7 évnél régebbi cikk

Fánkszépségversenyt rendeztek a Felsővárosi Általános Iskolában
Fehérvár Médiacentrum fotójaFánkszépségversenyt rendeztek a Felsővárosi Általános Iskolában

Minden diáknak jutott egy fánk csütörtökön a Felsővárosi Általános Iskolában. A kóstolás mellett szavazást is rendeztek: megválasztották a legszebb felsővárosi fánkot is. Porcukros, baracklekváros beszámoló egy fánkillatú tornateremből.

Az 1700-as években tomboló pestisjárvány idején a felsővárosiak Szent Sebestyén közbenjárásával kérték Isten segítségét, hogy túléljék a pusztító betegséget. Hálájuk jeléül 1739 óta hagyományosan szentmisével és búcsúval ünneplik január 20-án Szent Sebestyén napját a Felsővárosban. Meg szalagos fánkkal és sárgabaracklekvárral.

A Felsővárosi Általános Iskolában már javában hangolódnak a pénteki ünnepre. Csütörtökön például a "Nagyi legjobb fánkja" elnevezéssel rendeztek fánkszépségversenyt. Erre a diákok közül bárki nevezhetett - vagyis inkább a gyerekek szülei és nagyszülei. A győztesre osztályonként adták le a gyerekek a szavazatokat. Többek között Iiyen jelöltek voltak:

Cukormázas-szívecskés fánk (Fotó: Horváth Reni)

Oreós fánk (Fotó: Horváth Reni)

Ezt a falatot egy páran irigyeltük (Fotó: Horváth Reni)

A tornateremben rendezett fánknapon alanyi jogon járt az iskola mind a 335 tanulójának egy-egy fánk. A tanárok délelőtt begyúrták a kilenc kiló alapanyagot, ami nagyjából 360 fánkra volt elegendő, és 11 óra körül indult a sütés. Az osztályok egyesével érkeztek a tornaterembe, ahol a gyerekek előbb szavaztak a fánkszépségverseny jelöltjeire, majd osztályonként egy-egy flashmobot adtak elő, végül pedig mindenki megkapta a jól megérdemelt gazdagon porcukrozott szalagos fánkját és igény esetén hozzá a sárgabaracklekvárt.

Egy fánk nagyjából öt perc alatt sült ki (Fotó: Horváth Reni)

A potya fánk annál is inkább jól jött a diákoknak, mivel a csütörtöki ebéd tökfőzelék volt a Felsővárosi Általános Iskolában, ami hagyományosan a gyerekek halálos ellenségének számít.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek