Fehérvári programok a hétvégére: Lecsófőző Vigasság, Kulturális Örökség Napjai, Nyitott piacok napja és a Lottóőrültek
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: Lecsófőző Vigasság, Kulturális Örökség Napjai, Nyitott piacok napja és a Lottóőrültek

A hétvégén többek között falatozhattok a Lecsófőző Vigasságon, részt vehettek a Kulturális Örökség Napjai programjain, ellátogathattok a Nyitott piacok napjára, vagy megnézhetitek a Lottóőrültek című filmet a moziban.

Gasztro: Fehérvári Lecsófőző Vigasság
Mikor?: Szeptember 21., szombat
Hol?: Zichy liget

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt az önkormányzattal egyetértésben a szervezők egy héttel későbbre halasztották a Fehérvári Lecsófőző Vigasságot. A város határain kívül is ismert közösségi esemény idén is sok száz résztvevőt vonz, akik a főzés mellett zenés, táncos programokkal is szórakozhatnak majd szeptember 21-én, szombaton.

Az idei már a tizenkilencedik lesz a Lecsófőző Vigasságok sorában, a nap végére most is kiderül majd, ki lesz 2024-ben a Lecsókirály, a hagyományoknak megfelelően új gazdára talál a Sipi Emlékkupa, díjazzák a Legdekoratívabb Főzőhelyet és a zsűri átad egy különdíjat is. A részvételi díjért cserébe a szervezők tűzifát, tűztálcát, sörpadgarnitúrát, kenyeret és főzőkötényt biztosítanak a résztvevőknek, a lecsó nyersanyagairól a csapatoknak maguknak kell gondoskodniuk.

Család: Hello Szülő Roadshow
Mikor?: Szeptember 23., hétfő
Hol?: Mercure Székesfehérvár Magyar Hotel

Ősszel is elvisszük az ország különböző településeire a Hello Szülő Roadshow-t, ahol a megszokott módon lehúzzuk a leplet a legnagyobb tabukról. A Telekom és az Edisonplatform közös szervezésében megvalósuló ingyenes programsorozattal célunk, hogy lehetőséget teremtsünk a beszélgetésre a szülők és a szakértők között. Szeptember 23-án Székesfehérvárra látogatunk el, ahol feltesszük azokat a kérdéseket, amiket a szülők akár magukban sem mernek megfogalmazni.

A mesékben a hős számos nehéz próbatételen keresztül jut el a célig. A gyerekeknek, míg felnőnek, ugyancsak meg kell küzdeniük a külső és belső sárkányokkal, vagyis a külvilág kihívásai mellett saját félelmeikkel, szorongásaikkal, kishitűségükkel, ellentmondásos érzéseikkel, indulataikkal, vágyaikkal is – de a próbák alatt érik, fejlődik, válik egyre gazdagabbá a személyiségük. Regisztráció: https://helloszulo.hu/roadshow/szekesfehervar

Mozi: Lottóőrültek
Mikor?: Szeptember 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy kis francia szigeten élő két régi cimbora rájön, hogy az egyik helyi lakos nyerte meg a főnyereményt az országos lottón. A két férfi megpróbál rájönni, hogy a maroknyi lakos közül ki lehet a titokzatos győztes, hátha részt tudnak szerezni a telitalálatból. Ám amikor rájönnek, hogy a nyertes meghalt örömében a nyereményszelvénnyel a kezében, úgy döntenek, az egész falut beavatva egy nagy lottócsalást szerveznek, hogy közösen szerezzék meg a nagy nyereményt.

Mozi: Fekete pont
Mikor?: Szeptember 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Ájuldozó gyerekek és végeláthatatlan beszédek az ünnepélyes tanévnyitón. Finomfőzelék és hipós felmosóvíz jellegzetes szaga a menzán. A Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek. A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő Fekete pont számos hazai producer együttműködésében, független alkotásként valósult meg.

Gasztro: Nyitott piacok napja
Mikor?: Szeptember 20., péntek
Hol?: Városi Piac

A Vásárcsarnokok és Piacok együttműködésének köszönhetően idén újra megrendezik a Nyitott piacok napját a fehérvári Városi Piacon. Az esemény célja elsősorban a piacozás, mint a tudatos és személyes vásárlás, és mint életérzés megismertetése, megszerettetése, illetve a fiatalok, a családosok megszólítása.

Szeptember 20-án, pénteken a "szőlő és a piac mindenkié" mottóval, egész napos programokkal várják a vásárlókat reggel 5 órától este 18 óráig. A látogatók gyárthatnak gyümölcslevet, készíthetnek mustot, kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A galambász-bemutató mellett állatsimogató és egészségsarok is várja a különböző korosztályokat. Az ismeretterjesztő előadások között több témakör, így a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a tudatos vásárlásra ösztönző is szerepel, majd a bűnmegelőzési bemutatót követően, 16 órától a nyugdíjas klubok ének- és táncbemutatóval készülnek. Az egész napos programokat és a vásárlás idejét ízesítik a szőlő-, must-, bor-, fánk- és gulyásleves-kóstolók.

Történelem: Kulturális Örökség Napjai
Mikor?: Szeptember 21-22., szombat-vasárnap
Hol?: Fehérvár több pontján

Az Európában 50 ország részvételével megrendezett Kulturális Örökség Napjainak célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet. Ez alkalomból évről évre olyan épületek nyílnak meg a nagyközönség előtt, amelyek a hétköznapokban nem, vagy csak ritkán látogathatók.

A rendezvénysorozat idei központi témája az utak-kapcsolatok-hálózatok, amely a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett alkalmat kínál arra, hogy bemutassák egy-egy közösség kulturális és vallási kapcsolatait. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium felhívásához csatlakozva a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, továbbá a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum rendhagyó sétát szervez „Zarándokutak, búcsújárás Székesfehérváron egykor és ma” címmel.

Az örökségnapok állandó résztvevője a Rác utcai Szerb ortodox templom, amely a hétvége mindkét napján nyitva tart 10 és 17 óra között: igény szerint épületbemutatót tartanak itt, meg lehet nézni Katarina Ivanović, az első szerb festőnő alkotásait és a róla készült filmet, valamint az ősök, felmenők munkásságáról szóló kiállítást is.

A mindig népszerű Városháza bejárásra szeptember 21-én, szombaton 18 órára várják az érdeklődőket a Városház tér 1. szám alatt. A vezetett sétán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető mesél a Városháza történetéről, melynek építése a 15. századra datálható.

Izgalmas sétára invitálja a Szent István Király Múzeum is a látogatókat: a Fő utcai épület egy olyan részét, az egykori jezsuita kolostor főlépcsőházát és a lorettói litánia falképes megjelenítését ismerhetik meg, amely a nagyközönség számára csak ritka alkalmakkor látogatható. A különleges túra szeptember 22-én, vasárnap 16 órakor kezdődik Lángi József restaurátor vezetésével. A találkozási-kiindulási pont a múzeum Fő utca 6. szám alatti épületének régi bejárata. A program regisztrációköteles, jelentkezni a marketing@szikm.hu címen lehet. Az eseményen legfeljebb 30 fő vehet részt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek