4 évnél régebbi cikk

Tényleg azért szexel majd a székesfehérvári gyerek, mert óvszer-automatát lát?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Tényleg azért szexel majd a székesfehérvári gyerek, mert óvszer-automatát lát?

Az egyik székesfehérvári gimnázium mosdójába óvszer-automatát helyeztek ki. A kezdeményezők szülők voltak, és ahogy az lenni szokott, az ellenzők tábora azonnal vad harcba fogott. Az óvszer-automaták ötletgazdája elmondta: sokan azt gondolják, hogy az automatákkal beviszik a szexet az iskolákba. 2019-ben még mindig hiszünk a mesékben?

Hormongőzös tinédzserévekben szinte kivétel nélkül központi kérdéskör a szex és az erotika, ami igenis folyamatosan birizgálja a gondolatokat (is). Kár hazudni és áltatni önmagunkat, amikor már a gyerekeinkről van szó.

Bár megpróbálhatjuk:

Mert mi nem voltunk olyanok! Nálunk senki nem szexelt 18 éves kora előtt, de még szerelmesek sem voltunk, sőt, 17 és fél évesen még a ház oldalában toltuk a matchboxot meg a Barbie babát. Aztán néhány nappal a 18. születésnapunk előtt apránként fedeztük fel magunkat. Az idősebb korosztályról meg ne is beszéljünk…

Nálunk senki sem kapott frászt a gimiben, hogy jaj, csak jöjjön meg, most az egyszer jöjjön meg, és soha többet nem leszek felelőtlen. A mi időnkben, nem beszélve az előttünk felnőtt korosztályokról, teljesen ismeretlen fogalom volt a tinédzserterhesség.

Szóval, vannak akik, még 2019-ben hisznek a mesékben, sőt, néhány szeretnék maguk írni…

Mert a székesfehérvári gyermek sem olyan. De olyannyira nem, hogy a különböző országos statisztikai adatok pedig egyáltalán nem vonatkoznak a mi gyerekeinkre:

A Koronázó városban kizárt, hogy a fiatalok harmada már 13 éves korában átesett az első szexuális élményén, és lehet, hogy Magyarországon az újszülöttek hat százalékát kamaszkorú anyák hozzák világra, de itt aztán nem.

Vagy mégis? Egy 2017-ben, a tiniterhességekről írt cikkemhez a következő elgondolkodtató adatokat kaptam a a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórháztól: 2016-ban 2800 gyermek született Székesfehérváron, 35 kicsinek pedig 18 év alatti anyuka adott életet. A 35 szülés tovább bontva a következőképpen nézett ki:

  • 18-17 év közötti anyukától 15,
  • 17-16 év közöttitől 14,
  • 16-15 év közöttitől 5,
  • 14 éves anyukától egy gyermek született.

De kár is a tényeken lovagolni, szögezzük le, hogy a székesfehérvári tinédzserek még a saját bugyijukba/gatyájukba sem nyúlnak be nagykorúvá válásuk előtt, nemhogy a máséba. Éppen ezért igazán kár lenne felizgatni őket holmi óvszer-automata kihelyezéssel, mert még a végén megkérdezik, mire való, aztán esetleg túl korán kell a méhecskékhez meg a virágokhoz fordulnunk.

De azért nem baj, ha lassan és kellő komótossággal beengedjük a valóságot a világunkba:

Igen, a fiatalok harmada már 13 éves korában átessen az első szexuális élményén. Székesfehérváron is. Ráadásul úgy, hogy a legtöbbük még a minimális szexuális felvilágosítást sem kapta meg, hanem az internet kínálta pornón szocializálódott. És nem, nem az óvszer-automata szexisen csillogó fémtestétől kapott kedvet, hanem az agyonszexualizált világunk tálcán kínált pornó- és látványdöpingjétől.

És igen, Magyarországon az újszülöttek hat százalékát kamaszkorú anyák hozzák világra. Székesfehérváron is. És könnyen lehet, hogy közülük néhányan nem estek volna teherbe, ha van az iskolájukban óvszer-automata, és a nagy esemény előtt nem boltban/patikában pironkodva, szúrós tekintetek kereszttüzében kell(ett volna) megvásárolni az óvszert.

Szóval, az ellenzők táborának érdemes lenne kicsit elgondolkodni a fenti a tényeken, és őszintén, önáltatás nélkül visszagondolni saját tinédzserkorukra.

Oldásképpen és gondolatébresztőnek pedig álljon itt Trunkó Barnabás örökbecsű műve, amely éppen a kérdéses témakörben íródott:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek