5 évnél régebbi cikk

Miért fontos télen etetni a madarakat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
videoblocks.com
Miért fontos télen etetni a madarakat?

Madáretetőt készíteni a gyerekekkel jó móka, de ennél sokkal súlyosabb indoka is van, hogy etessük a cinkéket, verebeket, rigókat a fagyos hónapokban: ez már a túlélésükről szól!

Kertünkben a madarak a barátaink. Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, a madarak ezerszámra falják fel a kártevő rovarokat a tavasszal és nyáron. De ahhoz, hogy számíthassunk ebben a munkában szárnyas kis segítőinkre, érdemes tennünk azért, hogy átvészeljék a téli hónapokat.

A cinkék, verebek tavasszal rengeteg kártevőt belakmároznak. A durva rovarirtó szerek azonban megtizedelték a táplálékukat, így télen a madáretetők és itatók kihelyezése az életüket mentheti meg.

„Régebben a parasztportákon könnyedén tudtak elcsenni magokat az istállóból: ma már kényszerűség, hogy etessük őket. Ez nekünk is segítség a tavaszi növényvédelemben, mert ezek a madarak nem csak magokat esznek, hanem sok rovart elpusztítanak! A cinkék és még a legkevésbé kedvelt, hangosan csivitelő verebek is irgalmatlan mennyiségű szúnyogot, hernyót megesznek a nyári időszakban. – tudtuk meg Németh László kertészmérnöktől. – Próbáljunk meg olyan edényekről gondoskodni, melyek nem fagynak szét. Az itatókba fagyos időben akár forró vizet is tölthetünk, mert hamar langyosra hűl, és később fagy meg. Lehetőleg naponta kétszer gondoskodjunk nekik friss vízről. A madáretetőkbe magvakat, cinkegolyót, magőrleményt tegyünk, semmiképp ne kenyeret, kelt tésztát! A rigók a földről esznek, nekik oda tehetünk főtt krumpli és alma darabokat, hogy megtalálják.”

Az etetők mellett kész odúkat is érdemes kihelyezni, mely a nagy hidegben búvóhelyül szolgálhat a madaraknak. „A madarak évente háromszor használják az odút, kétszer költésre, télen pedig, hogy bevackolják magukat a nagy hidegben, szélben. Ezért azokat is érdemes megtisztítani és kihelyezni a fákra.”

A madáretetőknek számos típusa közül válogathatunk. Ha minden oldalról nyitottat választunk, gondoljunk arra is, hogy szélvédett helyre tegyük, különben a szél kifújja belőle a magokat.

Amelyiknek csak fél oldala nyitott, azokat falra vagy fára is szerelhetjük. De léteznek talapzatra szerelhető változatok is. Az önetetős változatok azért praktikusak, mert egyszer kell feltölteni, általában fentről, aztán az eledel szép lassan, fokozatosan folyik ki belőle.

Az odúkból méret szerinti besorolás alapján választhatunk, a röplyuk mérete határozza meg, melyik madarak találják majd komfortosnak, hol érzik majd jól magukat. A legkisebb, A-típusúakba kevesebb mint három centis átmérőjű lyukon ehetnek be a madarak. Más kell a vörösbegynek, a széncinegének vagy éppen a macskabagolynak. A lényeg azonban az: ha van kertünk, ne feledkezzünk el télen a madarakról!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek