7 évnél régebbi cikk

Hogyan kerül óvszer-automata egy fehérvári gimibe? A védekezés módjai régmúlttól napjainkig
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan kerül óvszer-automata egy fehérvári gimibe? A védekezés módjai régmúlttól napjainkig

Napjainkra számos termék adott arra, hogy gyermekvállalás kockázata nélkül bújjunk össze párunkkal, vagy éppen egy idegennel. A modern kor több alternatívát kínál az önfeledt együttlétekre, a felelősségvállalás problémája azonban gyakran felüti fejét. De hogyan védekeztek a régi világban? Fogamzásgátlók és óvszerek története következik, utána pedig egy fehérvári gimnázium, ami nyíltan vállalta a fiatalok biztonságos szexuális életének támogatását.

A 21. században már kevéssé számítanak a konzervatív szemléletek, a "csak házasság után, gyermeknemzés céljából szabad összebújni" nézetek. A szabad szerelem minden teret, felület megnyert magának, az online cikkektől a tévé reklámokon át a 18 karikás filmekig. Ennek ellenére sokszor még mindig mellőzötté válik a védekezés kérdése, melynek következménye több - gyakran fiatalkori - nemkívánt terhesség, abortusz, örökbeadás, hogy a betegségekről ne is beszéljünk. Mindez azért is érdekes, mert már a régmúltbeli férfiak és nők is tettek azért, hogy egy-egy összebújásból ne legyen több egy kellemes élménynél. Az ember azt hinné, ennyi tudás és tapasztalat birtokában már megelőzhetőek a bajok. Hát nem igazán.

Azt már korábban megtudhattad Hogyan csajoztak a profik?, azaz a történelem a legnagyobb nőcsábászai. Mindezek után akarva-akaratlanul is felmerül a kérdés: e csajozós nagymesterek mit tettek annak idején az utódnemzés ellen? Milyen eszközöket, praktikákat vetettek be a szívtiprók és a ledér hölgyek? Jöjjenek hát a régmúltbeli fogamzásgátló módszerek és antik óvszerek. Csak hogy tisztában legyél azzal, milyen jó dolgod van, hogy nem az ó- vagy középkorban élsz.

A fogamzásgátlás nem újkeletű tudomány, a hölgyek már évszázadokkal ezelőtt is tehettek a nemkívánt terhesség ellen. Különböző természetes anyagokkal - viasszal, mézzel, kaucsukkal-  átitatott, esetenként őrölt magvakból készített tamponokat használtak, de alkalmazták a ma már bizonyítottan hatékony, ösztrogénben gazdag gránátalmát és a tejsavat tartalmazó akácfalevelet is megelőzésre. A füstölés és a méhszáj összehúzása is bevett védekezési módnak számított: ez utóbbit általában gyümölcs alapú anyaggal vagy olajjal kenték be, vagy éppen kihasználták a citrom savas hatását. Igen, ott.

Gyümölcsökkel, természetes anyagokkal a terhesség ellen (Fotó: wisegeekhealt.com)

A görög hölgyeknek köszönhető a ma is használt számolós naptár-módszer: rájöttek, hogy két ciklus között vannak napok, melyeken kisebb a teherbeesés veszélye. A középkori Európa női viszont egy kevéssé hatékony, kellemesebb, de jóval veszélyesebb módszert találtak ki: gyógynövényfőzetet ittak terhesség ellen, ám ez nem csak a nem kívánt gyermekáldás miatt volt kockázatos, de mérgezéses halált is okozhatott. 1959-ben került végül forgalomba az első tabletta formájú mesterséges fogamzásgátló, az Envoid.

A 20. század közepétől jelentek meg az antibébi-tabletták (Fotó: gyogyszernelkul.com)

Említést kell tennünk még az erényövekről is, melyekről mindannyian hallottunk már, a források pedig vagy a sötét középkor vagy a 16. század szülöttének tekintik. Elvileg a feleségek hűségének biztosítására, majd a nők megerőszakolása ellen találták ki, végül állítólag a kamasz fiúknak is hordaniuk kellett, mert az önkielégítést az idegbetegséggel hozták kapcsolatba. Aztán mára kezd kiderülni, hogy mindez csupán legenda, egy sokáig élő mítosz, mely allegorikus szövegekből és egy komolytalan témákat összegyűjtő kódexből alakult ki. Úgy tűnik tehát, hogy a máig fennmaradt erényövek egy soha nem volt kor hamis emlékei.

Allegorikus szövegekből épült fel az erényöv legendája (Fotó: museum.breuerpress.com)

A férfiakat sem kellett félteni. Az ókori egyiptomiak állati bőrből, a francia hódítók már tulok bőréből készült védőeszközöket vettek be. 1564-ben egy olasz orvos, Gabrielle Fallopio írt először vászonból készült óvszerről, az 1700-as évek feljegyzései már kígyó-, birka-, disznóbőrből és macskahólyagból készült óvszerekről szólnak. Aztán jött Casanova (1725-1798), aki nem csak kiaknázta az ipar lehetőségeit, de forradalmasította is azt: állítólag szalagokkal díszített óvszerrel tett a nők kedvére. A japánok sem sokáig maradtak tétlenek, ők kezdték el használni a teknősbéka páncélját és bőrét védőeszközként. Állítólag a condom elnevezés is a középkorból származik: Condom doktor készített II. Károly angol királynak egy vászontokot a biztonságos félrelépés ellen.

Óvszer és használati útmutatója 1813-ból (Fotó: wikipedia.org)

Végül 1843-bal feltalálták a gumi vulkanizálását, amivel Hancock és Goodyear többek közt megteremtette a ma is ismert termék alapjait. Ezt a 20-21. században előszeretettel fejlesztgették tovább: ízesítették, színessé, rezgőssé, világítóssá tették, mértetre szabták és ma már valamennyi férfi zsebben (remélhetőleg) vagy női táskában diszkréten megbújik egy-egy darab.

Mindenkinek meg van a maga gondja (Fotó: falsite.blog.hu)

Mindennek eredménye az lett, hogy a 21. századra megjelentek az óvszer-automaták, melyek már nem csak lepukkant bárok, klubok, de plázák, állomások és iskolák mosdóiban is megtalálhatóak. Székesfehérváron, a Comenius Gazdasági Szakközépiskolában idén nyáron szereztek be egy ilyen óvszer-automatát, a felsőbb éves diákok már ennek birtokában kezdhették meg a 2016/17-es tanévet.

A kérdés roppant vitatott szülők és tanárok körében, azonban Langmár Bettina, az óvszer-automaták kihelyezéséért felelős vállakozó figyelmeztet: "Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem olyan, mint a kávéautomata, hogy ahol megveszi, ott el is fogyasztja." Mint kiderült, az intézkedés céljai közé tartozik az is, hogy az egészségre, különösen a fiatal szervezetre kártékony fogamzásgátló tabletták szedését is kitolja a lányoknál. "A fogamzásgátlók szedése abszolút befolyásolja a hormonális háztartást. Mi azt mondjuk, hogy a gumióvszer lenne az ideális védekezés a fiataloknak" - mondta a vállalkozó az fmc.hu-nak. 

Székesfehérváron a buszpályaudvaron, a vasútállomáson és a Vörösmarty szakközépiskolában is található óvszer-automata.

A témával kapcsolatban a Fehérvár TV készített riportot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek