6 évnél régebbi cikk

Karácsonyi ajándékvásárlási kalauz férfiakhoz - nőknek
Fehérvár Médiacentrum fotójaKarácsonyi ajándékvásárlási kalauz férfiakhoz - nőknek

Megvan az érzés, amikor belépsz a boltba, hogy a barátodnak, férjednek ajándékot vásárolj, de halvány fogalmad sincs, mi mire jó és miért? Segítünk! Idén vegyél felkészülten ajándékot a család férfitagjainak. Íme 4+1 ajándékötlet, aminek biztosan örülni fog majd, ha meglátja a fa alatt.

Alig négy hét és itt a karácsony. Hogy rohan az idő, megint eltelt egy év és sorolhatnám még az ilyen és ehhez hasonló megkopott frázisokat. Ámbár kétségtelen tény, hogy nyakunkon az év vége. No, de ne viccelődjünk, mert a java még csak most következik. Rohangálás egyik üzletből a másikba, hogy meg legyen minden az ünnepi vacsorához, egyeztetni a rokonokkal, hogy kinek az első, kinek a második nap az ideálisabb, utazgatás A-ból B-be, és kapkodni mindennel, hogy a szenteste vacsoránál hulla fáradtan beessünk az asztalhoz, arra az ominózus másfél órára, miután rögtön azon kattog már az agyunk, hogy itt egy halom mosogatnivaló.

Hát igen, ez már nem az a világ, amiről nagyanyáink és nagyapáink mesélnek a vacsi utáni meghitt beszélgetések közepette. És akkor azt még nem is említettem, kész para, hogy mit is vegyünk ajándékba. Mert persze elcsépelt, minden karácsonykor tuti befutó ajándék ugyan van, de az évek előre haladtával azért kicsit snassz a sokadik parfüm, karkötő, ing, mandzsetta gomb meg a többi. Ilyenkor aztán megy az agyalás, esetleg éjszaka alvás helyett, hogy mivel is lepjük meg kedvesünket, párunkat, hogy az ne is legyen gagyi, ne is legyen elcsépelt, hasznos is legyen, örüljön is neki, no és persze ne kelljen érte egész évben túlórázni.

Igen, nehéz kérdés az ajándékozás, főleg nekünk pasiknak. Ugyan vannak a fent már említett sablonok, de a hölgyek is, akár csak mi urak, szeretnek olyan meglepetést szereztetni a Jézuskával, aminek tényleg örül az alfahím. Így aztán igyekszem olyan kütyüket összegyűjteni egy csokorba, melyek pasisak, és melyekhez lehet nem is árt egy kis segítség a szebbik nem számára. Persze nem akarok megbántani senkit, találkoztam én már nem is egy geek-hölggyel, de azért ők vannak kevesebben. Így aztán mutatok pár olyan nekünk, pasiknak való ajándék ötletet, mellyel súghatunk a Jézuskának.

Autós ajándékok: ez mindig bejön

Head Up Display

Ez egy igen menő dolog. Modern és nem túl olcsó autók kiváltsága, hogy a műszerfalon is látható információk, mint például a sebesség, a fordulatszám, a motorhőmérséklet és a többi hasznos infó eléréséhez ne kelljen mindig letekintenünk a műszerfalra, hanem azok megjelenjenek a szélvédőre vetítve is. Ez így egyrészt rettentően menő és látványos, másrészt biztonságos is. Használatával eztán nem kell szemünket az útról levenni, az adatokat a szélvédőre vetítve folyamatosan láthatjuk, menet közben is úgy, hogy igazából nem takar ki a látótérből semmit. Csak annyi a dolgunk, hogy hol a vetített képre, hol pedig a útra fókuszálunk szemünkkel. 

A kivetítős műszerfal egyszerűbb típusa, itt tulajdonképpen a mobiltelefonunk képét tükrözzük a kütyü felhajtható vetítési felületére. Ezt az olcsóbbik verziót már 8.000 forinttól elérhetjük, míg a komolyabb OBD2 eszköz ára közel 30.000 forint.

Ha szeretnénk, hogy a mi szélvédőnk is “vetítőgéppé” váljon, akkor arra több lehetőség is van. Ezekből is van egyszerűbb és drágább megoldás. Az olcsóbbikhoz szükséges a mobilunk és inkább csak a rajta futó navigációt tudjuk a kütyün lévő felhajtható, átlátszó plexire kivetíteni. Ez így tulajdonképpen csak egy kiegészítő eszköz, mert kell hozzá a saját mobilunk. Míg a drágábbik verzió, mely persze sokkal komolyabb is, az autó központi számítógépével van összeköttetésben, az úgynevezett OBD2 csatlakozón keresztül és tulajdonképpen az autó saját információs adatbázisából veszi a paramétereket. Ez egy sokkal fejlettebb eszköz, komolyabb tudással és ez ténylegesen a szélvédőre vetíti az információkat. Nincs hozzá szükség egyéb kiegészítőkre. Arra azért érdemes figyelnünk, hogy az autóban legyen OBD2 csatlakozó. Ez szinte minden 10 évnél nem túlságosan öregebb autóban már megtalálható. Ha bizonytalanok vagyunk, érdeklődjünk egy autószervizben, vagy kérdezzük meg Polgár Tibit az Autófittneszben, hétfőnként reggel 9-től a Vörösmarty Rádióban.

Így néz ki menet közben egy komolyabb, nem gyári beépítésű Head Up Display. Látványos, igaz?

Autós kamera

Amikor kezdtek megjelenni ezek az autó szélvédőjére tapadókorongozható kicsi kamerák, nem igazából tudtam hova tenni a dolgot. Nem csak én voltam ezzel így. Minek az autóba kamera? Nos, azóta eltelt már jópár év és a technika kiforrta magát, meg az ára is elérhető közelségbe került. Sőt, a Facebook adta lehetőségek révén már azt is tudhatjuk, hogy nem is oly haszontalan egy ilyen kütyü. Jól jöhet egy kétes közlekedési szituáció rekonstruálásában is, bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy adott esetben bizonyító erejű lehet-e maga a felvétel, sőt még a jogszerűsége is lehet kérdéses (már ha azt publikáljuk esetleg a Facebookon vagy a YouTube-on, akkor az nem ütközik esetleg személyiségi jogokba, ha azon személyek vagy autók felismerhetőek). De ezt majd a jogászok kimatekolják.

Ellenben ügyes kis kütyü. Mesés úti felvételeket lehet vele készíteni egy-egy autós kirándulásról, melyet a profik akár számítógépre áttöltve meg is szerkeszthetnek, akár zenével vagy saját kommentjükkel. A piac tele van ilyen eszközökkel. De itt is igaz, hogy olcsó húsnak gyakran híg a leve. Amire érdemes figyelnünk: a felbontás minimum FullHD legyen, és lehessen a memóriáját SD kártyával bővíteni. Az sem árt, ha van benne GPS. Ez itt most nem azért praktikus, hogy mondja nekünk az itinert, hanem mert felvétel közben folyamatosan rögzíti, hogy merre is jártunk. Sőt, még azt is tudhatja, hogy az autó indulásakor automatikusan induljon a rögzítés. Ha szükségesnek tartjuk, hogy éjszaka is tudjon rögzíteni, akkor olyan modellt keressünk, melyben vannak infraledek is.

 

Autós kamera, melyekből a komolyabbak már nem csak első, hanem hátsó kamerával is rendelkezhetnek. Az egyszerűbb modellek már 10.000 forint alatt is beszerezhetőek. A komolyabb, GPS-szel felszerelt éjjellátós verziók viszont már 30.000 forintba is kerülhetnek.

Hobby: pecások, túrázók előnyben

Mobil vésztöltő

Azt hiszem, így szokták keresni nálunk az Excomban is az ügyfelek az amúgy angolul PowerBanknak nevezett mobiltelefon és tablet töltőt. Manapság már ezekből is Dunát lehet rekeszteni, mondanám is, hogy tucattermék, rengeteg a vacak, silány kacat belőlük. De! Van itt azért olyan, melyet még én is szívesen elfogadnék. Létezik már olyan típus is, mely multifunkciós. Nem csak pótakkuként funkciónál, hanem teljes értékű zseblámpa is. Nem egy kósza, nyamvadt LED diódával, ami minden ilyen töltőn amúgy megtalálható, hanem igen komoly SMD LED diódákkal felvértezett, nagy fényerejű túra lámpával. Ráadásul a töltése menet közben, akár egy túrázás alatt is megoldható az integrált napelemes töltő segítségével. Igen komoly 8000 mAh-ás kapacitással bír, mellyel egy átlag okostelefont akár négyszer is teljesen feltölthetünk vagy akár egy sátrazás alkalmával olvasólámpának is használhatunk.

  

Multifunkciós mobil vésztöltő. PowerBank, 32 LED-es zseblámpa, napelemes töltővel, 8000 mAh-ás kapacitással. Elengedhetetlen útitárs kiránduláshoz, pecázáshoz. Ára 12.000 forint körül mozog.

Mobiltelefon stabilizátor

Ez egy igazi kütyü. Tavaly még én is csak lestem, hogy mi is ez, de az idén már majdnem elérhető közelségbe került az ára. Most ott tartunk, hogy a komolyabbak 50.000 forint magasságától már elérhetőek. De mi is ez? Ez egy olyan három tengelyes stabilizáló alkalmatosság, melybe ha belehelyezzük az okostelefonunkat és videót rögzítünk vele, akkor azzal úgy tudunk mozogni, akár csak egy profi hollywoodi operatőr tenné. Na jó, túloztam, de majdnem. A eszköz lényege, hogy a mozgásunkból fakadó rezgéseket teljesen kiküszöböli és teljesen stabil videófelvételeket tudunk rögzíteni a segítségével. Nem utolsósorban ergonomikus kialakításának köszönhetően az okos telefonnal történő videózás nem lesz kényelmetlen nyűglődés. A stabilizátor segítségével nagyon könnyen tudunk tökéletes panoráma felvételeket is rögzíteni, de egy családi videózás vagy a gyerkőc sulis fellépéséről is úgy tudunk vele videózni, hogy az nem lesz egy remegő, mozgó rémálom. Mindkét nagy okosteló rendszerrel kompatibilis a hozzá használható applikáció.

Mobiltelefon stabilizátor. Egyszerű, de nagyon pontos működés. Segítségével teljesen kiküszöbölhető a kéz remegése, ráadásul az eddigieknél sokkal profibb videókat készíthetünk segítségével. Kár, hogy még mindig kicsit magasra taksálják az árát. Egy komolyabb darabhoz 50.000 forinttól juthatunk hozzá.

Örök kedvenc újraértelmezve: a mandzsettagomb

Ha ezek után valaki mégis maradna a konvencionális megoldásoknál, mert tegyük fel az ő párja nem annyira kütyümániás, ám legyen. Nekik mutatom a mandzsettagomb modern reinkarnációját, mely lehet, hogy nem éppen az operába való, de a gyerkőc sulis bálján, vagy egy céges partin tuti befutó lehet. Ez is, mint a többi általam bemutatott kütyü, beszerezhető az üzletekben vagy a webáruházakban, akár még karácsony előtt is.

 

És a tuti befutó, a vízmértékes, az internetes vagy a rulett kerekes mandzsettagomb. Kicsit ódivatú ötlet, de örökzöld. A webáruházakban 6.000 forint körül már rendelhető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek