Vigyázz, mustgáz!
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Vigyázz, mustgáz!

Térségünkben is megkezdődött a szüret, a korai érésű szőlők esetében azonban már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor szén-dioxid keletkezik, amely komoly veszélyt jelenthet a boros gazdákra.

Számos borászatban napok óta tart a szüret, ezért a hordókban egyre több a must. A must erjedésekor szén-dioxid szabadul fel, ami a pincékből kiszoríthatja a levegőt. A katasztrófavédelem éppen ezért évről évre felhívja a figyelmet a veszélyekre.

Fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Ha nincs a pincében szén-dioxid-érzékelő, akkor a hagyományos gyertyás módszer is alkalmazható.

"A gyertyát ne derék magasságban tartsuk, hanem a legjobb az lenne, ha lábfej magasságban haladnánk le a pincébe, vagy mindenképpen maximum térd magasságig tartsuk az égő gyertyát és abban a pillanatban, amikor a láng kialszik, azonnal el kell hagyni a pincét, mert nem megfelelő a pince levegő tartalma" - hangsúlyozza Szabó-Bisztricz Anett szóvivő. 

Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elég oxigén, ilyenkor életveszélyes a pincébe menni!

Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét, mert légzőkészülék nélkül tilos a helyiségbe menni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek