4 évnél régebbi cikk

Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is

Az elmúlt hetekben újra több helyen téma lett a székesfehérvári középiskolában felháborodást okozó óvszer-automata. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ez csak a jéghegy csúcs, és mind emögött egy komoly, székesfehérvári fejlesztésű felvilágosító applikáció, a LoveInfo is ott áll, és mindez az ugyancsak fehérvári Langmár Bettinához köthető.

A KSH adatai szerint 2010-ben egy családon belül az átlagos beszélgetési idő napi két perc volt, azóta pedig a digitális világ még nagyobb teret hódított a napi rutinban. De ha a két percnél maradunk, akkor sem vagyunk kisegítve: lássuk be ennyi időbe bajosan lehet belesűríteni a felvilágosítást, a biztonságos szex és szerelem részletesebb kibontását, hogy legalább egy minimális útravalóval induljon el a kamasz a a szexualitás olykor rögös, és nem ritkán veszélyes útján. Ha pedig mindehhez azt is hozzávesszük, hogy a fiatalok harmada már 13 éves korában átesik az első szexuális élményén, nem kétséges: igen nagy szükség van az alternatív felvilágosító utakra, lehetőségekre.

Persze ne legyenek kétségeink, ha elmulasztjuk a méhecskés beszélgetést, akkor sem marad információ nélkül a felnövekvő nemzedék. Megszerzik a tudást, amire szükségük van, ahogy megszereztük mi is, szüleink is, nagyszüleink is. Az azonban, hogy a tudás forrása a legkeményebb pornó vagy hiteles és segítő információ, nagyon nem mindegy.

Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez pedig lehet jó is, meg nagyon rossz is.

Közel öt éve pont erre a felismerésre jutott a székesfehérvári Langmár Bettina is, akinek köszönhetően mostanra egy olyan komplex, ingyenes felvilágosító applikáció került a tinédzserek, sőt szüleik kezébe, ahol hiteles információkhoz juthatnak szexről, drogokról, az internethasználat veszélyeiről, de még a környezettudatosságról is. A LoveInfo alkalmazás túlmutat a szexuális felvilágosításon, ráadásul nemcsak a jelenre koncentrál, fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettek a pozitív családtervezésre is, hogy egy meggondolatlan lépés, ne tegyen tönkre életeket.

A LoveInfo alkalmazás és a székesfehérvári óvszer-automaták ötletgazdájával, Langmár Bettinával beszélgettünk:

- Eredetileg fogkefe és fogkrém-automatákkal foglalkoztunk, illetve ahhoz kapcsolódóan dentálhigénés programmal. Az egyik általános iskolában ért a meglepetés, információ, hogy az egyik ötödikes kislány ikreket szült, és egy másik kislány, aki még csak hatodikos volt, szintén anya lett. Éjjel fél háromkor felkeltem, és akkor döntöttem el: kell csinálni egy olyan felületet, ahol a fiatalok minden információhoz hozzájuthatnak, segítséget is kaphatnak. Reggel bementem a Fejér Megyei Kormányhivatal Egészségfejlesztési osztályára, megkerestem dr. Pásztor László, egészségfejlesztési osztályvezetőt, és elmondtam az ötletemet, a szakmai segítségüket kértem. Abszolút partnerek voltak, azt mondták, ha valóban megvalósul ez az applikáció, akkor ők is szívesen rááldozzák a szabadidejüket.

- Azt gondolhatnánk, a mai fiatalok hamar megtudnak mindent a szexről, szóval túl sok pluszfelvilágosítás nem különösen kell nekik...

- Igen, valóban sokkal korábban érnek a fiatalok, a különböző csatornákon keresztül – legyen szó tévéről, internetről, a különböző netes játékokról – sokkal intenzívebben találkoznak a szexualitással. Dőlnek rájuk a különböző információk, ami egyre fiatalabb korban éri őket, miközben jobbára a megfelelő tudás hiányzik, sokszor nem tudják ezeket az infókat a helyén kezelni. A legkényesebb kérdéseket nem tudják feltenni senkinek.

Sokan azt gondolják, hogy ráérnek még a gyerek felvilágosítására 13-14 éves korban, miközben a magyar törvények szerint 12 éves kortól működik a beleegyezéses szex, ha a partner nem töltötte be a 18 életévét.

Abban bízunk, hogy segítséget nyújt a LoveInfo, amelynek legújabb, napokban megjelent fejlesztése már elérhető Androidon, és az IOS verzió is hamarosan elérhető lesz. Teljes grafikai, arculati és tartalmi frissítést kapott az applikáció, sokkal nagyobb szeletet kapott most az internet veszélyeivel foglalkozó rész, hiszen a LoveInfo nemcsak egy szexprevenciós felület, itt minden olyan témával foglalkozunk, amivel a fiatalok találkozhatnak, ami érdekelheti őket.

Mindamellett, hogy felhívjuk a figyelmüket, hogy milyen szabályokat érdemes betartani, hogy ne kerüljenek kényelmetlen helyzetbe, együtt dolgozunk már a Nemzeti Hírközlési Hatósággal is, így ha sértő tartalom, zaklatás merül fel, akkor hozzájuk lehet fordulni, be lehet jelenteni. Az új fejlesztésbe tettünk egy 500 kérdésből álló kvízt is, amelynek kitöltése során tippeket is kapnak a fiatalok. Egy cél van, hogy játszva tanulhassanak, a tippek pedig a személyes sikereket segítik, illetve az erőszakmentes kommunikációra tanítják őket.

- Mennyire nyitottak a fiatalok és a szülők erre a fajta lehetőségre, szoktatok visszajelzéseket kapni?

- Elég sok pozitív visszajelzést kaptunk gyerekektől és szülőktől is, hiszen ők előszeretettel használják a LovInfot, mert támpont tud nyújtani, hogy mik azok a témák, amelyek mindenképpen érinteniük kell a gyerekekkel.

Közel nyolcezer letöltése van jelenleg (2019.12.09.) a LoveInfonak, ami Magyarország viszonylatában jónak tekinthető. Ugyanakkor mégis nehéz elvinni az információt, hogy van egy ilyen ingyenesen, regisztráció nélkül letölthető tudásbázis, ami valós problémákra, kérdésekre reflektál, és ami mögött olyan szakemberek állnak, mint a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Egészségfejlesztési osztály dolgozói, a Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, szexológus tanácsadó, ügyvéd, szülész-nőgyógyász szakorvos és onkológus orvos.

Év végéig szeretnénk elkészíteni az alkalmazás webes felületét, mert elég sok védőnő keresett meg bennünket, hogy az interaktív oktatáshoz nagy szükség lenne asztali verzióra. A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet szakmai együttműködésével és az Arconic Alapítvány támogatásának köszönhetően kaptunk eszközöket és fejlesztési költséghez hozzájárulást, és így tudott most megvalósulni az androidos, valamint az IOS-es fejlesztés, illetve készül majd a el a webes felület.

- Az elmúlt napokban, hetekben újra fókuszba került Székesfehérvár kapcsán az a bizonyos óvszer-automata, ami szintén a te kezdeményezésed.

- Igen, úgy gondoltuk, hogy ezt a két dolgot együtt kellene biztosítani: a tudásanyagot és a biztonságos szexhez szükséges óvszert. Körülbelül két éve készült el egy statisztika, amely szerint átlagosan 1500-2000 forint közötti zsebpénzt kapnak a fiatalok. Ebből megveszi a büfében az üdítőt meg a szendvicset, és szinte biztos, hogy a védelem eszközére nem marad már, hiszen ha megnézzük a legtöbb üzletben a háromdarabos csomag 1300 forinttól kezdődik.

Az általunk telepített óvszer-automatából mindössze kettőszáz forintért, vagyis önköltségi áron juthatnak, illetve juthatnának hozzá a védelem eszközéhez a fiatalok.

Direkt állapítottuk meg ezt az összeget, hiszen ha nincs pénze a gyereknek, egy darab kétszázasra akkor is hitelképes holnapig a havernál. De sajnos itt, Székesfehérváron nem túlzottan partnerek az intézményigazgatók. A Székesfehérvári Tankerületi Központ még két éve kiküldte az ismertetőt az óvszer-automatákról a középiskoláknak, hogy jelentkezhetnek ingyenes kihelyezésre, de nem váltott ki különösebb jelentkezési dömpinget az akció, Comeniusban és Gorsiumban Középiskolában van jelenleg.

Korábban volt egy állami iskolában is, de le kellett szerelnünk, mert volt, aki úgy vélekedett, hogy az óvszer-automata elhelyezésével bevittük a szexet az iskolába. Egyébként az automatát gyakorlatilag a legeldugodtabb mosdóba szereltük fel, és ezzel a logikával akkor a bevásárlóközpontokban is egymásnak eshetnének a fiatalok, hiszen ott is lehet kapni óvszert, de tovább megyek, a vasúton és a buszpályaudvaron sem látunk szeretkező fiatalokat pedig mindkét helyen történetesen van kint óvszerautomatánk.

Persze országosan sem jobb a helyzet, jelenleg Kiskunfélegyházán, illetve Tolna megyében van még egy-egy iskola, ahol üzemel ilyen automata, előbbi helyen például az iskolaorvos tarja karban a gépet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek