Mennyi ideig tart egy napelem rendszer telepítése?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Kindel Media
Mennyi ideig tart egy napelem rendszer telepítése?

Erre a kérdésre a klasszikus válasz adható: az attól függ. Egy napelem rendszer telepítése többlépcsős folyamat, a telepítés idejét pedig nem csak a munkafolyamat gyorsasága határozza meg, hanem az is, hogy mit számítunk bele, vagyis mit értünk telepítésen. 

Csak magát a tényleges telepítést, szerelést vagy a helyszíni felmérést és a tervezést is figyelembe vesszük? Hiszen ezek is hozzátartoznak a napelem rendszer telepítés folyamatához.

Maga a rendszer telepítése csak pár napot vesz igénybe, de a teljes folyamatra sokkal több időt kell szánnod. Már láthatod, hogy mint mindennek, ennek is megvan a maga menetrendje, ezért olyan ajánlatot kapsz, amelyben napokra lebontva összefoglaljuk a várható folyamatot, annak egyes lépéseit.

A tervezés persze egy dolog, de az élet gyakran hoz váratlan fordulatokat, érdemes erre is felkészülni és ezért is fontos, hogy átlásd a folyamatot, hogy valamennyire erre fel tudj készülni.

A napelem rendszerek telepítése során a leginkább tervezhetetlen elem a hatóságok felé benyújtott dokumentumok elbírálási ideje.

Milyen lépésekből áll a napelem rendszer telepítése?

Tehát maga a napelem rendszer telepítése akár egy nap alatt meg is lett volna, de a lényeg a részletekben rejlik, az idő az előkészületeknél lesz lényegesen hosszabb. Lássuk a folyamat legfontosabb lépéseit:

• a Te első lépéseid: általános tájékozódás
• partner kiválasztása, előzetes árajánlat elkészítése
• helyszíni szemle
• szerződéstervezet, végleges árajánlat
• szerződés megkötése
• engedélyezési terv elkészítése és benyújtása
• napelem rendszer telepítése
• szerződés a helyi szolgáltatóval
• ellenőrzés, betanítás

Az első lépés nagyon fontos, hiszen annak eldöntéséhez, hogy alkalmas lehet-e a helyszín a telepítésre és a fogyasztás alapján valaha várható-e a megtérülés sok információ előzetesen beszerezhető. Erre a szakaszra érdemes időt szánnod, hiszen nem kis döntésről van szó.

Ha megkeresel bennünket email-en, telefonon vagy kitöltöd a weboldalunkon található adatlapot, akkor mi felvesszük veled a kapcsolatot és segítünk. Ezek a kezdeti adatok elegendőek ahhoz, hogy elkészítsünk egy előzetes árkalkulációt a számodra. Ez természetesen csak egy előzetes számítás, a végleges ajánlat elkészítéséhez szükségesek a helyszíni felmérési adatok is.

Ez az előzetes informálódás és ajánlat után a megfelelő partner kiválasztása következik, ekkor még akár két napelemes céggel is érdemes kapcsolatba lépni. Ha kiválasztottad a partner céget, akkor eljött az ideje a helyszíni szemlének, az adatok egyeztetésének.

A helyszíni szemle általában 1-1,5 órát vesz igénybe, ha nem merülnek fel különleges, egyedi kérdések. Ha a felmérés és az adatok alapján elvégzett számítások jó eredményt mutatnak, akkor elkészül a konkrét, egyedi és végleges árajánlat. Ezzel együtt egy szerződéstervezetet is elküldünk, ha minden rendben, a felmerült kérdésekre megfelelő választ kaptál, akkor jöhet a szerződés megkötése.

Az ezt követő munkafázis a rendszer tervezése. Kollégánk a segítségeddel összegyűjti a szükséges adatokat, elkészíti és engedélyezteti a terveket. Itt egy kicsit belassul a folyamat, a hatóságokkal nem lehet gyorsan haladni 1-2 hónap is lehet ez az engedélyeztetési folyamat.

Amikor azonban végre meg van az engedélyezési dokumentáció, akkor indulhat a telepítés előkészítése. Az ezzel foglalkozó kollégánk keresni fog az összeszerelés időpontjával kapcsolatban. Ha minden rendben van, akkor maga a szerelés, telepítés csupán egy napot vesz igénybe – a tető állapotától, megközelítésétől függően ez akár két nap is lehet.
A telepítés végére helyére kerülnek a napelemek a tartószerkezetre biztosan rögzítve, helyére kerül az inverter, a kapcsolók és az összes kábel is.

Ekkor már üzemkész a fotovoltaikus rendszer, de még nem ért véget az ügyintézési folyamat, hiszen ekkor kell szerződést kötnöd a helyi szolgáltatóval. Ez fontos, ha nem szigetszerű működést tervezel, hiszen nem csak fogyasztani, hanem termelni is fogod az áramot, amit fel szeretnél tölteni a szolgáltató rendszerébe. Ez egy külön eljárás, amelynek a végén be kell szerelni egy kétirányú (oda-vissza mérő) villanyórát.

Ezzel végül eljutottunk a napelem rendszer telepítésének és üzembe helyezésének a végére, de a munka még ezzel nem ér véget. Fontos dolog a rendszer üzemeltetésének folyamatos nyomonkövetése, amelyre "betanítunk", továbbá szükség esetén mi is végzünk ellenőrzést.

Az együttműködés tehát folyamatos, bármilyen kérdés, esetleges szerviz munkálatok esetén számíthatsz ránk, sőt karbantartási szerződést is köthetsz.

Összefoglalva az egyes munkafázisok időtartamát valami ilyesmire számíthatsz:
helyszíni felmérés: 1-1,5 óra, a döntéstől a kivitelezésig (benne az engedélyeztetés) 1-2 hónap, kivitelezés 1-2 nap, áramszolgáltatói szerződés és mérőóracsere 1,5-2 hét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek