét a szebbnél szebb gépmadár-különlegességek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek