7 évnél régebbi cikk

Tényleg nem ismerjük a KRESZ-t? - A sofőrök nagy része szerint ismétlő vizsgákra lenne szükség
Fehérvár Médiacentrum fotójaTényleg nem ismerjük a KRESZ-t? - A sofőrök nagy része szerint ismétlő vizsgákra lenne szükség

A sofőröknek javára válna, ha időközönként újra kellene vizsgázniuk a KRESZ-ből - ez derül ki egy friss, 3000 autós körében végzett felmérésből. A megkérdezettek a szabálytalanságok gyakorisága miatt jutottak erre a következtetésre.

A szemetelés, a követési távolság figyelmen kívül hagyása, a jobbra tartás elmulasztása, illetve az index mellőzése a legjellemzőbb látható szabálytalanságok a hazai autósok szerint - áll abban a nem reprezentatív felmérésben, melyet az Automax készített márciusban. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a válaszadók több mint 40 százaléka úgy látja, a sofőröknek javára válna, ha időközönként újra kellene vizsgázniuk a KRESZ-ből. Érdekesség, hogy a megkérdezettek sorrendben a BMW, Audi, Suzuki, Mercedes, illetve Volkswagen márkájú járművek vezetőit gondolják a leginkább szabálytalankodóknak.

 A felmérésben azt is vizsgálták, hogy melyik egyértelműen látható és beazonosítható szabálytalanság a legelfogadhatatlanabb az autósok körében. Itt a piroson való áthajtás végzett az élen, amit a megkülönböztető jelzéssel érkező jármű figyelmen kívül hagyása, illetve az indexelésről való „megfeledkezés” követett. 

Ezek után talán érthető, hogy a kutatás során megosztott történetekben sokszor kérdőjelezik meg az autósok a másik járművezető KRESZ-tudását. Éppen ezért nem véletlen, hogy a válaszadók több mint 40 százaléka szerint a sofőröknek javára válna, ha bizonyos időközönként újra kellene vizsgázniuk KRESZ-ből. Az életre szóló KRESZ-vizsga hívei körében egyébként magasabb a nők, illetve a 40 év alattiak aránya.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek