7 évnél régebbi cikk

Van még olyan munkahely, ahol Commodore 64-en dolgoznak
Fehérvár Médiacentrum fotójaVan még olyan munkahely, ahol Commodore 64-en dolgoznak

Egy esetről legalábbis biztosan tudunk. A lengyelországi Gdanskban található egy autószerviz, ahol a kultikus számítógép szolgálja ki a műszaki igényeket.

A Commodore 64-et 1982-ben dobták piacra. A gép teljesítménye 1 MHz volt, és ahogy a neve is mutatja, mindössze 64 kilobyte RAM fért el benne. Csak összehasonlításképpen: az én viszonylag régi és középkategóriás laptopomba 2,4 GHz-en pörög a processzor, a memória pedig 2,66 Gigabyte. Ezzel együtt is, egy-két év múlva valószínűleg cserélnem kell a vasat és be kell újítanom egy frissebb verzióra.

Nem mindenki gondolkodik azonban így, vannak ugyanis olyanok, akik többre becsülik azt, ami már bizonyított és nem áldoznak bizonytalanra a fogyasztói társadalom oltárán. Mondhatnám akár azt is, hogy a hősömmé vált az a lengyel autószerelő, aki 25 éve ugyanazon a Commodore 64-en intézi ügyeit. Annál is inkább, mert fotója láttán nosztalgikus érzések kéltek fel bennem, s bevillant az első parancssor, amit megtanultam.

10 PRINT 20
20 FMC 30
30 GOTO 10

Ennek az volt az eredménye, hogy a kék képernyőt ellepte a középső sorban megadott felirat, valahogy eszerint:

FMC
FMC
FMC
FMC
FMC
FMC
FMC

És így tovább a lap aljáig...

Arra már nem emlékszem, hogy ennek a parancsnak a megjelenésen kívül volt-e valami értelme, és ha igen, akkor micsoda, az azonban biztos, hogy én szörnyen büszke voltam magamra, hogy ilyet is tudok. Egy kicsit még bonyolítottam is a dolgon, belevittem pár csavart, de javarészt csak az egyszerű mutatványokra voltam képes. Ennyi is elég volt azonban ahhoz, hogy egy korszakkal azonosítsam a Commodore 64-et... 

 A kultikus gép gyártását 1994-ben állították le véglegesen. 

(Gizmodo)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek