7 évnél régebbi cikk

Ma valószínűleg jó idő lesz, de...
Fehérvár Médiacentrum fotójaMa valószínűleg jó idő lesz, de...

A korábbi esélylatolgatások mára többfelé esővel kecsegtettek. Nos, ahogyan változik a kedélyünk, úgy változnak az időjárás előrejelzések is. Jelenleg úgy néz ki, hogy a tipikusan "vagy esik, vagy nem"-kategória jön pénteken.

A jelenlegi legfrissebb modellfutások alapján úgy néz ki, hogy a hét utolsó munkanapján csak a Dunántúl nyugati felén, azaz Fejér megyétől nyugatra fog csapadék hullani. Valahol Veszprém környékén elakadnak a csapadékot adó felhőtömbök, így Fehérvár is szárazon maradhat. Amennyiben ez így történne, akkor akár elérhetjük a reggeli 16 fok után délutánra a 26-27 fokot is, sőt, a délelőtti felhősebb időt követően a nap második felében már inkább több, mint kevesebb napsütésben bízhatunk egész nap, gyenge légmozgás mellett.

De mi van akkor, ha tévednek a modellek? Akkor bizony akár a reggeli, a délelőtti vagy a kora délutáni órákban is kaphatunk egy kiadós kis zuttyot a nyakunkba. Mivel egy nedves levegőt szállító légtömeg érkezik meg a Kárpát-medence térségébe, és itt is oszlik fel (ebben megegyeznek az előrejelzési modellek), ezért rendkívül bizonytalan a felhőzet, a csapadék és a hőmérséklet területi eloszlása.

Elképzelhető, hogy a csapadékzóna a legfrissebb előrejelzettekhez képest jóval keletebbre is eljut, ekkor bizony akár a nap nagy részében felhős, többször is zuhogó záporokkal tarkított és augusztus közepéhez mérten kissé hűvös időre készülhetünk. Ha azonban az jön be, amit a legújabb előrejelzési modellek mutatnak, akkor egy egészen kellemes, délutánra màr nyáriasan meleg és csapadékmentes ünnepi előnap elé nézhetünk.

És hogy melyik előrejelzés válik be? A fogadóirodák közel fifti-fiftire tennék az odds-ot. Hogy valójában milyen idő is lett pénteken, azt megtudhatjátok majd a következő előrejelzésben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek